Pyszny i bardzo łatwy oraz szybki do przygotowania koktajl truskawkowo-orzechowy to propozycja na posiłek o każdej porze dnia. Polecam zarówno na śniadanie, lunch, deser czy kolację, ale też jako posiłek potreningowy. Idealny dla osób, które nie mają czasu na szykowanie i jedzenie rano, w ciągu dnia a nawet w drodze. Sprawdzi się także na dietach płynnych np. podczas leczenia ortodontycznego. Połączenie smaków truskawek, jogurtu skyr oraz orzechów pecan daje niesamowity efekt finalny. Warto wspomnieć, że orzechy pecan to jedne z najszlachetniejszych gatunków orzechów. Posiadają delikatny maślany smak i aromat. Charakteryzują się wysoką zawartością witaminy B1 oraz cynku. Niewątpliwym atutem tego przepisu jest także jego uniwersalność, ponieważ wystarczy jedynie zmienić proporcje poszczególnych składników by dopasować go pod swoje makro i cel, jaki chcemy zrealizować za pomocą diety.
Składniki – koktajl truskawkowo-orzechowy
- 200 g jogurtu naturalnego skyr
- 100 g truskawek
- 30 g orzechów pecan
- 15 ml oleju MCT
- opcjonalnie do smaku słodzik np. ksylitol, erytrytol, stewia, inulina
Przygotowanie
Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki.
Następnie owoce umieścić w blenderze, dodać jogurt, orzechy i olej MCT. Opcjonalnie dosypać słodzik do smaku w zależności od preferencji.
Całość zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji.
Gotowy koktajl można przechowywać w lodówce przez max 2 dni.
—
BTW całości z w/w składników (bez słodzików): 345 g, 508 kcal, B 27 g, T 37 g, W 14 g.
Dodaj komentarz