Często pytacie czy na LCHF można jeść zupy? Oczywiście, że można o ile mają odpowiednie proporcje BTW 😉 Idealnie sprawdzają się zatem zupy na bazie rosołu. Używając tłustego wywaru mięsnego oraz warzyw niskowęglowodanowych, stworzycie idealną keto zupę 😉 Dzisiaj polecam aksamitny krem brokułowy z chrupiącymi chipsami bekonowymi i prażonymi migdałami 🙂 Jak zawsze szybko, prosto i przepysznie!!! 😉
Składniki:
- 450-500 g (świeżych lub mrożonych) brokułów
- ½ – 1 litr rosołu (polecam rosół z gęsi)
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól kłodawska i pieprz czarny do smaku
- 200 g boczku w cienkich plastrach
- 30 g płatków migdałowych
- tłuszcz do smażenia (np. masło klarowane)
- opcjonalnie 100 ml śmietany 30%
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Obrany czosnek wycisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Całość podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
Brokuły podzielić na różyczki, dodać do gotowej cebuli i czosnku a następnie zalać rosołem.
Gotować ok 15-20 minut do momentu aż brokuły zmiękną.
Gotową zupę zmiksować a następnie doprawić solą, pieprzem i ewentualnie innymi przyprawami.
Opcjonalnie można dodać śmietanę (dozwolona na DO, ketogenicznej i LCHF ponieważ paleo wyklucza nabiał).
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
Boczek pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na patelni. Tłuszcz dodać do zupy i wymieszać a chipsy osuszyć na ręczniku papierowym.
Zupę podawać z chipsami bekonowymi i płatkami migdałów. Opcjonalnie dla osób jedzących nabiał można dodać wspomnianą śmietan, tarty ser mozzarella, żółty lub pleśniowy.
Smacznego! 🙂
[…] mam zamrożony lub po ugotowaniu dużego garnka w kolejne dni robię z nich różne zupy krem np. z brokułów lub właśnie z […]
Nie widze wartości odzywczych
To dlatego, że ich nie ma 😉