- 10 jajek
- 100 ml śmietanki kokosowej (jeśli nie unikasz laktozy możesz użyć 100 ml śmietanki 30%)
- szczypta soli kłodawskiej
- tłuszcz do smażenia – smalec gęsi lub olej kokosowy (dieta bez laktozy) lub masło klarowane
Do miski wbić 10 jajek oraz śmietankę kokosową/śmietanę 30% i szczyptę soli. Wszystko zmiksować do połączenia składników.
Do smażenia należy użyć dużej, dobrej patelni z nieprzywierającą powłoką. Patelnię rozgrzać na najmniejszym palniku, ale na dużym ogniu.
Nałożyć odrobinę tłuszczu i rozgrzać a następnie smażyć jak tradycyjne naleśniki.
Składniki na farsz:
- 30 g suszonych grzybów
- 500 g kapusty kiszonej
- 80 g cebuli
- 50 g masła klarowanego
- liść laurowy
- kilka ziarenek pieprzu czarnego
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- sól kłodawska
- pieprz czarny mielony
Wywar, w którym moczyły się grzyby, uzupełnić wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Kapustę dokładnie wypłukać w zimnej wodzie i gotować w wywarze z grzybów z przyprawami do miękkości około 45 minut.
Cebulę zeszklić na tłuszczu. Odsączone grzyby i odciśniętą, ugotowaną kapustę zmielić. Do farszu dodać cebulę razem z masłem, całość obficie przyprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Gotowy farsz rozsmarować na naleśnikach i zwinąć w rulon lub sakiewki.
Składniki do panierowania:
- 2 jajka
- 40 g mąki kokosowej
- 40 g łupin babki jajowatej
- sól kłodawska, pieprz czarny mielony, czosnek mielony suszony, majeranek i inne przyprawy
- 100 g tłuszczu do smażenia np. masło klarowane
Nadziane naleśniki panierujemy w jajku i mące kokosowej wymieszanej z łupinami babki jajowatej oraz przyprawami a następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor.
Gotowe krokiety podawać z barszczem czerwonym.
Smacznego! 🙂
Genialne! Miałam poeksperymentować by zrobić naleśniki a tu gotowy przepis. Serdecznde dzięki! W końcu będą krokiety bez wyrzutów sumienia. 😉
Na zdrowie! 🙂
A jak zrobic barszcz aby było jak najmniej cukru
Czysty barszcz czerwony ma tylko ok 6 g węglowodanów w 100 g więc decydując się na niego trzeba pić albo małe ilości albo rozcieńczyć go z wodą i oczywiście wliczać węglowodany do makro 😉
Witam, czy ten przepis bedzie się też nadawał jeśli chcę zrobić krokiety z serem i pieczarkami? Pozdrawiam 🙂
Jak najbardziej. Farsz to już Wasza inwencja twórcza 😉
Witam 🙂 Uwielbiam Pani blog…jedno czego mi brakuje to wartości odżywczych….chyba ze ślepota mnie odpadła
W większości jest już podany rozkład BTW (białko, tłuszcz, węglowodany)
Mam jedno pytanko. Mianowicie : czy siemię lniane ma być zmielone na mąkę czy wystarczy tak z grubsza rozdrobnione. Mam mąkę z siemienia i lekko rozdrobnione siemię. Co lepiej dodać?
Siemię świeżo zmielone na mąkę.
A czy do farszu można dodać mięso?
Oczywiście farsz dowolny. Tutaj były postne na Wigilię więc bez mięsa 😉
Przepraszam ktoś w komentarzu napisał o siemieniu lnianym ale w przepisie go nie widzę. Czy należy go dodać do ciasta naleśnikowego? Czy mogłabym np dodać zamiast siemienia mąkę migdałową?
Witam, ile węgli może mieć jeden naleśnik? Jak wprowadziłam składniki w aplikacje wskazało ponad 18g
Ale nie ufam jej do końca stąd prośba o pomoc 🙂
To zależy jakich produktów użyjesz.