Witaj na moim blogu!

dieta optymalna, dieta lchf, dieta ketogeniczna

KURCZAK W SOSIE CURRY (keto, LCHF, paleo, bez laktozy, redukcja)

3.6/5 - (29 ocen)

Kurczak w sosie curry to prosty przepis na pyszny, aromatyczny i rozgrzewający posiłek. Na pewno spodoba się wielbicielom szybkich dań i orientalnych smaków. Tutaj podany z cukinią, fasolką szparagową i brokułem. Możecie jednak serwować go z różnymi warzywami, w zależności od tego co lubicie i jakie macie makro. Warzywa można dodawać do sosu pod koniec gotowania aby nie rozmiękły lub tak jak u mnie gotować je osobno jako dodatek do gotowego dania. Kurcza sosie curry doskonale sprawdzi się zarówno na adaptacji jak i redukcji. Wystarczy tylko ewentualnie dodać lub odjąć tłuszczu by otrzymać odpowiednie proporcje BTW i dopasować do swojego makro oraz zapotrzebowania.

Składniki – kurczak w sosie curry

Przygotowanie – kurczak w sosie curry

Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę.

Pierś kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kawałki wielkości około 1-1,5 cm.

Przygotować marynatę mieszając sól, pieprz, curry, kurkumę, opcjonalnie chilli, czosnek, oliwę i sok z limonki.

Następnie wymieszać kawałki kurczaka z marynatą i odstawić na minimum 5 minut. W przypadku braku czasu można także pominąć marynowanie i od razu przystąpić do smażenia.

Rozgrzać patelnię i podsmażyć kurczaka około 15 minut (mięso powinno być białe a nie różowe).

Następnie dodać mleczko kokosowe i mieszając gotować przez około 10-15 minut do połączenia się składników i zgęstnienia sosu. W międzyczasie przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Kurczak w sosie curry może być serwowany z warzywami niskowęglowodanowymi typu: cukinia, kalafior, brokuł, bakłażan, fasolka szparagowa lub/i z makaronem konjac . Warzywa należy doliczyć do niżej podanego makro.

Jeśli lubicie potrawy z dodatkiem curry, to polecam Wam też inne moje przepisy np. curry rybne, kurczak z grilla w marynacie curry-czosnkowej, śledzie curry, gulasz curry, kurczak curry w mleku kokosowym.

Z w/w składników powstaje jedna porcja o poniższym makro. Zwiększając ilość składników na przykład o 2 razy, gotową potrawę należy zważyć i podzielić na dwie równe porcje by zachować poniższe makro.

BTW całości bez dodatków w postaci warzyw: 260 g, 499 kcal, B 30 g, T 38 g, W 5 g.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.