Uwielbiam ryby a szczególnie łososia, który idealnie pasuje do modelu LCHF. Przyrządzam go na wiele różnych sposobów. Tym razem dzielę się z Wami przepisem na łososia zapiekanego w maśle czosnkowo- ziołowym. Ryba tak przyrządzona jest niezwykle soczysta i aromatyczna a dodatkowo pływa w przepysznym masełku 😉
Składniki:
- 400 g fileta z łososia
- 100 g masła extra o temperaturze pokojowej
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
- ½ cytryny
- 3 ząbki czosnku
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny mielony
Łososia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Rybę skropić sokiem z cytryny a następnie oprószyć solą i pieprzem.
Przygotować masło o temperaturze pokojowej.
Posiekać drobno koperek oraz rozmaryn.
Wycisnąć 3 ząbki czosnku.
Zioła oraz czosnek wymieszać z miękkim masłem.
Łososia pokroić na odpowiednie kawałki i wyłożyć do naczynia żaroodpornego skóra do dołu.
Na wierzchu posmarować przygotowanym masłem ziołowym.
Piec pod przykryciem w temperaturze 200°C przez 20-30 minut. Nie należy ryby piec zbyt długo aby nie była wysuszona.
Podawać z ulubionymi warzywami świeżymi, gotowanymi lub grillowanymi.
—
BTW całości: 515 g, 1330 kcal, B 80 g, W 3 g, T 109 g. W 100 g: 258 kcal, B 15 g, W 0,5 g, T 21 g.
Dobrze przygotowany artykuł, dzięki.