Jako, że kotlet mielony niejedno ma imię, tym razem dzielę się z Wami moją ulubioną wersją 😉 Plusy za to, że są jeszcze bardziej soczyste i aromatyczne (zasługa boczku) a do tego przygotowuje się je ekspresowo i bez potrzeby stania przy patelni. Wystarczy uformować kotleciki, zawinąć w boczek i włożyć do piekarnika 😉
Składniki na 6-8 kotletów:
- 6-8 plastrów boczku
- 500-600 g mielonego mięsa z tłuszczem np. rostbef, karkówka
- 100-150 ml bulionu lub wody
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól kłodawska, pieprz czarny, majeranek i inne przyprawy
- tłuszcz do smażenia (smalec, masło klarowane lub olej kokosowy)
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na łyżce tłuszczu aż się zeszkli.
Do mięsa dodać cebulę i wyciśnięty czosnek, doprawić zmielonymi przyprawami i solą.
Wymieszać z zimnym bulionem lub wodą i dobrze wyrobić rękami. Uformować z mięsa kotlety a następnie owinąć je w plasterki boczku. Opcjonalnie podczas formowania kotletów można dodać do środka kawałek masła lub/i sera mozzarella/żółtego (dodatkowy tłuszcz).
Gotowe kotlety ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Całość piec pod przykryciem przez ok 35-40 minut w temperaturze 180°C.
Podawać z ulubionymi surowymi lub gotowanymi warzywami niskowęglowodanowymi 😉
Dodaj komentarz