Przepyszne i aromatyczne kotlety z łososia i sera! Znakomity pomysł na zdrowy i smaczny obiad dla całej rodziny. Niebywale szybkie i proste do przygotowania. Nie wymagają jakiegokolwiek smażenia. Dzięki dodatkowi tartych serów – które w trakcie pieczenia rozpuszczają łącząc wszystkie składniki – z pozornie niezbyt zwartych placków powstają piękne kotleciki. Nadają się one zarówno na redukcji czy stabilizacji wagi, jak i – po podbiciu puli tłuszczów np. dipami, orzechami, sałatką z oliwą itp. – także na adaptacji. Z odpowiednio dobranymi dodatkami sprawdzą się zarówno u osób na dietach niskowęglowodanowych, jak i w innych modelach odżywiania, w tym także i w dziecięcym menu. Polecam także przepis na kotlety z halibuta i sera.
Składniki – kotlety z łososia i sera
- 400 g filetu z łososia lub pstrąga tęczowego
- 150 g mixu serów tartych – tutaj: gouda, ser z przyprawami i ziołami, dojrzewający feuer i emmentaler
- 50 g cebuli czerwonej
- 1 jajko
- koperek
- sól kłodawska, pieprz czarny mielony
Przygotowanie
Rybę osuszyć papierowym ręcznikiem i drobno pokroić w kostkę wielkości ok. 1cm.
Następnie poszatkować koperek.
Cebulę obrać i drobno pokroić w kostkę.
Sery zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach lub użyć gotowej mieszanki serów.
Następnie w misce połączyć wszystkie składniki: rybę, sery, jajko, cebulę, zieleninę i przyprawy.
Następnie użyć dużej łyżki lub formować w dłoni malutkie kotleciki i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z piekarnika. Kotlety nie mają zwartej formy, ale nie należy się tym przejmować. Rozpuszczający się w trakcie pieczenia ser poskleja wszystkie składniki.
Blachę z kotletami wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 20-25 minut, obserwując by nie przypalił się ser.
—
BTW całości: 670 g, 1449 kcal, B 123 g, T 103 g, W 7 g.
Dzieląc na 12 równych porcji, w jednej: 121 kcal, B 10 g, T 9 g, W 1 g.
Dodaj komentarz