Witaj na moim blogu!

KOKOSOWE KULKI A’LA RAFAELLO – FAT BOMBS (bez cukru, glutenu i jajek, LCHF, niskowęglowodanowe)

3.8/5 - (31 ocen)

Jest weekend, jest i deser! 😉 Proponuję smaczne i bardzo proste w przygotowaniu kokosowe kuleczki z migdałem w środku. Masa to prawdziwa bomba tłuszczowa – masło, mleko kokosowe lub śmietana i wiórki kokosowe! 🙂  Kuleczki świetnie smakują, są miękkie i wilgotne a do tego LCHF! 🙂

20160220_111306 (2)Składniki:

  • 100 g masła o temperaturze pokojowej
  • 150 g wiórków kokosowych bez dodatku
  • 100 ml mleka kokosowego – bez dodatku cukru lub śmietany ( dla osób na diecie optymalnej)
  • 20 sztuk migdałów
  • 10 kropli stewii (opcjonalnie dla tych, którzy chcą żeby były słodkie) – DO wyklucza wszelkie słodziki!

Wymieszać masło i ewentualnie słodzik z mlekiem kokosowym lub śmietaną (DO), aż do uzyskania gładkiej masy.

Dodać około 100 g wiórków kokosowych i delikatnie połączyć silikonową łopatką wtłaczając w masę powietrze.

Migdały uprażyć przez kilka minut na suchej patelni i wystudzić.

Zwilżonymi rękami formować małe kuleczki, uprzednio umieszczając 1 migdał w środku kuleczki. następnie zwilżyć ręce i rozpocząć formowanie bon-bons.

Każdą uformowaną kuleczkę obtoczyć dokładnie w wiórkach kokosowych umieszczonych w miseczce. 

Gotowe kuleczki schłodzi w lodówce przez minimum 1 godzinę przed podaniem.

Kuleczki można spokojnie przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez tydzień.

Smacznego! 🙂

BTW całości (wersja ze śmietaną) 39,5g białka, 195g tłuszczu i 20,8g węglowodanów. Powinno wyjść około 20 szt. BTW 1szt. 2g/10g/1g

21 komentarzy

Hejnowska

Pani Olu
Dziekuje serdecznie za pani stronke. Jestem ns diecie optymalnej dopiero od stycznia schudlam juz prawie 10kilo. Pani przepisy bardzo mi w tym pomogly dziekuje☺

Odpowiedz
Bartek

Bardzo fajny blog, zaczerpnąłem z niego sporo inspiracji na dania do swojej diety.
Bardzo się cieszę, że systematycznie pojawiają się nowe przepisy 🙂

Chciałbym dopytać odnośnie tego przepisu – jaką śmietanę można wykorzystać zamiast mleczka kokosowego? 30% będzie ok?

Pozdrawiam,
Bartek

Odpowiedz
Ola

Bartku dziękuję za miłe słowa 🙂

Jeśli chodzi o zamiennik mleczka kokosowego to sprawdzi się zarówno śmietana 30 jak i 36%.

Pozdrawiam serdecznie! 🙂

Odpowiedz
Ewa

Dzis zrobiłam w ten sposób, bo zostały mi wiórki po robienia mleka, ale chyba nie polecam, smaku kokoska trzeba się doszukiwać, ogolnie super przepis, zwłaszcza, że to tylko masło i mleko…

Odpowiedz
Ola

Im bardziej tłuste mleko chcemy uzyskać, tym mniej tłuste i kokosowe wiórki nam zostaną 😉 Coś za coś 😉 Dlatego wiórki z odzysku niekoniecznie do deserku 😉

Odpowiedz
Mika

Dzień dobry, blog świetny, mega inspiracja dla mojego gotowania na keto, zaglądam tu co chwilę.
Jeśli chodzi o przepis – nie mogę jeść nabiału, czy zamiast masła może być olej kokosowy? Trochę się boję, że zbyt zmienia konsystencję w ciepłej temperaturze.
Pozdrawiam.

Odpowiedz
Monika

Czy mleko kokosowe powinna być tylko twarda cześć przed rozmieszaniem? Mam masło z mleczkiem w misce i woda mi wypłynęła da się rozwiązać uratować?

Odpowiedz
Ewa

Olcia pomóż 🙂
Już dzisiaj nigdzie nie mogę dostać mleczka kokosowego. Czy mogę zastąpić śmietaną 30 bądź mascarpone?

Odpowiedz
Agata

Przyznam, że jestem zaciekawiona Twoim pomysłem;)
Polecam też mascarpone + czekolada + wiórki kokosowe. Zrobiłam ostatnio. Wyszły pycha;)
Twoją wersję zostawiam sobie do przetestowania;)

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *