Witaj na moim blogu!

KURCZAK CURRY W MLECZKU KOKOSOWYM (keto, LCHF, paleo, optymalny, bez glutenu i laktozy)

3.1/5 - (9 ocen)

Tym razem coś dla miłośników orientalnej kuchni. Jak zawsze prosty i szybki w przygotowaniu przepis, który z banalnego kurczaka stworzy bardzo apetyczne i wykwintne danie. Delikatne mięso drobiowe w połączeniu z curry oraz mleczkiem kokosowym na pewno pozytywnie Was zaskoczy 😉

Składniki:

 

  • Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  • Kurczaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  • Tłuszcz wymieszać z przyprawami. Powstałą marynatą posmarować dokładnie mięso z każdej strony.
  • Cebulę pokroić w piórka a czosnek obrać i wycisnąć przez praskę lub rozgnieść. Następnie dodać do mięsa, przykryć i wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
  • Schłodzone mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec pod przykryciem ok 40 minut.
  • Następnie zalać mleczkiem kokosowym i piec bez przykrycia przez kolejne 20 minut do momentu aż mięso będzie miało zarumienioną skórkę a sos zgęstnieje.
  • Idealnie komponuje się surówkami ze świeżych warzyw.

BTW całości: 1700g, 3067 kcal, B 178 g, W 32 g   T 247 g. W 100 g: 180 kcal, B 10,5 g, W 2 g, T 15 g.

6 komentarzy

Ramon

Do orientalnej kuchni polecam liście kaffiru. Do tego dania byłyby w sam raz. Ostatnio zacząłem stosować do mięsa z kaczki, w połączeniu z mleczkiem kokosowym są niesamowite.

Odpowiedz
Magda

A mój sos jest jak woda z tłuszczem 🙁 tłuszcz 2 cm na wierzchu (mimo HF-fuj) i reszta jak woda… odparowywałam nawet dłużej niż w przepisie. Poradzisz coś? 🙂

Odpowiedz
Ola

Wszystko kwestia ile tłuszczu wytopiło się z Twojego kurczaka oraz tego jakiego mleczka używasz bo i ono ma różny skład i proporcje BTW. Na pewno nie jest to gęsty sos i będzie oddzielać się lżejsza warstwa co jest naturalnym zjawiskiem 😉 Jeśli przeraża Cie tłuszcz to zmniejsz to po prostu zbierz go z powierzchni i odlej.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *