Dzisiaj pomysł na przepyszny i szybki obiad lub kolację, czyli krewetki w sosie pomidorowym. Przypominam, że krewetki, które mają wprawdzie chude mięso również warto spożywać będąc na LCHF ponieważ prawidłowo zbilansowana dieta ketogeniczna to zróżnicowane menu, w którym obok jajek i tłustych mięs znajdują się także wywary, podroby, dziczyzna, ryby i owoce morza np. skorupiaki. Te ostatnie warto jeść ponieważ zawierają witaminy z grupy B – kobalaminę (wit B12), odpowiedzialną za produkcję czerwonych krwinek, niacynę (wit B3), która reguluje pracę układu nerwowego i metabolizm. Znajdziemy w nich również jod, wapń, selen, fluor oraz – w mniejszych ilościach – żelazo, magnez i cynk.
Składniki na 3-4 porcje:
- 700 g dużych krewetek świeżych lub mrożonych (500 g obranych)
- 120 g masła klarowanego
- 70 g cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 400 g pomidorów krojonych lub przecieru pomidorowego 100%
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól himalajska
- świeżo mielony pieprz
- szczypta chili
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- opcjonalnie 100 g pokruszonego sera feta (dla osób, które nie unikają laktozy)
Używając świeżych krewetek należy je umyć, oddzielić głowy, obrać pancerze pozostawiając ogonki i usunąć jelita.
Polecam wywar ze skorupiaków czyli głów i pancerzy poprzez obgotowanie ich w niewielkiej ilości wody na małym ogniu. wywar należy przecedzić przez sitko pozostawiając sam płyn, który warto dodać do potrawy.
Jeśli użyjecie mrożonych i obranych krewetek to należy rozmrozić je w letniej wodzie i osuszyć.
Masło rozpuścić na patelni.
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę a następnie smażyć na średnim ogniu do zeszklenia.
Dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem, chilli i ziołami a następnie smażyć przez ok 5 minut.
Dołożyć krewetki i dusić je ok 5 minut. W trakcie odwrócić delikatnie na drugą stronę
Całość posypać posiekaną natką pietruszki. Opcjonalnie dla osób, które mogą spożywać laktozę polecam posypać pokruszonym serem feta.
Smacznego!
—
BTW całości bez sera i pietruszki: 1100 g, 1700 kcal, B 107 g, T 129 g, W 25 g. W 100 g: 155 kcal, B 10 g, T 12 g, W 2 g.
Ja kolekcjonuje skorupki w zamrażalniku, a pozniej w zależności, albo klarowane masło krewetkowe poprzez dłuższe gotowanie skorup w maśle, albo opiekam na rumiano i używam do wywaru do zupy rybnej. Ps fajna strona 🙂 dzis odkrycie jutro kopytka.