Wydawałoby się, że lazania to kolejna potrawa z której trzeba zrezygnować będąc na diecie niskowęglowodanowej. Na szczęście mam dla Was przepis na lazanię, w której płaty makaronu zamieniamy na plastry grillowanej cukinii. Łatwa w przygotowaniu a do tego przepyszna! Przyznam, że taka wersja lazanii smakuje mi chyba nawet bardziej niż tradycyjna 😉
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z tłuszczem
- passata pomidorowa
- 3 średniej wielkości cukinie
- 3 ząbki czosnku
- 250-300g startego sera mozzarella
- tłuszcz do smażenia (np. masło klarowane)
- sól kłodawska, pieprz czarny do smaku
- suszona bazylia, oregano i zioła prowansalskie.
Cukinię umyć dokładnie i bez obierania pokroić na cienkie plastry za pomocą obieraczki do warzyw lub noża do sera.
Plastry cukinii lekko osolić i odłożyć żeby puściły sok. Po ok 10 minutach osuszyć plastry ręcznikiem papierowym.
Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu lub na beztłuszczowej obsmażyć cukinię z każdej strony przez ok 1-2 min. Usmażone plastry odłożyć na papierowy ręcznik.
Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć mięso z dodatkiem wyciśniętego czosnku.
Do podsmażonego mięsa dodać przecier pomidorowy, suszone zioła oraz sól i pieprz do smaku.
Całość dusić na średnim ogniu, aż cała woda wyparuje a sos zgęstnieje.
Średniej wielkości naczynie żaroodporne lekko natłuścić a następnie dno wyłożyć plastrami cukinii.
Na cukinię wyłożyć część sosu i posypać odrobiną sera. Następnie znowu przykryć plastrami cukinii, sosem i serem. Czynność powtórzyć do momentu wykorzystania całego sosu. Ostatnią warstwę powinna stanowić cukinia, którą należy posypać serem i ziołami prowansalskimi.
Naczynie przykryć i piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut a następnie odkryć i i zapiekać jeszcze przez około 10 minut, aż ser lekko zbrązowieje i stopi się.
SMACZNEGO! 🙂
Cukinia ma tylko 16 kcal na 100 gramów surowego produktu, a sporych rozmiarów warzywo waży około 300 gramów, także mogą ją jeść spokojnie osoby na diecie. http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/cukinia-zdrowe-warzywo – tutaj na jej temat, a lazania z cukini jest jak najbardziej fit.
Ja zamiast cukinii dodaję bakłażana, też świetnie pasuje! 🙂
Bakłażan też jest świetny 🙂