Pyszne, kremowe, orzeźwiające a do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu lody truskawkowo-jogurtowe z zaledwie 2 składników. Na moim blogu i w książce znajdziecie kilka przepisów na te bardziej kaloryczne lody z wyższym udziałem tłuszczu np. na bazie śmietany 30%, śmietanki kokosowej czy awokado. Tym razem jednak proponuję coś lżejszego dla tych, którzy poszukują czegoś niskokalorycznego a zarazem zgodnego z LCHF. Lody truskawkowo-jogurtowe sprawdzą się zatem idealnie w menu osób na redukcji. Ich makro pozwala zachować wyższą podaż białka i węglowodanów a niższą tłuszczów by organizm chętniej spalał tłuszcz tkankowy zamiast tego podanego na talerzu.
Składniki – lody truskawkowo-jogurtowe (6 sztuk)
- 150 g naturalnego jogurtu skyr
- 150 g truskawek świeżych lub mrożonych
- opcjonalnie słodzik np. ksylitol, erytrytol, stewia, inulina do smaku
Przygotowanie
Truskawki umyć, oczyścić z szypułek a następnie zblendować.
Do owoców dodać naturalny jogurt skyr. Całość zmiksować na gładką masę.
Opcjonalnie można dodać słodzik, pamiętając o jego wliczeniu do makro.
Lody najlepiej przelać do foremek. U nas doskonale sprawdzają się te na patyku ustawiane na stojaczku. Lody włożyć do zamrażalnika i w zależności od wielkości porcji mrozić od 1 do 3 godzin.
Po wyjęciu foremki z zamrażarki polecam polać ją letnią wodą by ogrzać pojemniczek a wtedy lód łatwiej się z niego wyślizgnie.
Lody truskawkowo-jogurtowe można również przygotować z dodatkiem odrobiny oleju MCT by podbić ich makro i zwiększyć tym samym pulę tłuszczu w całodniowym ujęciu. Lody na bazie jogurtu skyr doskonale sprawdzą się także z dodatkiem innych owoców niskowęglowodanowych jak maliny, borówki czy porzeczki.
A tutaj znajdziecie przepisy na inne lody:
Smacznego!
BTW całości: 300 g, 140 kcal, B 19 g, T 0,6 g, W 12 g. 1 z 6 sztuk lodów: 50 g, 23 kcal, B 3 g, T 0 g, W 2 g.
Dodaj komentarz