Witaj na moim blogu!

dieta optymalna, dieta lchf, dieta ketogeniczna

KOTLETY JAJECZNE (keto, LCHF, paleo, wege, bez glutenu i laktozy)

Często prosicie o dania wegetariańskie, więc dzisiaj kotlety jajeczne. Świetny pomysł na pyszny bezmięsny obiad, ale i na śniadanie czy kolację. Wiele osób zapewne zna je z dzieciństwa dobrze wspominając bo faktycznie dzieci je uwielbiają. Kotlety jajeczne są bardzo proste i szybkie do zrobienia. Do ich przygotowania potrzebujemy tylko jajek, przypraw i ziół typu szczypiorek, koperek czy natka pietruszki.  Doskonale smakują zarówno ciepłe, jak i zimne. Podaję je z warzywami i/lub różnego rodzaju sosami jak czosnkowy, koperkowy, tzatziki, curry itp.

Kotlety jajeczne – składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 surowe jajka
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 30 g masła ghee lub innego tłuszczu do smażenia
  • sól himalajska lub kłodawska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • inne ulubione przyprawy
  • opcjonalnie cebula lub czosnek
kotlety jajeczne - składniki

Ugotować na twardo 5 jajek a następnie wystudzić i posiekać w drobną kostkę. Można też rozgnieść widelcem lub zmielić.

Zioła typu pietruszka, koperek czy szczypiorek drobno posiekać.

W misce dokładnie wymieszać zioła, 2 surowe oraz wcześniej pokrojone jajka oraz przyprawy do smaku.

Dodając czosnku lub cebuli należy je obrać, posiekać drobno i zeszklić na odrobinie tłuszczu i także wymieszać z pozostałymi składnikami.

W tradycyjnych kotletach dodawana była namoczona bułka lub bułka tarta by nadać im odpowiedniej konsystencji i formować kotleciki. Kiedyś eksperymentalnie dodałam łupin babki jajowatej i jeśli komuś nie przeszkadza jej smak to jest to fajna opcja. Jednak wiem, że nie każdy za nią przepada, wiec można pominąć ten składnik tak jak robię to ja.

Pomijając babkę wystarczy po prostu nakładać masę jajeczną łyżką w niewielkich porcjach na rozgrzany tłuszcz i przewracać po podsmażeniu z jednej strony delikatnie łopatką na drugą.

kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne idealnie smakują z różnego rodzaju sosami jak czosnkowy, majonezowy, koperkowy, tzatziki, curry, ketchup domowy itp.

Z podanej porcji wychodzi 8-10 kotlecików w zależności od wielkości.

BTW całości bez cebuli i czosnku oraz dodatków: 400 g, 905 kcal, B 53 g, T 74 g, W 4 g. W 100 g: 226 kcal, B 13 g, T 19 g, W 1 g.

Makro można oczywiście podbić innymi dodatkami i sosami na bazie majonezu i śmietany oraz surówkami z dodatkiem olejów.

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *