Jest weekend, jest i deser! 😉 Proponuję smaczne i bardzo proste w przygotowaniu kokosowe kuleczki z migdałem w środku. Masa to prawdziwa bomba tłuszczowa – masło, mleko kokosowe lub śmietana i wiórki kokosowe! 🙂 Kuleczki świetnie smakują, są miękkie i wilgotne a do tego LCHF! 🙂
- 100 g masła o temperaturze pokojowej
- 150 g wiórków kokosowych bez dodatku
- 100 ml mleka kokosowego – bez dodatku cukru lub śmietany ( dla osób na diecie optymalnej)
- 20 sztuk migdałów
- 10 kropli stewii (opcjonalnie dla tych, którzy chcą żeby były słodkie) – DO wyklucza wszelkie słodziki!
Wymieszać masło i ewentualnie słodzik z mlekiem kokosowym lub śmietaną (DO), aż do uzyskania gładkiej masy.
Dodać około 100 g wiórków kokosowych i delikatnie połączyć silikonową łopatką wtłaczając w masę powietrze.
Migdały uprażyć przez kilka minut na suchej patelni i wystudzić.
Zwilżonymi rękami formować małe kuleczki, uprzednio umieszczając 1 migdał w środku kuleczki. następnie zwilżyć ręce i rozpocząć formowanie bon-bons.
Każdą uformowaną kuleczkę obtoczyć dokładnie w wiórkach kokosowych umieszczonych w miseczce.
Gotowe kuleczki schłodzi w lodówce przez minimum 1 godzinę przed podaniem.
Kuleczki można spokojnie przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez tydzień.
Smacznego! 🙂
—
BTW całości (wersja ze śmietaną) 39,5g białka, 195g tłuszczu i 20,8g węglowodanów. Powinno wyjść około 20 szt. BTW 1szt. 2g/10g/1g
Pani Olu
Dziekuje serdecznie za pani stronke. Jestem ns diecie optymalnej dopiero od stycznia schudlam juz prawie 10kilo. Pani przepisy bardzo mi w tym pomogly dziekuje☺
Bardzo fajny blog, zaczerpnąłem z niego sporo inspiracji na dania do swojej diety.
Bardzo się cieszę, że systematycznie pojawiają się nowe przepisy 🙂
Chciałbym dopytać odnośnie tego przepisu – jaką śmietanę można wykorzystać zamiast mleczka kokosowego? 30% będzie ok?
Pozdrawiam,
Bartek
Bartku dziękuję za miłe słowa 🙂
Jeśli chodzi o zamiennik mleczka kokosowego to sprawdzi się zarówno śmietana 30 jak i 36%.
Pozdrawiam serdecznie! 🙂
Czy można użyć wiórek pozostałych z mleka kokosowego (po jego odsaczeniu?)
Teoretycznie można ale nie będą to już takie fat bomby bo odsączone to i odtłuszczone 😉
Dzis zrobiłam w ten sposób, bo zostały mi wiórki po robienia mleka, ale chyba nie polecam, smaku kokoska trzeba się doszukiwać, ogolnie super przepis, zwłaszcza, że to tylko masło i mleko…
Im bardziej tłuste mleko chcemy uzyskać, tym mniej tłuste i kokosowe wiórki nam zostaną 😉 Coś za coś 😉 Dlatego wiórki z odzysku niekoniecznie do deserku 😉
super blog, a to danie doskonałe
Dzień dobry, blog świetny, mega inspiracja dla mojego gotowania na keto, zaglądam tu co chwilę.
Jeśli chodzi o przepis – nie mogę jeść nabiału, czy zamiast masła może być olej kokosowy? Trochę się boję, że zbyt zmienia konsystencję w ciepłej temperaturze.
Pozdrawiam.
Spróbuj z masłem klarowanym lub właśnie olejem kokosowym.
Tak zrobię, dzięki!
Czy mleko kokosowe powinna być tylko twarda cześć przed rozmieszaniem? Mam masło z mleczkiem w misce i woda mi wypłynęła da się rozwiązać uratować?
Wszystko trzeba wymieszać tak aby powstała konsystencja umożliwiająca uformowanie kuleczek.
Olcia pomóż 🙂
Już dzisiaj nigdzie nie mogę dostać mleczka kokosowego. Czy mogę zastąpić śmietaną 30 bądź mascarpone?
Mascarpone bo jest gęstsze 😉
Kuleczki z masłem klarowanym wychodzą idealnie. Polecam !
Cieszę się, że wyszły i smakowały 🙂
Przyznam, że jestem zaciekawiona Twoim pomysłem;)
Polecam też mascarpone + czekolada + wiórki kokosowe. Zrobiłam ostatnio. Wyszły pycha;)
Twoją wersję zostawiam sobie do przetestowania;)
Oj tak wersji i kombinacji jest całe mnóstwo wiec można kombinować na całego 😉
Są rewelacyjne, pozdrawiam
Pychotka, palce lizać , Olciu ja Cię kocham za te przepisy 😉 .