Placuszki cukiniowe z dodatkiem mięsa i sera to doskonałe danie niskowęglowodanowe (cukinia ma tylko 4g W/100g). Szybko się je przygotowuje, a do tego wspaniale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podaję je z innymi warzywami i sosami, dostarczając dodatkowy tłuszcz 😉 Idealne również jako przekąska na stole podczas wizyty gości 😉
Składniki:
- 2 filety z indyka – ok. 400 g
- 2 małe cukinie
- 1 czerwona cebula starta drobno na tarce
- 120-150 g startego na dużych oczkach sera żółtego
- 1 jajko
- 2 ząbki wyciśniętego czosnku
- sól kłodawska, pieprz czarny, papryka czerwona słodka, chilli – do smaku
- 4 łyżki posiekanego koperku
- tłuszcz do smażenia (np. masło klarowane)
Cukinie dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać solą i odstawić na chwilę na sitku, żeby puściła sok. Następnie dokładnie ją odcisnąć.
Mięso pokroić w drobną kostkę lub zmielić.
Do cukinii dodać mięso, roztrzepane jajko, ser żółty, startą cebulę, wyciśnięty czosnek i koperek.
Doprawić do smaku wedle uznania pieprzem, solą, papryką, chilli itp.
Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu smażyć z obud stron małe placki do uzyskania złotego koloru.
Podawać gorące z warzywami (z dodatkiem tłuszczu: masła/oliwy) lub na zimno np. jako przekąska z ulubionym dipem na bazie tłustej śmietany (np. czosnkowy, curry) 😉
Smacznego! 🙂
A jak tutaj wygląda sytuacja z makro ?
Pyszne są te kotleciki niebo w buzi Rewelacja