Łosoś pod ziołowo-porową pierzynką to jeden z ulubionych sposobów na przyrządzenie tej ryby, ponieważ jest soczysta, delikatna i bardzo aromatyczna. Kiedyś trafiłam na podobny przepis ale z użyciem folii aluminiowej a że unikam takowej więc zaczęłam go przygotowywać w naczyniu żaroodpornym. Można też oczywiście zrobić zawiniątka z papieru do pieczenia ale to już więcej zabawy a ja lubię szybkie i proste do przygotowania posiłki.
Składniki dla 3-4 osób – łosoś pod ziołowo-porową pierzynką:
- 500 g fileta z łososia (patrz na pochodzenie i skład! Polecam atlantyckie z dopiskiem BIO)
- 200 g białej i jasnozielonej części pora
- 15 g (ok 3 łyżeczek) drobno posiekanych ulubionych świeżych ziół np. natki pietruszki, koperku, szczypiorku itp.)
- 10 ml (ok 2 łyżeczek) soku z cytryny
- 60 g masła klarowanego lub smalcu
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny świeżo mielony
- opcjonalnie 1 cytryna pokrojona w plasterki lub ćwiartki do podania
- opcjonalnie w wersji z laktozą śmietana 30%

Pora umyć, osuszyć i odciąć ciemnozielone grube części. Białe oraz jasnozielone zostawić i pokroić drobno.
Na rozgrzanym w garnuszku tłuszczu na malutkim ogniu dusić pod przykryciem pora, pilnując by się nie przypalił.
Pod koniec duszenia gdy por będzie już miękki dodać świeżo posiekane ulubione zioła, sól i pieprz.
Łososia pokroić na potrzebną ilość porcji. Każdy kawałek skropić sokiem z cytryny a następnie posypać solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem a następnie ułożyć w nim łososia.
Na każdym kawałku ryby wyłożyć podduszone warzywa i zioła z tłuszczem.
W wersji z laktozą na duszonych porach wyłożyć łyżkę śmietany i posypać pozostałymi świeżymi ziołami.

Tak przygotowany łosoś pod ziołowo-porową pierzynką wędruje do piekarnika. Rybę należy piec pod przykryciem w temperaturze 200° C przez ok 20-25 minut, obserwując by warzywa nie przypiekły się za bardzo.
Łosoś pod ziołowo-porową pierzynką doskonale komponuje się z różnego rodzaju warzywami świeżymi jak i duszonymi.
Smacznego!
—
BTW całości bez śmietany: 785 g, 1733 kcal, B 124 g, T 126 g, W 26 g. W 100 g: 221 kcal, B 16 g, T 16 g, W 3 g.
Dodaj komentarz