Krokiety bambusowe z kapustą i grzybami to doskonały niskowęglowodanowy i bezglutenowy zamiennik tradycyjnych krokietów pszennych panierowanych w bułce tartej. Do ich przygotowania używam naleśników bambusowych. Smakują wyśmienicie zarówno z barszczem na zakwasie z buraka, jak i bez żadnych dodatków. Jest to jedna z tradycyjnych potraw kuchni polskiej, często spotykana na wigilijnym stole. Sprawdzą się doskonale także na innych uroczystościach, ale również jako codzienne danie obiadowe.
Składniki – krokiety bambusowe z kapustą i grzybami (2 sztuki)
Naleśniki
- 2 jajka
- 20 g śmietany 30%
- 10 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej
- sól kłodawska
- 5 g masła klarowanego do smażenia
Farsz
- 100 g kapusty kiszonej
- 1 g grzybów suszonych
- 30 g cebuli
- 10 g masła klarowanego
- można też użyć gotowego farszu np. bigosu wegetariańskiego, dodając tylko tłuszczu
Panierka
- 1 jajko
- 10 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej
- 10 g łupin babki jajowatej
- 10 g mąki łubinowej
- 10 g płatków drożdżowych nieaktywnych
- sól kłodawska, pieprz czarny mielony, czosnek mielony suszony, majeranek itp.
- 30 g masła klarowanego do smażenia
Przygotowanie
Grzyby moczyć w wodzie przez całą noc. Rano gotować je przez ok. 5-10 minut w wodzie, w której się moczyły. Odcedzić i odcisnąć, zachowując wywar.
Wywar z grzybów dodać do kapusty kiszonej i gotować do miękkości. Następnie odcedzić i wystudzić. Jeśli jest zbyt kwaśna, przepłukać letnią wodą.
Cebulę posiekać i zeszklić na maśle do miękkości.
Odciśnięte grzyby drobno pokroić lub zmielić. Wszystkie składniki zmieszać doprawiając solą i pieprzem do smaku.
Można także użyć gotowego bigosu wegetariańskiego podgrzewając go z dodatkiem tłuszczu oraz przyprawiając.
Naleśniki przygotować zgodnie z przepisem na naleśniki bambusowe, miksując lub mieszając trzepaczką wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć lejącą konsystencje zatem ilość mąki należy dobrać w zależności od wielkości jajek.
Następnie na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię wlać porcję ciasta naleśnikowego rozprowadzając po całej powierzchni tworzyć cienki placek. Przewracać na drugą stronę za pomocą cienkiej, długiej szpatułki.
Na każdy placek naleśnikowy nałożyć farsz i równomiernie rozsmarować pomijając brzegi. Naleśniki składać w ,,kopertę” a boki zwijać w rulon. Następnie rozbić jajko w miseczce, dodać odrobinę soli i pieprzu.
Krokiety moczyć w jajku, a następnie obtaczać w przygotowanej z podanych składników panierce.
Panierowane krokiety smażyć na rozgrzanym tłuszczu delikatnie obracając z obu stron na złoty kolor.
Krokiety bambusowe można podawać np. z barszczem z zakwasu z buraka, sosem grzybowym bądź bez żadnych dodatków. Decydując się jednak na jakiekolwiek, należy je oczywiście wliczyć w makro.
—
BTW całości z w/w składników (chociaż panierka i jajko nie zostały całe zużyte): 448 g, 909 kcal, B 35 g, T 76 g, W 10 g.
Dzieląc na 2 równe sztuki, w jednej: 455 kcal, B 18 g, T 38 g, W 5 g.
Dodaj komentarz