Cukinia to cudowne warzywo mające znikomą ilość kalorii i setki zastosowań. Jako, że sezon w pełni to wykorzystuję ją w kuchni na maksa 😉 Dzisiaj prezentuję Wam przepis na przepyszny cukiniowy makaron, który jest świetną alternatywą dla osób dbających o linię oraz zdrowie. Cukinia jest idealnym warzywem na LCHF z racji małej ilości węglowodanów (3,11g/100g). Ponadto stanowi źródło witamin: C, PP, B1, B2 oraz beta-karotenu.
Długo zastanawiałam się nad zakupem spiralizera, ale ostatecznie z racji braku miejsca na kolejny sprzęt AGD oraz z oszczędności wybrałam ręczną temperówkę do warzyw, którą przechowuję po prostu w szufladzie 😉
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z tłuszczem
- przecier pomidorowy 100% lub pomidory bez skórki
- 3 ząbki czosnku
- tłuszcz do smażenia (np. masło klarowane lub oliwa z oliwek
- sól kłodawska i pieprz czarny do smaku
- suszona bazylia, oregano i zioła prowansalskie
- 100 g startego sera żółtego lub mozzarella – do posypania opcjonalnie
- 2 średnie cukinie z miękką skórką
Cukinię umyć, o suszyć a następnie przy pomocy temperówki spiralnej albo obieraczki julienne przygotować spaghetti. Jeśli nie macie takiej obieraczki/temperówki lub spiralizera cukinię można pokroić najpierw wzdłuż w plastry, a później w cienkie paseczki.
Osobiście lubię makaron z surowej cukinii, ale można ją też lekko ugotować na parze, zblanszować we wrzątku lub podsmażyć na odrobinie tłuszczu odparowując wodę.
Spaghetti z cukinii polać gotowym sosem.
Opcjonalnie danie można posypać serem, dodać listki bazylii, pomidorki koktajlowe itp.
Smacznego! 🙂
—
Kalorie i wartości odżywcze – cukinia
Składnik | Zawartość w 100 [g] |
---|---|
Kalorie (wartość energetyczna) | 17 kcal / 70 kJ |
Białko | 1,21 g |
Tłuszcz ogółem | 0,32 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,084 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 0,011 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 0,091 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 | 0,061 g |
Kwasy tłuszczowe omega-6 | 0,030 g |
Węglowodany | 3,11 g |
Błonnik pokarmowy | 1,0 g |
Witamina A | 200 I.U. |
Witamina D | 0 I.U. |
Witamina E | 0,12 mg |
Witamina K | 4,3 µg |
Witamina C | 17,9 mg |
Witamina B1 | 0,045 mg |
Witamina B2 | 0,094 mg |
Witamina B3 (PP) | 0,451 mg |
Witamina B6 | 0,163 mg |
Kwas foliowy | 24 µg |
Witamina B12 | 0 µg |
Kwas pantotenowy | 0,204 mg |
Wapń | 16 mg |
Żelazo | 0,37 mg |
Magnez | 18 mg |
Fosfor | 38 mg |
Potas | 261 mg |
Sód | 8 mg |
Cynk | 0,32mg |
Miedź | 0,05 mg |
Mangan | 0,18 mg |
Selen | 0 µg |
Fluor | 0,2 µg |
Cholesterol | 0 mg |
Fitosterole | ~ |
Wygląda smakowicie:) muszę wybróbować
idealny przepis na wykorzystanie cukinii 🙂
zapraszam do mnie
Hej, wygląda bardzo apetycznie 🙂
Mam pytanie. Gdzie kupujesz mięso mielone? W zwykłym sklepie jak na przykład Biedronka, Piotr i Paweł czy w jakimś innym miejscu? Boję się, że mogą być tam niemiłe dodatki.
Zwykle zamiennikom „zwykłych” artykułów spożywczych brakuje tego czegoś. Ale nie w tym przepisie. Spaghetti z jajem, super.