Uwielbiam dania jednogarnkowe a jednym zn ich jest łopatka zapiekana w kapuście. Dowód na to że kapusta w odpowiednim połączeniu stanowi pełnowartościowe i sycący posiłek LCHF. Szybki, prosty i tani obiad na każdą kieszeń.
Składniki:
- 1,5 kg łopatki wieprzowej
- 180 g smalcu
- 300 g cebuli
- 2 kg kapusty
- 500 g przecieru pomidorowego 100%
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- łyżeczka mielonego kminku rzymskiego
- sól kłodawska i pieprz czarny
Kapustę poszatkować drobno a cebulę pokroić w piórka.
Mięso umyć i pokroić na małe kawałki a następnie obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Podsmażone mięso z tłuszczem wlać do brytfanny/gęsiarki/naczynia żaroodpornego a następnie dodać resztę tłuszczu, kapustę, cebulę oraz przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać, dolewając pół szklanki wody.
Całość piec pod przykryciem w piekarniku w temperaturze 160 °C przez 1,5 godziny. Po tym czasie całość przemieszać i piec przez godzinę w temperaturze 100 °C.
Po tym czasie sprawdzić czy mięso jest wystarczająco miękkie. Jeśli tak to można opcjonalnie dodać przecier pomidorowy i dokładnie wymieszać całość.
Przed podaniem można posypać drobno pokrojonym koperkiem lub dodać go po wyjęciu z piekarnika do potrawy i dobrze wymieszać.
Smacznego! 🙂
Jeśli piszesz BTW, to podawaj potem w kolejności B…. T… W….. a nie białko, węglowodany i tłuszcze, denerwuje i myli. Dla optymalnych podawaj również stosunek do 1g białka, czyli tutaj BTW 1:2,15:0,61.
Poza tym narobiłaś smaka 🙂
To prośba czy rozkaz bo zabrzmiało niezbyt sympatycznie? W zależności od aplikacji mam różna kolejność makro a i tak zawsze piszę B X g, W Y g więc nie przesadzaj że wprowadzam kogoś w błąd. Masz podane wszystko na tacy i wystarczy tylko przeczytać ze zrozumieniem. kolejne przeliczniki dla optymalnych rób sobie we własnym zakresie. To nie koncert życzeń ani usługa za którą płacisz tylko moja ciężka praca więc doceń ją i nie narzekaj.
Pięknie powiedziane! Brawo!
Przecier pomidorowy dodajemy juz po upieczeniu?
Tak, przecier już po ugotowaniu dodaję do gorącej kapusty.
Jak skończyło się robić, spróbowałem i pomyślałem „ok, trzeba będzie to rozdać komuś”. Zostawiłem na noc i spróbowałem następnego dnia – smaki się „przegryzły” i…jest przepyszne ! Mega proste w przygotowaniu, a jak sobie przez noc przeleży to następnego dnia smakuje wybornie ! Dzięki Ola za przepis 🙂
Cieszę się, że dałeś szansę temu daniu po nocy 😉 Zdecydowanie najbardziej lubię odgrzewaną 😉
Łopatka wyszła przepyszna 🙂 mięciutka 🙂 akurat miałam młodą kapustę i wyszło pysznie 🙂 Świetny przepis 🙂 Ogólnie jak biorę od Ciebie przepisy, to jeszcze nic mi źle nie wyszło ;D
Cieszy mnie to bardzo 🙂
Olu, obliczenia BTW pod jadłospisem są dla potrawy juz ugotowanej?
Robiłam dokładnie wg podanych propocji i…. nie weszło mi do jednego naczynia żaroodpornego 😉 Musiałam przełożyć na dwa. Myślicie, że po upieczeniu i wystudzeniu można to w razie czego zamrozić i odgrzać?
Zdecydowanie za małe naczynie żaroodporne 😉 Śmiało można mrozić 🙂