
Łosoś pieczony ze szpinakiem i serem to bardzo szybkie i łatwe do przygotowanie danie. Pyszny, aromatyczny, lekki a zarazem sycący! Nie wymaga żadnej dodatkowej obróbki termicznej poza wstawieniem do piekarnika. Wyższa zawartość białka pozwala umieścić tę potrawę w menu redukcyjnym. Natomiast po podbiciu odpowiednimi dodatkami puli tłuszczu i/lub węglowodanów można śmiało serwować go także na innych etapach diety ketogenicznej. Danie jest bardzo uniwersalne i stanowi także świetny pomysł na rodzinny obiad z tradycyjnymi dodatkami na przykład z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Polecam również moje inne przepisy na łososia.
Składniki – łosoś pieczony ze szpinakiem i serem
- 800 g filetu z łososia ze skórą
- 80 g szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 150 g jogurtu naturalnego 0%
- przyprawy do smaku: sól kłodawska, pieprz czarny mielony, gałka muszkatołowa
- 60 g sera mozzarella
Przygotowanie
Rybę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na mniejsze kawałki.
Następnie łososia z obu stron oprószyć solą i pieprzem.
Przyprawione filety ułożyć skórą do dołu w naczyniu żaroodpornym.
Szpinak umyć odsączyć, osuszyć i posztakować.
Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę.
W kolejnym korku wymieszać poszatkowany szpinak, czosnek, jogurt i przyprawy: sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Tak przygotowany szpinak wyłożyć na rybę a następnie posypać startą mozzarellą.
Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180⁰C termoobieg i piec przez 25-30 minut, obserwując by ser lekko się zarumienił, ale nie spalił.
Gotowego łososia podawać z mixem sałat lub innymi warzywami, wliczając oczywiście wszelkie dodatki w makro posiłku.
—
BTW całości bez dodatków: 1099 g, 2226 kcal, B 185 g, T 158 g, W 15 g.
Dzieląc na 5 równych porcji, w jednej: 445 kcal, B 37 g, T 32 g, W 3 g.
Dodaj komentarz