Krokiety łubinowe z kapustą i grzybami to – podobnie jak krokiety bambusowe – przepyszny niskowęglowodanowy i bezglutenowy zamiennik krokietów z mąki pszennej w panierce z bułki tartej. Do ich przygotowania używam naleśników na bazie mąki łubinowej. Świetnie komponują się na przykład z barszczem na zakwasie z buraka lub grzybowym, ale także jako samodzielne danie. Krokiety z kapustą to jedna z potraw kuchni polskiej goszczących na wigilijnym stole. Z tym przepisem śmiało można pogodzić tradycję z keto stylem odżywiania. Krokiety sprawdzą się znakomicie także podczas innych okazji, jak i w codziennym menu na przykład na obiad.
Składniki – krokiety łubinowe z kapustą i grzybami (2 sztuki)
Naleśniki
- 2 jajka
- 20 g śmietany 30%
- 20 ml wody gazowanej
- 15 g mąki łubinowej
- sól kłodawska
- 5 g masła klarowanego do smażenia
Farsz
- 100 g kapusty kiszonej
- 1 g grzybów suszonych
- 30 g cebuli
- 10 g masła klarowanego
- można też użyć gotowego farszu np. bigosu wegetariańskiego, dodając tylko tłuszczu
Panierka
- 1 jajko
- 10 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej
- 10 g łupin babki jajowatej
- 10 g mąki łubinowej
- 10 g płatków drożdżowych nieaktywnych
- sól kłodawska, pieprz czarny mielony, czosnek mielony suszony, majeranek itp.
- 30 g masła klarowanego
Przygotowanie
Grzyby moczyć w wodzie przez całą noc. Rano gotować je przez ok. 5-10 minut w wodzie, w której się moczyły. Odcedzić i odcisnąć, zachowując wywar.
Wywar z grzybów dodać do kapusty kiszonej i gotować do miękkości. Następnie odcedzić i wystudzić. Jeśli jest zbyt kwaśna, przepłukać letnią wodą.
Cebulę posiekać i zeszklić na maśle do miękkości.
Odciśnięte grzyby drobno pokroić lub zmielić. Wszystkie składniki zmieszać doprawiając solą i pieprzem do smaku.
Można także użyć gotowego bigosu wegetariańskiego podgrzewając go z dodatkiem tłuszczu oraz przyprawiając.
Przygotować naleśniki miksując lub mieszając trzepaczką wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć lejącą konsystencje zatem ilość mąki należy dobrać w zależności od wielkości jajek.
Następnie na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię wlać porcję ciasta naleśnikowego rozprowadzając po całej powierzchni tworzyć cienki placek. Przewracać na drugą stronę za pomocą cienkiej, długiej szpatułki.
Na każdy placek naleśnikowy nałożyć farsz i równomiernie rozsmarować pomijając brzegi. Naleśniki składać w ,,kopertę” a boki złożyć jak na zdjęciu lub zwijać w rulon.
Następnie rozbić jajko w miseczce, dodać odrobinę soli i pieprzu. Krokiety moczyć w jajku, a następnie obtaczać w przygotowanej z podanych składników panierce.
Panierowane krokiety smażyć na rozgrzanym tłuszczu delikatnie obracając z obu stron na złoty kolor.
Krokiety łubinowe można podawać np. z barszczem z zakwasu z buraka, sosem grzybowym bądź bez żadnych dodatków. Decydując się jednak na jakiekolwiek, należy je oczywiście wliczyć w makro.
—
BTW całości: 473 g, 927 kcal, B 41 g, T 77 g, W 10 g,
Dzieląc na 2 sztuki, w jednej: 463 kcal, B 21 g, T 39 g, W 5 g.
Łatwiej robi się naleśniki z mąki lubinowej czy jednak z bambusowej?
Według mnie obydwa banalnie proste 🙂