Witaj na moim blogu!

dieta optymalna, dieta lchf, dieta ketogeniczna

KOTLETY JAJECZNE Z TUŃCZYKIEM(keto, LCHF, paleo, wege, bez glutenu i laktozy)

KOTLETY JAJECZNE Z TUŃCZYKIEM(keto, LCHF, paleo, wege, bez glutenu i laktozy)
4.7 (93.33%) 3 votes

Kolejną wariacją znanych Wam już kotlecików z jajek są kotlety jajeczne z tuńczykiem. Sycący i smakowity posiłek, ale i przekąska od święta. Znakomicie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie komponują się z sosem holenderskim a w wersji z nabiałem z różnego rodzaju sosami śmietanowymi jak czosnkowy, koperkowy, ziołowy itp. Mogą po nie sięgać zarówno osoby na adaptacji po dodaniu tłuszczu, jak i te które mogą sobie pozwolić na większą ilość białka – aktywne fizycznie, zaadaptowane optymalizujące dietę a także na redukcji.

kotlety jajeczne z tuńczykiem

Składnik – kotlety jajeczne z tuńczykiem:

  • 5 jajek
  • 3 surowe jajka
  • 130 g tuńczyka w wodzie (waga po odsączeniu)
  • pół pęczka szczypiorku
  • pół pęczka natki pietruszki lub koperku
  • 30 g masła ghee lub innego tłuszczu do smażenia
  • sól himalajska lub kłodawska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • opcjonalnie czosnek i/lub cebula

Ugotować na twardo 5 jajek a następnie wystudzić i posiekać w drobną kostkę. Można też rozgnieść widelcem lub zmielić.

Tuńczyka bardzo dobrze odsączyć z wody na sitku i rozdrobnić.

Zioła typu pietruszka, koperek czy szczypiorek drobno posiekać.

W misce dokładnie wymieszać zioła, 2 surowe oraz wcześniej pokrojone jajka oraz przyprawy do smaku.

Następnie dołożyć odsączonego tuńczyka.

Dodając czosnku lub cebuli należy je obrać, posiekać drobno i zeszklić na odrobinie tłuszczu i także wymieszać z pozostałymi składnikami.

W tradycyjnych kotletach dodawana była namoczona bułka lub bułka tarta by nadać im odpowiedniej konsystencji i formować kotleciki. Kiedyś eksperymentalnie dodałam łupin babki jajowatej i jeśli komuś nie przeszkadza jej smak to jest to fajna opcja. Jednak wiem, że nie każdy za nią przepada, więc można pominąć ten składnik tak jak robię to ja.

Pomijając babkę wystarczy po prostu nakładać masę jajeczną łyżką w niewielkich porcjach na rozgrzany tłuszcz i przewracać po podsmażeniu z jednej strony delikatnie łopatką na drugą.

Kotlety jajeczne idealnie smakują z różnego rodzaju sosami jak czosnkowy, majonezowy, koperkowy, tzatziki, curry itp.

Z podanej porcji wychodzi 10-12 kotlecików w zależności od wielkości.

BTW całość bez cebuli, czosnku i sosów: 660 g, 1070 kcal, B 76 g, T 81 g, W 4 g. W 100 g: 162 kcal, B 12 g, T 12 g, W 1 g. Licząc 10 kotletów jajecznych o tej samej wadze 66 g, 1 kotlecik: 107 kcal, B 8 g, T 8 g, W 0,5 g.

Makro można oczywiście podbić innymi dodatkami i sosami na bazie majonezu i śmietany oraz surówkami z dodatkiem olejów.

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Akceptuję .