
Niezwykle pyszne i aromatyczne kotlety z halibuta i sera! Doskonały pomysł na zdrowy i smaczny obiad dla całej rodziny. Bardzo szybkie i proste do przygotowania, a do tego bez smażenia. Dzięki dodatkowi tartych serów – które w trakcie pieczenia rozpuszczają łącząc wszystkie składniki – z pozornie niezbyt zwartych placków powstają piękne kotleciki. Nadają się one zarówno na redukcji czy stabilizacji wagi, jak i – po podbiciu puli tłuszczów np. dipami, orzechami, sałatką z oliwą itp. – także na adaptacji. Z odpowiednio dobranymi dodatkami sprawdzą się zarówno u osób na dietach niskowęglowodanowych, jak i w innych modelach odżywiania, w tym także i w dziecięcym menu.
Składniki – kotlety z halibuta i sera (16 sztuk)
- 600 g filetu z halibuta
- 50 g cebuli czerwonej
- 2 jajka
- 200 g mixu serów tartych – tutaj: gouda, ser z przyprawami i ziołami, dojrzewający feuer i emmentaler
- koperek
- natka pietruszki
- sól kłodawska, pieprz czarny mielony, papryka słodka, papryka wędzona
Przygotowanie
Oto krótki filmik jak powstają kotlety z halibuta z serem.
Rybę osuszyć papierowym ręcznikiem i drobno pokroić w kostkę wielkości ok. 1cm.
Następnie poszatkować natkę pietruszki i koperek.
Cebulę obrać i drobno pokroić w kostkę.
Sery zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach lub użyć gotowej mieszanki serów.
Następnie w misce połączyć wszystkie składniki: rybę, sery, jajko, cebulę, zieleninę i przyprawy.
Następnie użyć dużej łyżki lub formować w dłoni malutkie kotleciki i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z piekarnika. Kotlety nie mają zwartej formy, ale nie należy się ty
m przejmować. Rozpuszczający się w trakcie pieczenia ser poskleja wszystkie składniki.
Blachę z kotletami wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 20-25 minut, obserwując by nie przypalił się ser.
—
BTW całości z w/w składników bez dodatków: 980 g, 1911 kcal, B 156 g, T 143 g, W 6 g.
Dzieląc na 16 równych porcji, w jednej: 119 kcal, B 10 g, T 10 g, W 0,5 g.
Dodaj komentarz