Witaj na moim blogu!

dieta optymalna, dieta lchf, dieta ketogeniczna

KURCZAK Z GRILLA W MARYNACIE CZOSNKOWO-CURRY (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy)

Kurczak z grilla w marynacie czosnkowo-curry to kolejna propozycja dla amatorów grillowania oraz zdrowego stylu życia a także tych będących na redukcji. Różni się od „tradycyjnych” dań grillowanych, ponieważ nie jest tak tłuste jak popularne kiełbaski, boczek czy karkówka choć jest równie smaczne. Ta część kurczaka ma niską zawartość tłuszczu, zatem doskonale sprawdzi się na każdym etapie diety bez względu na cel. Wystarczy tylko do odpowiedniej porcji mięsa dodać właściwą ilość tłuszczu by uzyskać makro dla adaptacji, redukcji lub utrzymania wagi. Kurczak z grilla w marynacie czosnkowo-curry to jedno z moich ulubionych dań, które podobnie jak pstrąg z grilla z masłem czosnkowo-ziołowym przyrządza się w zaledwie kilka minut. Delikatne, soczyste i aromatyczne filety uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli.

Składniki – kurczak z grilla w marynacie czosnkowo-curry

Przygotowanie

Pierś z kurczaka wypłukać pod zimną, bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Filet polecam pokroić na mniejsze porcje, które szybciej się pieką.

Do naczynia nalać oliwę, dodać obrany i wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i curry. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Do tak przygotowanej marynaty włożyć kawałki kurczaka i dokładnie obtoczyć w marynacie.

Zamarynowane mięso pozostawić na co najmniej 2 godziny w lodówce a idealnie na całą noc by dobrze przeszło smakiem i aromatem składników marynaty.

Mięso należy grillować po 6-8 minut z każdej strony w zależności od grubości i wielkości kawałków. Idealnie sprawdza się tu koszyczek do grillowania ryb. Dzięki niemu nie trzeba przewracać każdego kawałka pojedynczo i nie ma ryzyka, że coś spadnie z rusztu.

Kurczak z grilla w marynacie czosnkowo-curry doskonale komponuje się z mixem sałat oraz świeżymi, grillowanymi lub gotowanymi warzywami. Gotowy kurczak po pokrojeniu może nam posłużyć także jako składnik pysznej i sycącej sałatki.

Makro całości: 570 g, 1092 kcal, B 111 g, T 66 g, W 3 g. W 100 g (przed obróbką) 192 kcal, B 19 g, T 12 g, W 0,5 g.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *