Kolejną wariacją znanych Wam już kotlecików z jajek są kotlety jajeczne z tuńczykiem. Sycący i smakowity posiłek, ale i przekąska od święta. Znakomicie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie komponują się z sosem holenderskim a w wersji z nabiałem z różnego rodzaju sosami śmietanowymi jak czosnkowy, koperkowy, ziołowy itp. Mogą po nie sięgać zarówno osoby na adaptacji po dodaniu tłuszczu, jak i te które mogą sobie pozwolić na większą ilość białka – aktywne fizycznie, zaadaptowane optymalizujące dietę a także na redukcji.
Składnik – kotlety jajeczne z tuńczykiem:
- 5 jajek
- 3 surowe jajka
- 130 g tuńczyka w wodzie (waga po odsączeniu)
- pół pęczka szczypiorku
- pół pęczka natki pietruszki lub koperku
- 30 g masła ghee lub innego tłuszczu do smażenia
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny świeżo mielony
- opcjonalnie czosnek i/lub cebula
Ugotować na twardo 5 jajek a następnie wystudzić i posiekać w drobną kostkę. Można też rozgnieść widelcem lub zmielić.
Tuńczyka bardzo dobrze odsączyć z wody na sitku i rozdrobnić.
Zioła typu pietruszka, koperek czy szczypiorek drobno posiekać.
W misce dokładnie wymieszać zioła, 2 surowe oraz wcześniej pokrojone jajka oraz przyprawy do smaku.
Następnie dołożyć odsączonego tuńczyka.
Dodając czosnku lub cebuli należy je obrać, posiekać drobno i
zeszklić na odrobinie tłuszczu i także wymieszać z pozostałymi
składnikami.
W tradycyjnych kotletach dodawana była namoczona bułka lub bułka tarta by nadać im odpowiedniej konsystencji i formować kotleciki. Kiedyś eksperymentalnie dodałam łupin babki jajowatej i jeśli komuś nie przeszkadza jej smak to jest to fajna opcja. Jednak wiem, że nie każdy za nią przepada, więc można pominąć ten składnik tak jak robię to ja.
Pomijając babkę wystarczy po prostu nakładać masę jajeczną łyżką w niewielkich porcjach na rozgrzany tłuszcz i przewracać po podsmażeniu z jednej strony delikatnie łopatką na drugą.
Kotlety jajeczne idealnie smakują z różnego rodzaju sosami jak czosnkowy, majonezowy, koperkowy, tzatziki, curry itp.
Z podanej porcji wychodzi 10-12 kotlecików w zależności od wielkości.
—
BTW całość bez cebuli, czosnku i sosów: 660 g, 1070 kcal, B 76 g, T 81 g, W 4 g. W 100 g: 162 kcal, B 12 g, T 12 g, W 1 g. Licząc 10 kotletów jajecznych o tej samej wadze 66 g, 1 kotlecik: 107 kcal, B 8 g, T 8 g, W 0,5 g.
Makro można oczywiście podbić innymi dodatkami i sosami na bazie majonezu i śmietany oraz surówkami z dodatkiem olejów.
Wymiatają
Cieszę się, ze smakują 🙂
Wyszły przepyszne ❤️ Keto siła
Rewelacyjne
Polecam
Cieszę się, że smakowały 🙂
Omg nie jadłam nic lepszego w życiu
Cieszę się, ze smakują 🙂
Hej wszystkim. A ja z kotletów zrobiłam przekąskę. Mam praktycznie zerowe doświadczenie jeśli chodzi o keto ale wymyśliłam coś smacznego więc się podzielę tutaj a ty Olu możesz mnie poprawić i zmodyfikować potrawę do standardów:)
Użyłam
Tuńczyka w oleju odsaczonego (puszkę)
4 jajek na twardo
Seler naciowy (2 kawałki długości 10cm)
Sól
Pieprz
Olej kokosowy 2 łyżki stołowe
Świeża pietruszka
Wymieszałam i jest pyszne!:)
Świetna sałatka 🙂
Pyszne, są mega 🙂 Dziękuję za przepis.
Mam pytanie ile sztuk mogę zjeść tych placuszków, jestem początkująca i z dużą nadwagą,bardzo proszę mi podpowiedzieć.
Proszę obliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne i makro używając kalkulatora na blogu i pod to dobrać ilość i rodzaj posiłków by schudnąć a nie przytyć.