
Kluski „śląskie” bambusowe to doskonały zamiennik niskowęglowodanowy i bezglutenowy dla tych tradycyjnych. Bazę stanowi popularny i bardzo lubiany przez Was przepis na makaron bambusowy. Jest ono sprężyste, elastyczne, łatwo się formuje, a gotowanie zajmuje zaledwie 3-4 minuty. Bardzo przypomina tradycyjne kluski i naprawdę śmiało może je zastępować. Poza tym są bardzo neutralne w smaku i bezwonne, ale można je też przygotować z dodatkiem odrobiny kurkumy czy suszonego czosnku mielonego. Znakomicie sprawdzą się zarówno w daniach wytrawnych, jak i na słodko. Kluski mają też znakomite makro i świetnie komponują się z różnego rodzaju dodatkami. Oczywiście należy je dobrać pod swoje indywidualne zapotrzebowanie energetyczne oraz preferencje smakowe oraz wliczyć do bilansu kalorycznego. Tutaj jedna z mich ulubionych wersji, czyli z sosem szpinakowym z kurczakiem.
Składniki – kluski „śląskie” bambusowe
Kluski „śląskie”
- 125 g twarogu tłustego (Piątnica)
- 10 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej
- 20 g gumy guar
- 1 jajko średniej wielkości (60 g)
- 1/2 łyżeczki soli kłodawskiej
- opcjonalnie szczypta kurkumy, czosnku granulowanego itp.
Dodatki – sos szpinakowy z kurczakiem
- 100 g szpinaku
- 20 ml oliwy z oliwek
- 120 g filetu z piersi kurczaka
- 60 g jogurtu naturalnego gęstego
- 50 g mascarpone
- 2 ząbki czosnku
- sól kłodawska, pieprz czarny mielony, gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Kluski „śląskie”
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować a następnie zanim ciasto zgęstnieje wyjąć z misy na oprószoną mąką bambusową stolnicę. Ciasto zagniatać aż uzyska elastyczną formę i nie będzie się przyklejało do rąk. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki bambusowej.
Na stolnicę ponownie wysypać trochę mąki. Z ciasta formować kulki, a następnie w każdej z nich zrobić palcem dziurkę (jak na zdjęciu).

Gotowe kluski gotować po kilka sztuk przez 3-4 minuty – licząc od momentu wypłynięcia na wierzch – na średnim ogniu a następnie odcedzić na durszlaku.
Sos szpinakowy z kurczakiem
Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę.
Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej czosnek.
Następnie dodać umyty i wysuszony szpinak. Całość doprawić solą oraz pieprzem i dusić aż liście zmiekną i skurczą się.
Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić i pokroić w drobną kostkę.
Przygotowane mięso dorzucić na patelnię i smażyć aż mięso będzie miękkie.
Następnie dodać jogurt i mascarpone, mieszając od czasu do czasu. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem oraz startą gałką muszkatołową i dusić przez chwilę aż sos lekko zgęstnieje.
Po kolejnych kilku minutach potrawa jest gotowa i można ją podawać np. z przygotowanymi kluskami „śląskimi bambusowymi.
—
BTW klusek „śląskich” bez dodatków: 216 g, 235 kcal, B 18 g, T 11 g, W 2 g.
BTW całości z w/w dodatkami: 581 g, 864 kcal, B 52 g, T 60 g, W 13 g.
Dzieląc na 2 równe porcje klusek z w/w dodatkami, w jednej: 432 kcal, B 26 g, T 30 g, W 7 g.
Czy można jeść takie pyszności na adaptacji ? 🙂
Od czasu do czasu, przy utrzymaniu makro oraz kaloryczności mogą wpaść.
Witam czy z twaróg można zastąpić serkiem śmietankowym?
Trzeba testować na własne ryzyko 😉
Świetny przepis! Czy takie kluski albo Twój makaron bambusowy można mrozić? Jeśli nie, to czy długo posiedzą w lodówce?
2-3 dni można spokojnie trzymać w lodówce tylko nie w żadnej folii. Myślę, że mrożenie też powinno przejść.
Czy kluski bez gumy guar wyjdą?
Jest to niezbędny składnik.
Kluski pyszne. Tego mi brakowało do sosów. Polecam
Witam. Właśnie zjadłam całą porcję, tak mi posmakowało. Mniam. Przepisy super. Pozdrawiam
Bardzo mnie to cieszy 🙂 Na zdrówko!
Kluseczki pychota 🙂 Robiąc je po raz pierwszy obwiałam się efektu końcowego, bo ciasto było twarde, trochę się kruszyło, kluseczki bardzo pękały przy robieniu dziurek ale wprawa czyni mistrza 🙂 i każde kolejne ich przyrządzanie jest łatwiejsze.
A może być guma kantanowa zamiast gumy guar a jak tak to tyle samo gramów?
Jest to zamiennik, ale nigdy ni próbowała wiec nie wiem czy stosować 1:1.
Olu a tej gumy guar nie jest za dużo?
Pozdrowionka
Jest odpowiednia ilość 🙂