Witaj na moim blogu!

KETO SUSHI (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu)

4.1/5 - (19 ocen)

Aby zjeść sushi na kolację, nie trzeba wcale odwiedzać lub zamawiać go w drogiej restauracji czy robić wyjście z ketozy. Wystarczy przygotować je według tego prostego przepisu w wersji bez ryżu. Domowe sushi o znanym makro i pewnym składzie a do tego przygotowane z rodziną czy znajomymi, którzy przychodzą do nas w gości to świetny pomysł i okazja na wspólne spędzanie czasu.  Przepis nie jest skomplikowany, więc zachęcam gorąco do spróbowania tego wyśmienitego przysmaku kuchni japońskiej. Danie postne więc możecie przygotować na jutrzejszy piątkowy wieczór lub w nadchodzący weekend 😉

Składniki na ok 40 sztuk sushi:

  • 450 g kalafiora surowego
  • 200 g serka śmietankowego kanapkowego
  • 20 g (2 łyżki) sosu sojowego lub sosu Tamari (bez glutenu)
  • 8 liści nori (ok 20 g)
  • 150 g łososia surowego lub wędzonego (u mnie wędzony)
  • 70 g (1/2 sztuki) awokado
  • 70 g ogórka świeżego
  • 70 g papryki czerwonej
  • do podania dodatki typu imbir konserwowy, wasabi, sos sojowy
  • opcjonalnie inne dodatki do wypełnienia np paluszki surimi, krewetki, ryby, sezam czarny

Kalafiora umyć, osuszyć, podzielić na różyczki a następnie zblendować do konsystencji ryżu.

Następnie ryż podprażyć na suchej patelni mieszając od czasu do czasu aż nabierze złotawego koloru i będzie suche.

Ryż połączyć z serkiem i sosem Tamari lub sojowym a następnie wstawić do lodówki.

Przygotować wszystkie pozostałe składniki. Warzywa umyć, paprykę wydrążyć a awokado i ogórka obrać. Wszystkie warzywa i łososia pokroić w wąskie paseczki.

Matę bambusową zawinąć w folię spożywczą.

Liście układać pojedynczo na macie.

Ryż smarować na liściu zaczynając od samego dołu ale zostawiając pusty ok 2 cm fragment od góry by ryż nie wypływał po zawinięciu.

Na wysokości ok 2-3 cm od dołu układać wybrane dodatki.

Rolować jak najbardziej ścisło. Matą można nadać kształt kwadratu a nawet trójkąta.

Każdą rolkę pokroić na równe kawałki. U mnie wychodzi 5 kawałków z 1 liścia czyli 40 krążków z 8 liści.

Jeśli chodzi o dodatki to ogranicza Was tylko wyobraźnia, preferencje smakowe i makro 😉

Smacznego!

BTW całości z łososiem, awokado, ogórkiem i papryką bez dodatkowego tłuszczu, który dodajemy na talerz pod swoje makro np oliwa z oliwek,masło, MCT. 1050 g, 1019 kcal, B 67 g, T 70 g, W 38 g (głównie błonnik z awokado i warzyw). W 100 g: 98 kcal, B 6 g, T 7 g, W 4 g.

6 komentarzy

an25driu

Ja zamiast kalafiora używam makaronu z mąki konjac. Wychodzą super, a i mniej roboty niż z kalafiorem

Odpowiedz
Paula

Cudowny przepis, robiłam na spotkanie ze znajomymi. Nikt nie wyczuł, że ryż to kalafior 🙂

Odpowiedz
Klimas

Jak jest z lepkoscia takiego „ryzu”? Czy rolki sie rozpadaja jak ze zwyklym tanim ryzem, czy sa wystarczajo kleiste przez ten serek?

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *