Kotlety mielone z brokułami i serem to kolejna znakomita alternatywa dla mojego popularnego i uwielbianego przez Was przepisu na klasyczne soczyste kotlety mielone. Użyte mięso w połączeniu z brokułem nabiera niepowtarzalnego smaku a kotlety są miękkie i soczyste. Ponadto jest to danie, które sprawdzi się nie tylko na keto, ale także w innych modelach odżywiania z węglowodanowymi dodatkami. Kotlety te z łatwością można wkomponować w jadłospis na redukcji. Natomiast po podbiciu puli tłuszczów – np. w postaci oliwy, oliwek, orzechów, pestek, sosów itp. – także na adaptacji. Zapewne polubicie je także za to, że są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu oraz można zrobić je na zapas. Oznacza to oszczędność czasu, co dla wielu osób stanowi bardzo ważny atut.
Składniki – kotlety mielone z brokułami i serem
- 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 350 g brokułu (waga bez grubych łodyg)
- 220 g sera żółtego tartego
- 2 jajka
- 120 g cebuli
- 4 ząbki czosnku
- sól kłodawska, pieprz czarny
- 30 g oliwy z oliwek do posmarowania
Przygotowanie
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę
Do mięsa dodać jajka, cebulę i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Następnie wyrabiać ugniatając masę dłonią tak aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Brokuły oczyścić z liści i odciąć grube łodygi, zostawiając tylko różyczki. U mnie z dwóch sztuk po 500 g zostało 350 g różyczek.
Do mięsa dodać brokuły oraz ser i ponownie wyrabiać dłońmi do połączenia składników.
Następnie uformować średniej wielkości kotlety. Polecam zważyć całe mięso z dodatkami by wiedzieć jaką wagę powinna mieć każda sztuka.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie ułożyć kotlety. Każdy z nich posmarować oliwą.
Mięso piec przez 15 minut w temperaturze 220°C, a następnie odwrócić kotlety na druga stronę i dalej zapiekać przez 10-15 minut.
Kotlety podawać z ulubionymi dodatkami, wliczając je i dostosowując do indywidualnego zapotrzebowania kalorycznego oraz makro.
Miłośnikom mielonych polecam także kotlety z pieczarkami lub z wątróbką i pieczarkami.
—
BTW całości: 1850 g, 3439 kcal, B 264 g, T 251 g, W 30 g.
Dzieląc na 10 równych porcji, w jednej: 344 kcal, B 26 g, T 25 g, W 3 g.
Klopsy są boskie !
Cieszę się, że trafiłam w Twój gust!
Najlepsze mielone, jakie kiedykolwiek jadłam.