- Śledzie bardzo fajnie komponują się z różnego rodzaju warzywami i nie mam tu na myśli tylko tradycyjnej cebulki 😉 Jako, że staram się raz w tygodniu zjeść śledzie to i przygotowuję je w różnych wersjach. Tym razem kolorowe śledzie z papryką, ogórkiem i cebulką. Świetnie prezentują się na stole i jeszcze lepiej smakują. Koniecznie spróbujcie! 🙂
- 400 g płatów śledziowych matias (patrz na skład!)
- 120 g papryki czerwonej
- 120 g papryki żółtej
- 120 g papryki zielonej
- 150 g ogórków kiszonych
- 60 g cebuli białej
- 60 g cebuli czerwonej
- 50 ml oleju np. olej lniany lub z pestek dyni, MCT, delikatna oliwa z oliwek (u mnie mix oleju MCT, oliwy z oliwek i oleju lnianego)
- kolorowy pieprz świeżo mielony
kilka ziarenek ziela angielskiego - 2 listki laurowe
- papryka ostra
- papryka słodka
Śledzie namoczyć w wodzie, aby nie były bardzo słone. Ja zostawiam na ogół na dobę tzn zalewam wodą wieczorem i kolejnego dnia wieczorem przygotowuję potrawę 😉
Wymoczone śledzie odsączyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Płaty pokroić na nieduże kawałki i wrzucić do miski.
Paprykę, ogórki i cebulę czerwona oraz białą pokroić w drobną kostkę i wymieszać ze śledziami.
Dodać ziele angielskie, liście laurowe, przyprawy. Całość zalać olejem a następnie dokładnie wymieszać.
Odstawić do lodówki na min. 24 godziny. Według mnie najlepiej smakują po 2-3 dniach.
—
BTW całości liczonej z olejem lnianym, oliwą z oliwek i MCT: 1080 g, 1461 kcal, B 86 g, T 114 g, W 27 g. W 100 g: 135 kcal, B 8 g, T 11 g, W 2,5 g.
Błąd w BTW się wkradł (!)
Jakie śledzie Pani poleca?
Gdzie nie spojrzę, wszędzie w składzie cukier, albo glukoza… 🙁
Niestety czystych i ja nie znalazłam, ale wybieram mniejsze zło czyli te z przyzwoitym składem 😉
witaj Olu
Czysty skład sledzi, czyli…? Na co konkretnie zwrócić uwagę?
Na makro oraz na którym miejscu znajdują się konkretne dodatki łącznie z cukrem.
Ok, na którym miejscu. Cukier – bez niego. Jednak „makro” – proszę o podpowiedź o co chodzi – jestem na początku drogi
Makro czyli proporcje białko, tłuszcz, węglowodany.
Dziękuję. Tak dziś mi potrzebne.