Witaj na moim blogu!

dieta optymalna, dieta lchf, dieta ketogeniczna

KETO SUSHI (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu)

Aby zjeść sushi na kolację, nie trzeba wcale odwiedzać lub zamawiać go w drogiej restauracji czy robić wyjście z ketozy. Wystarczy przygotować je według tego prostego przepisu w wersji bez ryżu. Domowe sushi o znanym makro i pewnym składzie a do tego przygotowane z rodziną czy znajomymi, którzy przychodzą do nas w gości to świetny pomysł i okazja na wspólne spędzanie czasu.  Przepis nie jest skomplikowany, więc zachęcam gorąco do spróbowania tego wyśmienitego przysmaku kuchni japońskiej. Danie postne więc możecie przygotować na jutrzejszy piątkowy wieczór lub w nadchodzący weekend 😉

Składniki na ok 40 sztuk sushi:

  • 450 g kalafiora surowego
  • 200 g serka śmietankowego kanapkowego
  • 20 g (2 łyżki) sosu sojowego lub sosu Tamari (bez glutenu)
  • 8 liści nori (ok 20 g)
  • 150 g łososia surowego lub wędzonego (u mnie wędzony)
  • 70 g (1/2 sztuki) awokado
  • 70 g ogórka świeżego
  • 70 g papryki czerwonej
  • do podania dodatki typu imbir konserwowy, wasabi, sos sojowy
  • opcjonalnie inne dodatki do wypełnienia np paluszki surimi, krewetki, ryby, sezam czarny

Kalafiora umyć, osuszyć, podzielić na różyczki a następnie zblendować do konsystencji ryżu.

Następnie ryż podprażyć na suchej patelni mieszając od czasu do czasu aż nabierze złotawego koloru i będzie suche.

Ryż połączyć z serkiem i sosem Tamari lub sojowym a następnie wstawić do lodówki.

Przygotować wszystkie pozostałe składniki. Warzywa umyć, paprykę wydrążyć a awokado i ogórka obrać. Wszystkie warzywa i łososia pokroić w wąskie paseczki.

Matę bambusową zawinąć w folię spożywczą.

Liście układać pojedynczo na macie.

Ryż smarować na liściu zaczynając od samego dołu ale zostawiając pusty ok 2 cm fragment od góry by ryż nie wypływał po zawinięciu.

Na wysokości ok 2-3 cm od dołu układać wybrane dodatki.

Rolować jak najbardziej ścisło. Matą można nadać kształt kwadratu a nawet trójkąta.

Każdą rolkę pokroić na równe kawałki. U mnie wychodzi 5 kawałków z 1 liścia czyli 40 krążków z 8 liści.

Jeśli chodzi o dodatki to ogranicza Was tylko wyobraźnia, preferencje smakowe i makro 😉

Smacznego!

BTW całości z łososiem, awokado, ogórkiem i papryką bez dodatkowego tłuszczu, który dodajemy na talerz pod swoje makro np oliwa z oliwek,masło, MCT. 1050 g, 1019 kcal, B 67 g, T 70 g, W 38 g (głównie błonnik z awokado i warzyw). W 100 g: 98 kcal, B 6 g, T 7 g, W 4 g.

6 komentarzy

an25driu

Ja zamiast kalafiora używam makaronu z mąki konjac. Wychodzą super, a i mniej roboty niż z kalafiorem

Odpowiedz
Paula

Cudowny przepis, robiłam na spotkanie ze znajomymi. Nikt nie wyczuł, że ryż to kalafior 🙂

Odpowiedz
Klimas

Jak jest z lepkoscia takiego „ryzu”? Czy rolki sie rozpadaja jak ze zwyklym tanim ryzem, czy sa wystarczajo kleiste przez ten serek?

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *