Lekka duszona młoda kapusta z koperkiem kojarząca mi się z domem rodzinnym jest świetną propozycją na szybki, smaczny, niskokaloryczny i niskowęglowodanowy obiad. Możecie komponować z nią przeróżne zestawy o dowolnym makro wybierając mniej lub bardziej tłuste mięsa, drób czy ryby oraz dodając ewentualnie tłuszczu (adaptacja, stabilizacja wagi). Doskonale sprawdzi się także jako danie jednogarnkowe np łopatka zapiekana w młodej kapuście.
- 2 główki młodej kapusty ( u mnie po wydrążeniu wyszło 2 kg poszatkowanej)
- 5 liści laurowych
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 700 ml wody
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny mielony
- 2 pęczki koperku ( u mnie ok 50 g posiekanego)
- opcjonalnie tłuszcz (dla podbicia makro na adaptacji lub stabilizacji wagi)
Kapustę obrać z rozwiniętych wierzchnich liści.
Główki pokroić na połówki lub ćwiartki i wydrążyć głąby.
Resztę poszatkować drobno i wrzucić do garnka.
Kapustę zalać wodą, dodać przyprawy i gotować do miękkości ok 20 minut.
W tym czasie poszatkować drobniutko koperek i dodać go do kapusty po zakończeniu jej gotowania.
Całość wymieszać.
Chcąc podbić tłuszcz należy dodać go na początku gotowania.
Smacznego!
—
BTW całości bez tłuszczu: 2750 kg, B 27 g, T 2,2 g W 119 g. W 100 g: B 1 g, T 0, W 4 g.
Koniecznie musze taka zrobic 😀 Uwielbiam kapuste a mloda to juz w ogole smak lata :*
Polecam gorąco 😉
Świetny, prosty przepis! Też bardzo lubię młodą kapustkę.
Witaj w klubie 🙂
właśnie jestem w trakcie gotowania, już się nie mogę doczekać <3 #redukcja! 😀
Moja mama dodawała jeszcze smietane
Dla tych, którzy nie unikają laktazy i nie są na redukcji jak najbardziej super sprawa i dodatkowy tłuszczyk 😉
Tez taką robię tylko dokładam młodą marchewkę. Pychota
Dla tych, którzy nie muszą liczyć każdego grama węgli jak najbardziej świetny pomysł 🙂
a czy do kapusty aby podbić tłuszcze można dodać boczku?
Jane to tylko baza i dodatek np o tłustego mięsiwa 🙂