Niesamowicie pyszny i aromatyczny lekki piernik KETO. Idealny dla osób ograniczających węglowodany, ale też unikających glutenu, laktozy czy cukru. Delikatne biszkoptowe ciasto, które wybornie smakuje. Można je także serwować np. z dżemem bez cukru lub polewą czekoladową. Piernik jest bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Znakomicie sprawdzi się w menu redukcyjnym, a z odpowiednimi dodatkami np. orzechami czy polewą także na adaptacji.
Składniki – lekki piernik KETO
Ciasto (forma kaksówka 6×12 cm)
- 4 jajka
- szczypta soli kłodawskiej
- 50 g słodzika np. erytrolu
- 30 g oleju MCT
- 55 g mąki łubinowej
- 10 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej
- 10 g izolatu białek (90%) ( wersji bez nabiału np. izolat białek wołowych)
- 10 g kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 g przyprawy do piernika bez cukru i mąki lub domowej roboty
Polewa
- 25 g gorzkiej czekolady 85%
- 25 g śmietanki 30%
Przygotowanie – lekki piernik KETO
Białka oddzielić od żółtek.
Do miski z żółtkami wlać olej MCT.
Białka z dodatkiem soli i erytrolu ubić na sztywno.
W kolejnym kroku do piany wlać żółtka z olejem i miksować przez kilka sekund na małych obrotach, po czym dodać suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.
Następnie ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez 30 min w piekarniku nagrzanym do 170°C (góra–dół).
Po tym czasie foremkę wyjąć z piekarnika i odstawić na 30 min. Następnie ciasto wyjąć z papierem z foremki i całkowicie wystudzić na kratce.
Chcąc przygotować polewę, należy podgrzać (nie zagotować) śmietankę w garnuszku.
Następnie wyłączyć palnik i dodać pokruszoną gorzką czekoladę.
Polewę trzeba cały czas mieszać do połączenia składników, pilnując by się nie przypaliła.
Następnie ciasto polać lub posmarować – w zależności od konsystencji – lekko przestudzoną polewą czekoladową i wstawić do lodówki, aby polewa stężała.
Biszkopt można także przekroić na dwie lub trzy części i posmarować dżemem albo powidłami bez cukru. Natomiast po wierzchu posypać kruszonymi orzechami.
Oczywiście wszelkie dodatki należy wliczyć w makro.
—
BTW całości bez polewy: 417 g, 839 kcal, B 60 g, T 57 g, W 15 g (w tym cukry 0 g)
Dzieląc na 12 równych porcji, w jednej: 35 g, 70 kcal, B 5 g, T 5 g, W 1 g (w tym cukry 0 g)
—
BTW całości z polewą: 467 g, 1063 kcal, B 63 g, T 78 g, W 20 g (w tym cukry 4 g)
Dzieląc na 12 równych porcji, w jednej: 39 g, 89 kcal, B 5 g, T 7 g, W 2 g (w tym cukry 0 g)
Dodaj komentarz