Witaj na moim blogu!

dieta optymalna, dieta lchf, dieta ketogeniczna

LAZANIA Z CUKINII (bez makaronu, bez glutenu, niskowęglowodanowa, LCHF)

Wydawałoby się, że lazania to kolejna potrawa z której trzeba zrezygnować będąc na diecie niskowęglowodanowej. Na szczęście mam dla Was przepis na lazanię, w której płaty makaronu zamieniamy na plastry grillowanej cukinii. Łatwa w przygotowaniu a do tego przepyszna! Przyznam, że taka wersja lazanii smakuje mi chyba nawet bardziej niż tradycyjna 😉

12512458_939388009447868_5487972523559838453_n (2)

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z tłuszczem
  • przecier pomidorowy 100%
  • 3 średniej wielkości cukinie
  • 3 ząbki czosnku
  • 250-300g startego sera mozzarella
  • tłuszcz do smażenia
  • sól, pieprz do smaku
  • suszona bazylia, oregano i zioła prowansalskie.

Cukinię umyć dokładnie i bez obierania pokroić na cienkie plastry za pomocą obieraczki do warzyw lub noża do sera.

Plastry cukinii lekko osolić i odłożyć żeby puściły sok. Po ok 10 minutach osuszyć plastry ręcznikiem papierowym.

Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu lub na beztłuszczowej obsmażyć cukinię z każdej strony przez ok 1-2 min. Usmażone plastry odłożyć na papierowy ręcznik.

Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć mięso z dodatkiem wyciśniętego czosnku.

Do podsmażonego mięsa dodać przecier pomidorowy, suszone zioła oraz sól i pieprz do smaku.

Całość dusić na średnim ogniu, aż cała woda wyparuje a sos zgęstnieje.

Średniej wielkości naczynie żaroodporne lekko natłuścić a następnie dno wyłożyć plastrami cukinii.

Na cukinię wyłożyć część sosu i posypać odrobiną sera. Następnie znowu przykryć plastrami cukinii, sosem i serem. Czynność powtórzyć do momentu wykorzystania całego sosu. Ostatnią warstwę powinna stanowić cukinia, którą należy posypać serem i ziołami prowansalskimi.

Naczynie przykryć i piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut a następnie odkryć i i zapiekać jeszcze przez około 10 minut, aż ser lekko zbrązowieje i stopi się.

SMACZNEGO! 🙂

 

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Akceptuję .