Witaj na moim blogu!

KREM BROKUŁOWY Z CHIPSAMI BEKONOWYMI I MIGDAŁAMI (LCHF, keto, optymalny, paleo, niskowęglowodanowy, bez glutenu i laktozy)

5/5 - (1 ocen)

Często pytacie czy na LCHF można jeść zupy? Oczywiście, że można o ile mają odpowiednie proporcje BTW 😉 Idealnie sprawdzają się zatem zupy na bazie rosołu. Używając tłustego wywaru mięsnego oraz warzyw niskowęglowodanowych, stworzycie idealną keto zupę 😉 Dzisiaj polecam aksamitny krem brokułowy z chrupiącymi chipsami bekonowymi i prażonymi migdałami 🙂 Jak zawsze szybko, prosto i przepysznie!!! 😉

13466038_1011804148872920_4805005448747854905_n (2)

Składniki:    

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Obrany czosnek wycisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Całość podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.

Brokuły podzielić na różyczki, dodać do gotowej cebuli i czosnku a następnie zalać rosołem.

Gotować ok 15-20 minut do momentu aż brokuły zmiękną.

Gotową zupę zmiksować a następnie doprawić solą, pieprzem i ewentualnie innymi przyprawami.

Opcjonalnie można dodać śmietanę (dozwolona na DO, ketogenicznej i LCHF ponieważ paleo wyklucza nabiał).

Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.

Boczek pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na patelni. Tłuszcz dodać do zupy i wymieszać a chipsy osuszyć na ręczniku papierowym.

Zupę podawać z chipsami bekonowymi i płatkami migdałów. Opcjonalnie dla osób jedzących nabiał można dodać wspomnianą śmietan, tarty ser mozzarella, żółty lub pleśniowy.

Smacznego! 🙂

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *