Kotlety mielone to jedno z klasycznych domowych obiadów w polskich domach. Odżywiając się zgodnie z LCHF wcale nie trzeba z nich rezygnować. Wystarczy tylko wyeliminować węglowodany w postaci bułki oraz przemycić dodatkowy tłuszcz nadziewając kotlety serem żółtym 😉
Przed Wami przepis na idealne, soczyste i przepyszne kotlety LCHF 🙂
Składniki:
- 500 g mięsa wołowego z tłuszczem np. rostbef, karkówka
- 100-150 ml bulionu lub wody
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 3 średnie cebule
- sól kłodawska, pieprz czarny
- masło klarowane do smażenia
- 20 dag sera żółtego
Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na łyżce tłuszczu do czasu aż się zezłoci.
Wołowinę zmielić drobno. Do mięsa dodać cebulę, doprawić zmielonymi przyprawami i solą.
Wymieszać z zimnym bulionem lub wodą i dobrze wyrobić rękami. Uformować z mięsa okrągłe kotlety, umieszczając w środku kostki sera żółtego.
Rozgrzać smalec na patelni i smażyć kotlety z obu stron do zrumienienia.
Podawać z ulubionymi surowymi lub gotowanymi warzywami.
Świetny szablon i dobrze napisany post, miło się czytało 🙂
A czy mogłabym prosić o BTW całości? : )
Niestety mięso bez bułki to nie to samo, szczególnie wołowe. Smakuje jak hamburger. Moje dzieci niestety nie lubią takich niespodzianek. Chciałyby mięciutkie, delikatne kotleciki ;((