
Pyszne i aromatyczne leczo z cukinii z kurczakiem! Jest to niskokaloryczna fit wersja tej klasycznej potrawy. Szybki, zdrowy i bardzo sycący obiad dla całej rodziny. W zasadzie nie wymaga żadnych dodatków, ale można go serować także z niskowęglowodanowym makaronem konjac lub pieczywem. Oczywiście osoby, które nie są na keto mogą z kolei wybrać tradycyjne węglowodanowe dodatki.
Składniki – leczo z cukinii z kurczakiem
- 500 g piersi z kurczaka
- 50 g oliwy z oliwek
- 100 g papryki czerwonej
- 100 g papryki żółtej
- 400 g cukinii
- 70 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 100 g passaty pomidorowej
- sól kłodawska, pieprz czarny mielony, papryka słodka, papryka ostra
Przygotowanie
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki.
Następnie czosnek obrać i wycisnąć przez praskę.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
W dużym garnku rozgrzać oliwę a następnie podsmażyć czosnek, cebulę i kurczaka.
W tym czasie paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w kostkę.
Umytą cukinię pokroić razem ze skórką na małe kawałki.
W kolejnym kroku do garnka dodać pokrojone warzywa oraz przyprawy i gotować pod przykryciem przez ok 30 minut do miękkości.
Następnie, gdy warzywa są już miękkie, dodać passatę pomidorową, doprawić ewentualnie do smaku i gotować przez 10 minut.
Gotowe leczo po podaniu można posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki.
W razie potrzeby dla podbicia puli tłuszczu na przykład na adaptacji do gotowej porcji można dodać tłuste dodatki takie jak oliwę, pestki dyni, orzechy itp. bądź zbilansować w innym posiłku.
—
BTW całości: 1320 g, 1239 kcal, B 117 g, T 66 g, W 36 g.
Dzieląc na 4 równe porcje w jednej: 309 kcal, B 29 g, T 17 g, W 9 g.
Dodaj komentarz