Witaj na moim blogu!

ŁOPATKA ZAPIEKANA W KAPUŚCIE (keto, LCHF, optymalna, paleo, niskowęglowodanowa)

3.5/5 - (13 ocen)

Uwielbiam dania jednogarnkowe a jednym zn ich jest łopatka zapiekana w kapuście.  Dowód na to że kapusta w odpowiednim połączeniu stanowi pełnowartościowe i sycący posiłek LCHF. Szybki, prosty i tani obiad na każdą kieszeń.

13716073_1026647460721922_3975906386867400194_n (2)

Składniki:

Kapustę poszatkować drobno a cebulę pokroić w piórka.

Mięso umyć i pokroić na małe kawałki a następnie obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Podsmażone mięso z tłuszczem wlać do brytfanny/gęsiarki/naczynia żaroodpornego a następnie dodać resztę tłuszczu, kapustę, cebulę oraz przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać, dolewając pół szklanki wody.

Całość piec pod przykryciem w piekarniku w temperaturze 160 °C przez 1,5 godziny. Po tym czasie całość przemieszać i piec przez godzinę w temperaturze 100 °C.

Po tym czasie sprawdzić czy mięso jest wystarczająco miękkie. Jeśli tak to można opcjonalnie dodać przecier pomidorowy i dokładnie wymieszać całość.

Przed podaniem można posypać drobno pokrojonym koperkiem lub dodać go po wyjęciu z piekarnika do potrawy i dobrze wymieszać.

Smacznego! 🙂

BTW całości bez przecieru pomidorowego i koperku: 4000g, 6038 kcal, B 235g, W 143g, T 506g. BTW w 100g – B 6,6g, W 3,6g T 13g.
BTW całości z przecierem pomidorowym: 4500g, 6168 kcal, B 271g, W 164g, T 506g. BTW w 100g – B 6g, W 3,65g, T 11,25g.

12 komentarzy

kamil

Jeśli piszesz BTW, to podawaj potem w kolejności B…. T… W….. a nie białko, węglowodany i tłuszcze, denerwuje i myli. Dla optymalnych podawaj również stosunek do 1g białka, czyli tutaj BTW 1:2,15:0,61.
Poza tym narobiłaś smaka 🙂

Odpowiedz
Ola

To prośba czy rozkaz bo zabrzmiało niezbyt sympatycznie? W zależności od aplikacji mam różna kolejność makro a i tak zawsze piszę B X g, W Y g więc nie przesadzaj że wprowadzam kogoś w błąd. Masz podane wszystko na tacy i wystarczy tylko przeczytać ze zrozumieniem. kolejne przeliczniki dla optymalnych rób sobie we własnym zakresie. To nie koncert życzeń ani usługa za którą płacisz tylko moja ciężka praca więc doceń ją i nie narzekaj.

Odpowiedz
Adam

Jak skończyło się robić, spróbowałem i pomyślałem „ok, trzeba będzie to rozdać komuś”. Zostawiłem na noc i spróbowałem następnego dnia – smaki się „przegryzły” i…jest przepyszne ! Mega proste w przygotowaniu, a jak sobie przez noc przeleży to następnego dnia smakuje wybornie ! Dzięki Ola za przepis 🙂

Odpowiedz
Ola

Cieszę się, że dałeś szansę temu daniu po nocy 😉 Zdecydowanie najbardziej lubię odgrzewaną 😉

Odpowiedz
Leerkoo

Łopatka wyszła przepyszna 🙂 mięciutka 🙂 akurat miałam młodą kapustę i wyszło pysznie 🙂 Świetny przepis 🙂 Ogólnie jak biorę od Ciebie przepisy, to jeszcze nic mi źle nie wyszło ;D

Odpowiedz
Asia

Robiłam dokładnie wg podanych propocji i…. nie weszło mi do jednego naczynia żaroodpornego 😉 Musiałam przełożyć na dwa. Myślicie, że po upieczeniu i wystudzeniu można to w razie czego zamrozić i odgrzać?

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *