I pomyśleć, że jeszcze nie tak dawno nie jadłam krewetek a teraz uwielbiam je w każdej postaci: tradycyjne w maśle czosnkowym, w pomidorach, w cieście, zupie tajskiej, na które przepisy już znacie. Tym razem mam dla Was pomysł na krewetki w sosie śmietanowym ze szpinakiem. Bardzo ciekawe połączenie smaków a do tego proste i szybkie w przygotowaniu.
Składniki – krewetki w sosie śmietanowym ze szpinakiem:
- 500 g krewetek królewskich niegotowanych
- 300 g świeżego szpinaku baby
- 60 g tłuszczu do smażenia – masło klarowane, oliwa z oliwek lub olej kokosowy
- opcjonalnie dodatkowo do polania na talerzu olej MCT, olej z awokado
- 200 ml śmietany 30%
- 4 ząbki czosnku
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny mielony
Dodatki:
- spaghetti z cukinii
- makaron konjac
Na patelni rozgrzać tłuszcz (masło klarowane/ghee lub oliwę extra virgin, nie doprowadzać do dymienia!).
Czosnek obrać i drobno pokroić lub wycisnąć przez praskę.
Posiekany czosnek podsmażyć przez 2-3 minuty na tłuszczu.
Należy pamiętać o starannym umyciu krewetek ponieważ ich surowe mięso jest pożywką dla bakterii.
Krewetki należy obrać i oczyścić, zaczynając od obcięcia lub wyrwania główki uważając by jej nie zgnieść. Osobom nie wprawionym polecam jednak obcinanie nożykiem. Następnie oberwać odnóża i kawałki pancerzyka, podważając je delikatnie. Łapiąc za dolny fragment pancerzyka osunąć ogonek.
Następnie krewetki wypatroszyć, nacinając grzbiet usunąć delikatnie czarną żyłkę czyli jelita.
Oczyszczone krewetki opłukać raz jeszcze w ziemnej wodzie.
W przypadku mrożonych i oczyszczonych krewetek wystarczy je tylko rozmrozić i osuszyć. Osobiście zdecydowanie wolę świeże krewetki i odkąd ich spróbowałam nie kupuję już mrożonych.
Warto zostawić pancerzyki, głowy i ogonki z których polecam przygotować masło krewetkowe.
Na patelnię wrzucić umyty i wysuszony szpinak, dodać soli i pieprzu i dusić aż zmiękną liście.
Przygotowane krewetki dorzucić na patelnię i smażyć przez kilka minut aż krewetki się zaróżowią – ok. 2 minut. Krewetek nie należy smażyć zbyt długo, bo zrobią się gumiaste i twarde.
- Krewetki w sosie śmietanowym ze szpinakiem wspaniale komponują się z makaronem z cukinii lub makaronem konjac.
Smacznego!
Dodaj komentarz