Witaj na moim blogu!

ŁOSOŚ ZAPIEKANY W MAŚLE CZOSNKOWO-ZIOŁOWYM (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu)

4.2/5 - (8 ocen)

Uwielbiam ryby a szczególnie łososia, który idealnie pasuje do modelu LCHF. Przyrządzam go na wiele różnych sposobów. Tym razem dzielę się z Wami przepisem na łososia zapiekanego w maśle czosnkowo- ziołowym. Ryba tak przyrządzona jest niezwykle soczysta i aromatyczna a dodatkowo pływa w przepysznym masełku 😉

Składniki:

  • 400 g fileta z łososia
  • 100 g masła extra o temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
  • ½ cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • sól himalajska lub kłodawska
  • pieprz czarny mielony

Łososia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Rybę skropić sokiem z cytryny a następnie oprószyć solą i pieprzem.

Przygotować masło o temperaturze pokojowej.

Posiekać drobno koperek oraz rozmaryn.

Wycisnąć 3 ząbki czosnku.

Zioła oraz czosnek wymieszać z miękkim masłem.

Łososia pokroić na odpowiednie kawałki i wyłożyć do naczynia żaroodpornego skóra do dołu.

Na wierzchu posmarować przygotowanym masłem ziołowym.

Piec pod przykryciem w temperaturze 200°C przez 20-30 minut. Nie należy ryby piec zbyt długo aby nie była wysuszona.

Podawać z ulubionymi warzywami świeżymi, gotowanymi lub grillowanymi.

BTW całości: 515 g, 1330 kcal, B 80 g, W 3 g, T 109 g. W 100 g: 258 kcal, B 15 g, W 0,5 g, T 21 g.

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *