Kurczak w sosie curry to prosty przepis na pyszny, aromatyczny i rozgrzewający posiłek. Na pewno spodoba się wielbicielom szybkich dań i orientalnych smaków. Tutaj podany z cukinią, fasolką szparagową i brokułem. Możecie jednak serwować go z różnymi warzywami, w zależności od tego co lubicie i jakie macie makro. Warzywa można dodawać do sosu pod koniec gotowania aby nie rozmiękły lub tak jak u mnie gotować je osobno jako dodatek do gotowego dania. Kurcza sosie curry doskonale sprawdzi się zarówno na adaptacji jak i redukcji. Wystarczy tylko ewentualnie dodać lub odjąć tłuszczu by otrzymać odpowiednie proporcje BTW i dopasować do swojego makro oraz zapotrzebowania.
Składniki – kurczak w sosie curry
- 120 g piersi z kurczaka
- 10 ml oliwy z oliwek extra virgin
- 2 ząbki czosnku
- 10 g przyprawy curry
- 5 g kurkumy
- 120 ml mleczka kokosowego (17% tłuszczu)
- 1 łyżka soku z limonki
- sól kłodawska i pieprz czarny do smaku
- opcjonalnie chili
Przygotowanie – kurczak w sosie curry
Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę.
Pierś kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kawałki wielkości około 1-1,5 cm.
Przygotować marynatę mieszając sól, pieprz, curry, kurkumę, opcjonalnie chilli, czosnek, oliwę i sok z limonki.
Następnie wymieszać kawałki kurczaka z marynatą i odstawić na minimum 5 minut. W przypadku braku czasu można także pominąć marynowanie i od razu przystąpić do smażenia.
Rozgrzać patelnię i podsmażyć kurczaka około 15 minut (mięso powinno być białe a nie różowe).
Następnie dodać mleczko kokosowe i mieszając gotować przez około 10-15 minut do połączenia się składników i zgęstnienia sosu. W międzyczasie przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Kurczak w sosie curry może być serwowany z warzywami niskowęglowodanowymi typu: cukinia, kalafior, brokuł, bakłażan, fasolka szparagowa lub/i z makaronem konjac . Warzywa należy doliczyć do niżej podanego makro.
Jeśli lubicie potrawy z dodatkiem curry, to polecam Wam też inne moje przepisy np. curry rybne, kurczak z grilla w marynacie curry-czosnkowej, śledzie curry, gulasz curry, kurczak curry w mleku kokosowym.
Z w/w składników powstaje jedna porcja o poniższym makro. Zwiększając ilość składników na przykład o 2 razy, gotową potrawę należy zważyć i podzielić na dwie równe porcje by zachować poniższe makro.
BTW całości bez dodatków w postaci warzyw: 260 g, 499 kcal, B 30 g, T 38 g, W 5 g.
Na czym usmażyć kurczaka?
Mięso jest w marynacie zawierającej oliwę, więc nie wymaga dodatkowego tłuszczu.