Wiele osób nie potrafi przejść na LCHF, ponieważ nie wyobraża sobie życia bez pieczywa czy makaronu. Poznaliście już kilka zamienników pieczywa a dzisiaj przedstawiam Wam niskowęglowodanowy makaron 🙂 Znakomicie komponuje się z różnego rodzaju sosami np. bolognese, carbonara oraz innymi na bazie śmietany i serów, dzięki czemu uzyskujemy idealne proporcje BTW 😉
Składniki na 4 porcje makaronu:
- 6 jajek
- 200g serka śmietankowego
- 60g łupin babki jajowatej
- ½ łyżeczki soli kłodawskiej
Składniki na sos bolognese:
- 500 g mięsa mielonego z tłuszczem
- przecier pomidorowy 100% lub pomidory bez skórki
- 3 ząbki czosnku
- tłuszcz do smażenia ( np. masło klarowane)
- sól kłodawska i pieprz czarny do smaku
- suszona bazylia, oregano i zioła prowansalskie
- 100g startego sera żółtego lub mozzarella – do posypania
Ubić jajka.
Dodać ser i babkę jajowatą i dokładnie wymieszać lub zmiksować.
Masę pozostawić na ok 10 minut aby napęczniała.
Na przykrytej papierem do pieczenia blasze rozprowadzić ciasto.
Drugi arkusz papieru posmarować tłuszczem i przykryć ciasto natłuszczoną stroną papieru. Następnie rozwałkować ciasto przez papier tak aby zajmowało całą powierzchnię blachy. Ciasto nie powinno mieć żadnych pęcherzyków powietrza.
Piec przykryte papierem przez ok 10-15 minut w temperaturze 150°C.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do ostygnięcia a następnie wycinać odpowiedniej wielkości paski w zależności od tego, jaki makaron chcemy uzyskać: spaghetti, tagliatelle czy też lazanię.
Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć mięso z dodatkiem wyciśniętego czosnku.
Do podsmażonego mięsa dodać przecier pomidorowy lub pokrojone pomidory bez skórki, zioła oraz sól i pieprz do smaku.
Całość dusić na średnim ogniu, aż cała woda wyparuje a sos zgęstnieje.
Makaron należy podawać z ulubionymi sosami i dodatkami. Dzisiaj podałam przepis na sos bolognese, ale idealnie sprawdzi się również sos carbonara oraz inne na bazie śmietany i serów 😉
Smacznego! 🙂
—
Całość makaronu: 1130 kcal, 70 g białka, 85 g tłuszczu, 10 g węglowodanów. Dzieląc na 4 porcje wychodzi dla 1 porcji: B 17,5g, T 21,25g, W 2,5g. Dodatkowo należy doliczyć sos, ser i inne dodatki.
Tu chodzi o to ,żeby nie było mąki 🙂
Witaj Olu, Twoje bułki z babką były pyszne. Przymierzam się do makaronu. Czy próbowałaś go mrozić? Z góry dziękuję!
Makaronu nigdy nie mroziłam ale bułki jak najbardziej można mrozić.
Super, dziękuję.
Czy można zastąpić babke mielony siemieniem lniany?
Nie próbowałam z siemieniem więc testy na własną odpowiedzialność 😉
Przepis ok. Ale z makaronem nie ma nic wspolnego. Takze za wiele nie oczekujcie
Przecież wiadomo, że bez mąki ziarnistej nie uzyskamy makaronu i to zamienniki low carb 😉
Mam problem robię drugie podejście do diety problem w tym że nie mogę przełknąć produktów y babką albo y siemieniem lnianym . konsystencja rośnie mi w ustach co bym do tego nie dodała. do tego stopnia że bierze mnie na wymioty. Macie jakąś rade jestem 6 miesięcy po porodzie ważę 85 kg przy 170 cm wzrostu po prostu masakra chce schudnąć do 68 kg mam nadzieję że do końca kwietnia osiągnę półmetek bo na początku maja mój syn ma komunię
Problem bardzo łatwo rozwiązać nie jedząc produktów z użyciem tych składników. Absolutnie nie jest koniczne pieczenie bułek, ciast, chlebów itp. Polecam właśnie tzw czystą miskę i jak najmniej skomplikowane potrawy o czystym składzie bez takich dodatków.
Hey hey..
szukam i mam rozne propozycje skladnikow makro..
moglbym proscic o Wasze proporcje Keto?
pozdrawiam..
Pyszny makaron, dodany do rosołu ma neutralny smak. Przetrzymałam go w piekarniku 30 minut, bo obawiałam się, że może 15 to za krótko i był idealny.