Witaj na moim blogu!

KETO SCHABOWY Z PUREE (keto, LCHF, bez glutenu, redukcja)

3.8/5 - (20 ocen)

Tym razem niskowęglowodanowa propozycja obiadowa na jedno z ulubionych i najbardziej popularnych dań obiadowych Polaków, czyli kotlet schabowy w panierce z puree. Oczywiście tradycyjna wersja panierki z pieczywa odpada, ale doskonale sprawdza się tu znana Wam już panierka z moich keto krokietów. Wystarczy jajko, mąka kokosowa, łupiny babki jajowatej, opcjonalnie odrobina mąki łubinowej oraz przyprawy. Kotlety usmażone w tak przygotowanej panierce dorównują zarówno smakiem, jak i wyglądem tym tradycyjnym. Natomiast jako dodatek zamiast ziemniaczanego puree serwuję zrobione z kalafiora. Proste, szybkie do przygotowania, pyszne i sycące a do tego uniwersalne dla każdego. Sprawdzi się zarówno u osób na redukcji, jak i adaptacji po dodaniu odpowiedniej ilości tłuszczu. Polecam spróbować!

Składniki – keto schabowy z puree

Schabowy w panierce

Puree z kalafiora

Przygotowanie

Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem plastry schabu umieścić w foliowym woreczku. Następnie roztłuc tłuczkiem na dowolną grubość w zależności od upodobań (nie polecam zbyt cienko, żeby się nie porwało).

Mięso oprószyć solą, pieprzem i ewentualnie papryką.

W miseczce wymieszać składniki panierki: mąkę kokosową, łubinową (opcjonalnie), łupiny babki jajowatej, sól, pieprz, czosnek mielony, majeranek i inne ulubione przyprawy.

Przygotować 2 talerze. W głębokim talerzu roztrzepać widelcem jajko a na drugim rozsypać przygotowaną panierkę.

Mięso obtaczać kolejno w jajku i w panierce.

Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz. Kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor lub do przyrumienienia się panierki.

Keto schabowy z puree z kalafiora doskonale komponuje się ze świeżym koperkiem. Można go też podać z kolejnym klasykiem wpisującym się także w keto, czyli z mizerią.

BTW całości z w/w składników: 565 g, 995 kcal, B 74 g, T 71 g, W 13 g.

Dzieląc na 2 równe porcje, w jednej: 498 kcal, B 37 g, T 36 g, W 7 g.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *