Nasionka chia (szałwii argentyńskiej) podbiły serca miłośników różnego rodzaju diet. Są nie tylko zdrowe, ale mają również wyjątkową właściwość żelowania płynów, dzięki czemu można stosować je w wielu przepisach jak np. w tym na przepyszny kokosowy pudding chia. Tym razem podany z musem z pierwszych truskawek 😉 Jest to także idealne śniadanie dla dzieci zamiast sklepowych serków i jogurtów 😉
Składniki na 4 porcje:
- 400 ml mleka kokosowego
- 40 g nasion chia
- truskawki – ilość wedle uznania i ograniczeń co do węglowodanów ( u mnie 300 g na mus i do dekoracji)
- borówki do dekoracji – ilość j.w.
- opcjonalnie słodzik np. stevia (keto/LCHF, ksylitol (LCHF) lub cukier
- Mleko kokosowe wymieszać ze słodzikiem lub cukrem, jeśli stosujemy. Dla nas wystarczająca jest słodycz samego mleka i owoców więc pomijam dosładzanie.
- Do mleka dodać nasiona chia, wymieszać i wstawić do lodówki na minimum 3-4 godziny lub po prostu na noc.
- Truskawki zmiksować i napełnić nimi pucharki, w których będzie podawany deser.
Dodać warstwę puddingu a na wierzchu ułożyć umyte i osuszone owoce. U mnie truskawki i borówki.
Smacznego! 🙂
—
BTW samego puddingu bez owoców: całość – 440 g, 916 kcal, B 12g, W 17 g, T 82 g. W 100 g: 208 kcal, B 3 g, W 4 g, T 19 g.
Zrobiłam wczoraj ten deser tylko na mleku owsianym i stał cala noc w lodówce i woda nic nie zgestnialo dlaczego??
Nie odpowiadam za modyfikacje w przepisach 😉
Czy pudding wyjdzie na własnoręcznie robionym mleku (wiorki i woda)? 🙂
Jeśli użyjesz tej stałej części to powinien wyjść.