Witaj na moim blogu!

MIELONE ZAWIJANE W BOCZKU (bez glutenu, LCHF, niskowęglowodanowe, optymalne)

5/5 - (2 ocen)

Jako, że kotlet mielony niejedno ma imię, tym razem dzielę się z Wami moją ulubioną wersją 😉 Plusy za to, że są jeszcze bardziej soczyste i aromatyczne (zasługa boczku) a do tego przygotowuje się je ekspresowo i bez potrzeby stania przy patelni. Wystarczy uformować kotleciki, zawinąć w boczek i włożyć do piekarnika 😉

12742639_937486562971346_2727819693546813493_n (2)

Składniki na 6-8 kotletów:

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na łyżce tłuszczu aż się zeszkli.

Do mięsa dodać cebulę i wyciśnięty czosnek, doprawić zmielonymi przyprawami i solą.

Wymieszać z zimnym bulionem lub wodą i dobrze wyrobić rękami. Uformować z mięsa kotlety a następnie owinąć je w plasterki boczku. Opcjonalnie podczas formowania kotletów można dodać do środka kawałek masła lub/i sera mozzarella/żółtego (dodatkowy tłuszcz).

Gotowe kotlety ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Całość piec pod przykryciem przez ok 35-40 minut w temperaturze 180°C.

12745842_937486609638008_8333003240492703036_n (2)

Podawać z ulubionymi surowymi lub gotowanymi warzywami niskowęglowodanowymi 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *