Składniki – klops pieczony:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie 250 g łopatka i 250 g karczek)
60 g cebuli
20 g masła klarowanego
1 jajko - sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny świeżo mielony
10 g smalcu (u mnie gęsi)
4 łyżki zimnej wody
150 g (10 plastrów średniej grubości) słoniny
Cebulę obrać i pokroić w drobniutką kostkę a następnie podsmażyć na maśle klarowanym.
Do mięsa mielonego dodać zeszkloną cebulę, 1 jajko, sól i pieprz.
Całość dokładnie wyrobić maczając często rękę w zimnej wodzie.
Następnie uformować 4 bardzo duże kotlety.
Klopsy ułożyć na blaszce wysmarowanej smalcem a na wierzchu ułożyć plastry słoniny, żeby mięso nie wysychało podczas pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180°C.
Mięso piec na środkowym ruszcie przez 15-20 minut do uzyskania lekko złocistego koloru.
Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu należy zdjąć słoninę
Klops pieczony (pieczeń rzymska) dobrze przechowuje się w papierze lub folii aluminiowej by mięso nie obeschło.
Mięso nadaje się także do mrożenia, wiec polecam przygotowanie jej na zapas.
Smacznego!
—
BTW całości liczone ze słoniną, której część po upieczeniu będzie wyrzucona: 850 g, 2865 kcal, B 92 g, T 283 g, W 5 g. W 100 g: 337 kcal, B 11 g, T 33 g, W 1 g.
Dodaj komentarz