Kolejna wariacja z krewetkami w roli głównej. Tym razem coś dla tych, którzy tęsknią za owocami morza w panierce, czyli krewetki w keto cieście. Wystarczy tylko przygotować ciasto z odpowiednich składników by cieszyć się nimi także na LCHF. Krewetki doskonale sprawdzą się jako danie główne, w sałatce lub jako przystawka. Ktoś się skusi? 😉
Składniki na krewetki w keto cieście:
- 700 g całych krewetek (wychodzi ok 350 g obranych)
2 jajka
40-50 g mąki kokosowej - opcjonalnie dodatkowo wiórki kokosowe
- czosnek granulowany
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny mielony
- słodka papryka
- ostra papryka
- opcjonalnie ulubione zioła np. prowansalskie, bazylia, oregano itp.
- tłuszcz do smażenia np. olej kokosowy (LCHF, bez laktozy, paleo) lub masło klarowane (LCHF, optymalna)
Należy pamiętać o starannym umyciu krewetek ponieważ ich surowe mięso jest pożywką dla bakterii.
Krewetki należy obrać i oczyścić, zaczynając od obcięcia lub wyrwania główki uważając by jej nie zgnieść. Osobom nie wprawionym polecam jednak obcinanie nożykiem. Następnie oberwać odnóża i kawałki pancerzyka, podważając je delikatnie. Łapiąc za dolny fragment pancerzyka osunąć ogonek.
Następnie krewetki wypatroszyć, nacinając grzbiet usunąć delikatnie czarną żyłkę czyli jelita.
Oczyszczone krewetki opłukać raz jeszcze w ziemnej wodzie.
W przypadku mrożonych i oczyszczonych krewetek wystarczy je tylko rozmrozić i osuszyć. Osobiście zdecydowanie wolę świeże krewetki i odkąd ich spróbowałam nie kupuję już mrożonych.
Warto zostawić pancerzyki, głowy i ogonki z których polecam przygotować masło krewetkowe.
Jajka rozbić i roztrzepać w miseczce.
W drugiej miseczce wymieszać mąkę kokosową oraz ulubione przyprawy.Opcjonalnie można także dodać wiórki kokosowe.
Każdą krewetkę maczać w jajku a następnie w mące i odkładać na talerz. Używając wiórek kokosowych można raz jeszcze zanurzyć krewetkę w jajku i dopiero w wiórkach. W ten sposób powstanie podwójna panierka a wiórki spowodują że krewetki będą nieco chrupiące.
Tłuszcz rozgrzać na patelni a następnie na średnim ogniu smażyć obtoczone w cieście krewetki do momentu zarumienienia.
Krewetki podawać jako składnik sałatek lub przekąskę z dipami i sosami np czosnkowym, curry, teryaki, pomidorowym, barbecue itp.
Smacznego!
Super przepis ! Będę zaglądała tu częściej 🙂
Zapraszam serdecznie 🙂
Olu , krewetki super smaczne. Dzięki Tobie spróbowałam choć przymierzalam się chyba z miesiac No ale w końcu kupiłam i przyznaję że naprawdę mega smaczne
Cieszę się, że Ci smakowały. Ja też od niedawna jem krewetki i inne produkty których przed keto nie ruszyłabym 😉 Zobacz jak to człowiek się zmienia 😉