Aby zjeść sushi na kolację, nie trzeba wcale odwiedzać lub zamawiać go w drogiej restauracji czy robić wyjście z ketozy. Wystarczy przygotować je według tego prostego przepisu w wersji bez ryżu. Domowe sushi o znanym makro i pewnym składzie a do tego przygotowane z rodziną czy znajomymi, którzy przychodzą do nas w gości to świetny pomysł i okazja na wspólne spędzanie czasu. Przepis nie jest skomplikowany, więc zachęcam gorąco do spróbowania tego wyśmienitego przysmaku kuchni japońskiej. Danie postne więc możecie przygotować na jutrzejszy piątkowy wieczór lub w nadchodzący weekend 😉
Składniki na ok 40 sztuk sushi:
- 450 g kalafiora surowego
- 200 g serka śmietankowego kanapkowego
- 20 g (2 łyżki) sosu sojowego lub sosu Tamari (bez glutenu)
- 8 liści nori (ok 20 g)
- 150 g łososia surowego lub wędzonego (u mnie wędzony)
- 70 g (1/2 sztuki) awokado
- 70 g ogórka świeżego
- 70 g papryki czerwonej
- do podania dodatki typu imbir konserwowy, wasabi, sos sojowy
- opcjonalnie inne dodatki do wypełnienia np paluszki surimi, krewetki, ryby, sezam czarny
Kalafiora umyć, osuszyć, podzielić na różyczki a następnie zblendować do konsystencji ryżu.
Następnie ryż podprażyć na suchej patelni mieszając od czasu do czasu aż nabierze złotawego koloru i będzie suche.
Ryż połączyć z serkiem i sosem Tamari lub sojowym a następnie wstawić do lodówki.
Przygotować wszystkie pozostałe składniki. Warzywa umyć, paprykę wydrążyć a awokado i ogórka obrać. Wszystkie warzywa i łososia pokroić w wąskie paseczki.
Matę bambusową zawinąć w folię spożywczą.
Liście układać pojedynczo na macie.
Ryż smarować na liściu zaczynając od samego dołu ale zostawiając pusty ok 2 cm fragment od góry by ryż nie wypływał po zawinięciu.
Na wysokości ok 2-3 cm od dołu układać wybrane dodatki.
Rolować jak najbardziej ścisło. Matą można nadać kształt kwadratu a nawet trójkąta.
Każdą rolkę pokroić na równe kawałki. U mnie wychodzi 5 kawałków z 1 liścia czyli 40 krążków z 8 liści.
Jeśli chodzi o dodatki to ogranicza Was tylko wyobraźnia, preferencje smakowe i makro 😉
Smacznego!
—
BTW całości z łososiem, awokado, ogórkiem i papryką bez dodatkowego tłuszczu, który dodajemy na talerz pod swoje makro np oliwa z oliwek,masło, MCT. 1050 g, 1019 kcal, B 67 g, T 70 g, W 38 g (głównie błonnik z awokado i warzyw). W 100 g: 98 kcal, B 6 g, T 7 g, W 4 g.
Ja zamiast kalafiora używam makaronu z mąki konjac. Wychodzą super, a i mniej roboty niż z kalafiorem
A spróbujemy przy okazji z ryżem konjac 🙂
Cudowny przepis, robiłam na spotkanie ze znajomymi. Nikt nie wyczuł, że ryż to kalafior 🙂
To najlepsze opinie gdy smakuje osobom spoza keto 😉
Jak jest z lepkoscia takiego „ryzu”? Czy rolki sie rozpadaja jak ze zwyklym tanim ryzem, czy sa wystarczajo kleiste przez ten serek?
Serek je idealnie skleja.