Witaj na moim blogu!

LECZO Z CUKINII Z KURCZAKIEM (keto, bez laktozy, redukcja)

Oceń ten przepis

Pyszne i aromatyczne leczo z cukinii z kurczakiem! Jest to niskokaloryczna fit wersja tej klasycznej potrawy. Szybki, zdrowy i bardzo sycący obiad dla całej rodziny. W zasadzie nie wymaga żadnych dodatków, ale można go serować także z niskowęglowodanowym makaronem konjac lub pieczywem. Oczywiście osoby, które nie są na keto mogą z kolei wybrać tradycyjne węglowodanowe dodatki.

Składniki – leczo z cukinii z kurczakiem

Przygotowanie

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki.

Następnie czosnek obrać i wycisnąć przez praskę.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

W dużym garnku rozgrzać oliwę a następnie podsmażyć czosnek, cebulę i kurczaka.

W tym czasie paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w kostkę.

Umytą cukinię pokroić razem ze skórką na małe kawałki.

W kolejnym kroku do garnka dodać pokrojone warzywa oraz przyprawy i gotować pod przykryciem przez ok 30 minut do miękkości.

Następnie, gdy warzywa są już miękkie, dodać passatę pomidorową, doprawić ewentualnie do smaku i gotować przez 10 minut.

Gotowe leczo po podaniu można posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki.

W razie potrzeby dla podbicia puli tłuszczu na przykład na adaptacji do gotowej porcji można dodać tłuste dodatki takie jak oliwę, pestki dyni, orzechy itp. bądź zbilansować w innym posiłku.

BTW całości: 1320 g, 1239 kcal, B 117 g, T 66 g, W 36 g.

Dzieląc na 4 równe porcje w jednej: 309 kcal, B 29 g, T 17 g, W 9 g.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *