Mazurki to obowiązkowy punkt Wielkanocy. Nasz ulubiony to ten właśnie z kajmakiem, ale w bezpiecznej wersji dla osób na LCHF, diabetyków i nietolerujących laktozy ponieważ karmel przygotowuję na bazie ksylitolu i śmietanki kokosowej. Dekorowanie tych małych dzieł sztuki to zadanie mojej córki, która misternie układa orzechy, migdały, płatki, wiórki kokosowe oraz suszone owoce. Tak przygotowane mazurki są ozdobą naszego stołu podczas świątecznych spotkań 🙂 A tu jeszcze inny przepis na mazurka 🙂

Składniki na 10-15 małych mazurków:
- 100 g mąki kokosowej
- 100 g oleju kokosowego
- 20 g miąższu kokosowego i 100 g wody lub 120 g gotowego mleczka kokosowego
- odrobina soli himalajskiej
- 2 żółtka
- szczypta wanilii
- opcjonalnie słodzik, ksylitol lub cukier
Składniki na karmel:
- 200 ml śmietanki kokosowej (stałej części schłodzonego mleczka kokosowego)
- 40 g ksylitolu
- szczypta soli himalajskiej
Dodatki do dekoracji:
- orzechy włoskie
- migdały
- płatki migdałów
- wiórki kokosowe
- owoce suszone
- polewa czekoladowa
- lukier na bazie ksylitolu
Przygotowując ciasto w jednej misce połączyć mąkę, sól i ewentualne słodzidło (u nas bez dodatków bo słodycz kokosa i karmelu nam wystarcza 😉 ).
Dodać rozpuszczony, ale nie gorący olej kokosowy i dokładnie wymieszać.
Z miąższu kokosowego i letniej wody przygotować w szklance mleko lub użyć gotowego mleczka.
W drugiej misce wymieszać żółtka i mleczko kokosowe.
Połączyć wszystkie składniki do uzyskania gładkiej i zwartej masy o konsystencji plasteliny. Jeśli jest potrzeba dosypać odrobinę mąki.
Z masy formować małe kuleczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdą kuleczkę lekko rozpłaszczyć przyciskając dłonią do blaszki i formując wybrany kształt – u nas jajek.
Piec w temperaturze 180°C przez ok 20-25 minut pilnując by nie przypiekły się za bardzo. Powinny być złociste.
Przygotować karmel podgrzewając wszystkie składniki w rondelku.
Gotować od czasu do czasu mieszając aż zgęstnieje czyli ok 30-40 minut.
Wystudzone ciastka można udekorować karmelem, śmietanką kokosową, polewą czekoladową, orzechami, płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi itp. To wszystko już kwestia Waszej inwencji twórczej 😉

Smacznego!
—
BTW całości ciastek bez słodzików z samym karmelem bez dekoracji: 600 g, 2120 kcal, B 27 g, T 190 g, W 67 g ( tym 40 g z ksylitolu). Przygotowując 10 mazurków w 1 cieście bez dekoracji: 60 g, 212kcal, B 3 g, T 19 g, W 7 g.
Czy ten karmel wyjdzie, jeśli zastąpię ksylitol erytrolem? Ma lepsze makro, wolałabym go użyć.