Jedno z ulubionych śniadań w naszym domu – kiełki na patelnię z serem camembert! Niezwykle proste, szybkie i sycące śniadanie LCHF, ale… niekoniecznie dla osób na redukcji, które powinny spożywać poniżej 20g węglowodanów dziennie.
Świeże kiełki są bogate w wartościowe białka, kwasy tłuszczowe omega-3, magnez oraz potas, obfitują również w błonnik. Regularne ich spożywanie wzmacnia system odpornościowy, uzupełnia niedobory witamin (w szczególności witaminy C) i składników mineralnych, a także działa przeciwnowotworowo. Ponadto kiełki są lekkostrawne i dobrze przyswajane przez ludzki organizm, posiadają dużą wartość odżywczą. Należy jednak uważać na węglowodany ponieważ w 100 g kiełków na patelnię znajdują się 24 g węglowodanów. Jest to mieszanka kiełków soczewicy, fasolki mung i ciecierzycy stąd taka ilość węglowodanów 😉
- 1/2 paczki kiełków na patelnię Stir Fry – kiełki fasoli Mung, cieciorki, soczewicy zielonej i brązowej (ok 75 g)
- przyprawy: pieprz czarny , sól kłodawska, opcjonalnie czosnek
- tłuszcz do smażenia (masło klarowane lub olej kokosowy)
- ser camembert
- pomidory
- papryka czerwona
Na patelni rozgrzać tłuszcz (masło – ŻO/masło klarowane/olej kokosowy).
Wrzucić kiełki i smażyć przez ok 1 minutę. Ciągle mieszając, dodać pokrojony w kostkę ser camembert i smażyć przez ok 3-4 minuty aż ser się przysmaży a kiełki przestaną być surowe.
Doprawić do smaku pieprzem i solą morską. Można również dodać wyciśnięty czosnek i paprykę pokrojoną w drobną kostkę.
Podawać z ulubionymi warzywami.
Dodaj komentarz