Witaj na moim blogu!

LAZANIA Z CUKINII (keto, bez glutenu, redukcja)

3.6/5 - (33 ocen)

Lazania z cukinii to pyszny, lekki i sycący posiłek dla całej rodziny. Znakomicie zastępuje tradycyjne danie z makaronem. Niesamowicie łatwa i szybka w przygotowaniu! Dzięki wyższej zawartości białka i obniżonej tłuszczu, świetnie sprawdza się na redukcji. To także doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy nie mają czasu na codzienne gotowanie i szykują posiłki na zapas. Polecam także inne cukiniowe przepisy np. placki z cukinii, placki z cukinii i sera mozzarella, kotleciki cukiniowo-indycze, pizzę z cukinii, zupę krem z cukinii oraz inne.

Składnikilazania z cukinii

Przygotowanie

Cukinię umyć dokładnie i bez obierania pokroić na cienkie plastry za pomocą obieraczki do warzyw lub noża do sera.

Następnie plastry cukinii lekko osolić i odłożyć żeby puściły sok. Po ok 10 minutach osuszyć je ręcznikiem papierowym.

Dodatkowo cukinię można podpiec choć osobiście tego nie robię. W tym celu na rozgrzanej patelni beztłuszczowej obsmażyć cukinię z każdej strony przez ok 1-2 min. Usmażone plastry odłożyć na papierowy ręcznik.

Następnie na rozgrzanym tłuszczu usmażyć mięso z dodatkiem wyciśniętego czosnku.

Do podsmażonego mięsa dodać przecier pomidorowy, suszone zioła oraz sól i pieprz do smaku.

Całość dusić na średnim ogniu, aż cała woda wyparuje a sos zgęstnieje.

Na dnie średniej wielkości naczynia żaroodpornego ułożyć plastry cukinii.

Następnie wyłożyć część sosu i posypać odrobiną sera. Kolejno układać następne warstwy cukinii, sosu i sera. Czynność powtórzyć do momentu wykorzystania całego sosu. Ostatnią warstwę powinna stanowić cukinia, którą należy posypać serem i ziołami prowansalskimi.

Naczynie przykryć i piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut a następnie odkryć i i zapiekać jeszcze przez około 10 minut, aż ser lekko zbrązowieje i stopi się.

BTW całości: 2995 g, 3427 kcal, B 257 g, T 235 g, W 82 g.

Dzieląc na 10 równych porcji, w jednej: 343 kcal, B 26 g, T 24 g, W 8 g.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *