Keto racuchy białkowe, to kolejna propozycja na racuszki obok tych z przepisu na pulchne racuchy oraz ich wersję bez laktozy. Jednak tym razem znajdziecie w nich makro z większym udziałem białka i niższym tłuszczów, czyli idealne na redukcji. Keto racuchy białkowe powstały na potrzeby moich podopiecznych, którzy nie mają tostera lub gofrownicy i nie mogą przygotować gofrów białkowych. Doskonale sprawdzają się nie tylko na deser, ale i na śniadanie czy kolację. Są przepyszne, niezwykle sycące a ich przygotowanie jest bardzo szybkie i proste. W zależności od użytych dodatków możecie zindywidualizować przepis pod kątem preferencji smakowych oraz dostosować makro pod Wasze zapotrzebowanie.
Składniki – keto racuchy białkowe (3 sztuki):
- 1 jajko
- 20 g izolatu białka bez cukru bezsmakowego lub w ulubionym smaku (u mnie na zdjęciu z użyciem czekoladowego)
- 10 g mąki kokosowej
- szczypta proszku do pieczenia bez glutenu
- 20 g oleju kokosowego lub masła klarowanego do smażenia
Przygotowanie:
Do miski wbić jajko i dokładnie roztrzepać widelcem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dodać proszek do pieczenia, izolat białka oraz mąkę kokosową. Wszystko ponownie wymieszać na gładko.
Na patelni rozgrzać tłuszcz a następnie wyłożyć łyżką trzy niezbyt duże, płaskie placki.
Długość smażenia zależy od mocy palnika/pola grzewczego.
Keto racuchy białkowe można podawać z różnego rodzaju dodatkami w zależności od Waszego zapotrzebowania kalorycznego, makro posiłku oraz dobowego. Bezsprzecznie idealnie komponują się np. z bitą śmietaną, mascarpone, masłem orzechowym, dżemem bez cukru, orzechami czy tak jak u mnie tutaj na zdjęciu: z gorzką czekoladą, płatkami migdałowymi i owocami. Zatem jak zawsze ogranicza Was tylko wspomniane makro i Wasza wyobraźnia. Pamiętajcie jedynie by wszystkie dodatki wliczać do bilansu kalorycznego!
Smacznego!
BTW 3 sztuk samych racuchów z w/w składników bez słodzików i dodatków: 111 g, 388 kcal, B 29 g, T 28 g, W 6 g.
Jaki izolat białka bez cukru stosujesz?
To nie zawiera żadnych słodzików i cukru.