Kotlety mielone z pieczarkami stanowią świetną alternatywę dla klasycznych kotletów mielonych bądź tych z wątróbką i pieczarkami. Użyte chudsze mięso drobiowe dzięki duszonym pieczarkom i cebuli nabiera niepowtarzalnego smaku a dodatkowo sprawia, że kotlety są miękkie i soczyste. Ponadto jest to kolejne pyszne danie, które sprawdzi się zarówno na keto jak i w innych modelach odżywiania. Przygotowuję je na ogół z mięsa indyczego a tłuszcz w zależności od potrzeba podbijam tym użytym do smażenia, jak i w postaci dodatków np. oliwy do warzyw, oliwek, orzechów, pestek itp. Uwielbiam je także za to, że są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu a to dla u mnie zawsze ważny atut.
Składniki – kotlety mielone z pieczarkami
- 500 g mięsa mielone indyczego
- 1 jajko
- 200 g pieczarek
- 50 g cebuli
- 60 ml oliwy z oliwek
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny mielony
- majeranek
Przygotowanie
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Pieczarki umyć, osuszyć, oczyścić a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na patelni z rozgrzaną połową tłuszczu zeszklić pokrojoną cebulę. Następnie dodać starte pieczarki. Całość dusić do miękkości.
Do mięsa dodać jajko oraz uduszone grzyby z cebulą. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Wyrabiać ugniatając masę dłonią tak aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały. Następnie uformować średniej wielkości kotlety.
Na patelni rozgrzać pozostałą część tłuszczu. Kotlety smażyć po 3-4 minuty z jednej i z drugiej strony aż się zarumienią a następnie zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem.
Podawać z ulubionymi dodatkami, wliczając je i dostosowując do indywidualnego zapotrzebowania kalorycznego oraz makro.
—
BTW całości: 870 g, 1270 kcal, B 114 g, T 87 g, W 5 g. Dzieląc na 4 równe kotlety, 1 szt ok: 220 g, 318 kcal, B 29 g, T 22 g, W 1 g.
Czy można smażyć na na maśle klarowanym.Na 1 posiłek ile można zjeść kotletów?