Lazania z cukinii to pyszny, lekki i sycący posiłek dla całej rodziny. Znakomicie zastępuje tradycyjne danie z makaronem. Niesamowicie łatwa i szybka w przygotowaniu! Dzięki wyższej zawartości białka i obniżonej tłuszczu, świetnie sprawdza się na redukcji. To także doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy nie mają czasu na codzienne gotowanie i szykują posiłki na zapas. Polecam także inne cukiniowe przepisy np. placki z cukinii, placki z cukinii i sera mozzarella, kotleciki cukiniowo-indycze, pizzę z cukinii, zupę krem z cukinii oraz inne.
Składniki – lazania z cukinii
- 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 30 g oliwy z oliwek
- 200 g passaty pomidorowej
- 1,5 kg cukini (waga po pokrojeniu)
- 5 ząbków czosnku
- 250 g startego sera mozzarella
- sól kłodawska, pieprz czarny do smaku
- suszona bazylia, oregano i zioła prowansalskie
Przygotowanie
Cukinię umyć dokładnie i bez obierania pokroić na cienkie plastry za pomocą obieraczki do warzyw lub noża do sera.
Następnie plastry cukinii lekko osolić i odłożyć żeby puściły sok. Po ok 10 minutach osuszyć je ręcznikiem papierowym.
Dodatkowo cukinię można podpiec choć osobiście tego nie robię. W tym celu na rozgrzanej patelni beztłuszczowej obsmażyć cukinię z każdej strony przez ok 1-2 min. Usmażone plastry odłożyć na papierowy ręcznik.
Następnie na rozgrzanym tłuszczu usmażyć mięso z dodatkiem wyciśniętego czosnku.
Do podsmażonego mięsa dodać przecier pomidorowy, suszone zioła oraz sól i pieprz do smaku.
Całość dusić na średnim ogniu, aż cała woda wyparuje a sos zgęstnieje.
Na dnie średniej wielkości naczynia żaroodpornego ułożyć plastry cukinii.
Następnie wyłożyć część sosu i posypać odrobiną sera. Kolejno układać następne warstwy cukinii, sosu i sera. Czynność powtórzyć do momentu wykorzystania całego sosu. Ostatnią warstwę powinna stanowić cukinia, którą należy posypać serem i ziołami prowansalskimi.
Naczynie przykryć i piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut a następnie odkryć i i zapiekać jeszcze przez około 10 minut, aż ser lekko zbrązowieje i stopi się.
—
BTW całości: 2995 g, 3427 kcal, B 257 g, T 235 g, W 82 g.
Dzieląc na 10 równych porcji, w jednej: 343 kcal, B 26 g, T 24 g, W 8 g.
Cukinia ma tylko 16 kcal na 100 gramów surowego produktu, a sporych rozmiarów warzywo waży około 300 gramów, także mogą ją jeść spokojnie osoby na diecie. http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/cukinia-zdrowe-warzywo – tutaj na jej temat, a lazania z cukini jest jak najbardziej fit.
Ja zamiast cukinii dodaję bakłażana, też świetnie pasuje! 🙂
Bakłażan też jest świetny 🙂