Witaj na moim blogu!

PULCHNE KETO RACUSZKI BEZ GLUTENU I LAKTOZY (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu, mąki, laktozy i cukru)

4.6/5 - (11 ocen)

Weekendowe śniadania na zamówienie Wiktorii to u nas tradycja 😉 Tym razem serwowałam puszyste racuszki z truskawkami, ale w wersji bez glutenu i laktozy.  Cudowny zapach truskawek rozniósł się po całym domu… czuć nadchodzące wakacje 🙂 Zimą natomiast polecam z jabłkami i cynamonem lub samym cynamonem albo przyprawami piernikowymi 😉

Składniki na ok 20 sztuk:

Żółtka oddzielić od białek i wymieszać ze śmietanką.

Dodać mąkę kokosową i dokładnie wymieszać na gładką masę.

Opcjonalnie dodać wanilię oraz słodzik (DO – bez jakichkolwiek słodzików, keto i LCHF – opcjonalnie stewia).

W drugim naczyniu ubić na sztywno pianę a następnie delikatnie połączyć obydwie masy.

Truskawki lub inne owoce umyć, osuszyć i pokroić w drobne kawałki.

Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu (olej kokosowy – keto, LCHF/masło klarowane – opty, keto, LCHF).

Po usmażeniu można położyć na gorących racuszkach porcję tłuszczu aby podbić makro 😉

Podawać z wiórkami kokosowymi, kakao, serkiem mascarpone, śmietanką, bitą śmietaną (30-36% bez cukru), dżemem z owoców niskowęglowodanowych bez cukru (np. czarna porzeczka 100%) lub z owocami niskowęglowodanowymi wliczając każdy dodatek do proporcji BTW! 😉

Smacznego! 🙂

BTW całości bez cukru i słodzików z truskawkami: 475 g, 1061 kcal, B 33g, T 98 g, W 9,5 g. W 100g: 223 kcal, B 7g, T 21 g, W 2 g.

25 komentarzy

En

Wyglądają bajecznie, na pewno wypróbuje. Mam tylko problem jaki słodzik wybrać kiedy się po niego sięga, ksylitol, erytrol czy stewie?

Odpowiedz
Ola

Spróbuj bez słodzika a zobaczysz że jest zbędny 😉 Jeśli już to stewia jest wg mnie najbardziej „bezpieczna” na keto.

Odpowiedz
Aneta

Czy stawia ma w 100 g 100 g węglowodanów na co składa się 100 g alkoholu? Pytam bo u mnie w sklepach tylko taka. Naturalnie kcal 0

Odpowiedz
Wojciech

Pani Olu,
Proszę o takie zmiany na stronie w przepisach aby można było drukować gotowe przepisy przyjaznej formie. W koszulkę i do kuchni 🙂

Odpowiedz
Ola

Niestety nie planuję tego typu zmian ale za to pracuję nad książką kucharską więc będzie papierowa forma 😉

Odpowiedz
wiktoria

jak obliczyć 100g produktu? już po upieczeniu odważyć, jesli nie chcę robić całego przepisu na te 20 racuchów?

Odpowiedz
Ola

Zerknij na wagę całości i zobacz jaki procent stanowi te 100g które chcesz uzyskać. Później przygotuj składniki w odpowiedniej procentowej proporcji dla 100g.

Odpowiedz
Ola

Bardziej polecam tłusty twaróg lub serek śmietankowy tak jak w pierwotnym przepisie na keto bułki z laktozą. W przypadku śmietany trzeba będzie dodać więcej łupin bo jest rzadsza.

Odpowiedz
Berta

Olu , robię racuszki , rozpuściła miąższ kokosowy w szklance wody. Wyszła śmietanka , tylko nie wiem ile to 60 g jak podaje przepis??? Pomocy

Odpowiedz
JatoJa

Powiem tak – tydzień czekałem, żeby je zrobić i niestety za mocno najarałem się sugerując się słowem „racuchy” w pamięci mając prawdziwe racuchy. Różnica? W moim przypadku drastyczna :<

Nie mówię, że nie dobre, bo takie nawet smaczne, ale bardziej przypominało normalny omlet z jajek. Duży plus za łatwość i szybkość przygotowania + łatwe podbicie tłuszczu.

Trochę posmutniałem, bo mój apetyt na ciastowate coś trwa, a limit alergenów wyczerpany xD

Odpowiedz
Ola

Naprawdę łudziłeś się że bez mąki pszennej i drożdży poczujesz smak i konsystencję racuchów? 😉

Odpowiedz
Kamila Hoderna

Robiłam wczoraj drugi raz i są pyszne o wiele smaczniejsze niż za pierwszym razem dlatego że dodałam 20g. Erythrolu ( ksylitol mi się skończył) a pierwszy raz były bez słodzenia i były mdłe .

Odpowiedz
Ola

Cieszę się, że smakowały a oczywiście kwestia słodzika czy dodatków to już indywidualne preferencje smakowe 🙂

Odpowiedz
Anna

Mam takie mleko Kokosowe w puszcze, co jak się je zostawi w lodówce na kilka godzin to będzie i stałej konsystencji, czy to jest ok jako smietanka kokosowa?

Odpowiedz
Kasia

Witaj Olu.
Czy te racuchy można jeść na adaptacji? biorąc pod uwagę fakt, że jedzenie w ciągu dnia jak do tej pory składa się z : śniadanie- kawa kuloodporna, obiad- jakieś mięcho (np.golonka, karkówka) + gotowane warzywa, kolacja- kawa kuloodporna.
Głodna nie chodzę, ale to takie monotonne… 🙂

Odpowiedz
Ola

Mówiąc szczerze to fatalnie wygląda ta dieta bo to tylko 1 posiłek dostarczający jakiś tam wartości chociaż gotowane warzywa maja ich już niewiele. Kawa to nie posiłek – to tylko kalorie. Takie racuszki też bez szału jeśli mowa o mikroelementach czy witaminach. Polecam bardziej odżywcze posiłki.

Odpowiedz
Kasia

Witaj Olu przepisy są ciekawe i smaczne. Od niedawna jestem na diecie keto i ostatnio spada ze mnie energia jak powietrze z piłki,jak ułozyc sobie posiłki w ciagu dnia by dostarczyc sobie energii ktorej nie mam. Pozdrawiam

Odpowiedz
Ola

Zakładam, że przed rozpoczęciem diety zrobiłaś badania i nie było przeciwwskazań a dietę skomponowałaś z odpowiednich dla Twojego stanu zdrowia produktów i przy odpowiednim makro oraz kaloryczności? Jeśli tak to polecam poza gęstymi odżywczo posiłkami pilnować czynników środowiskowych jak odpowiednie pory posiłków zaraz po przebudzeniu, światło naturalne, aktywność choćby w formie spacerów itp.

Odpowiedz
Ania

Olu, jak to możliwe, że w całości wyszło Ci tak mało węglowodanów, skoro podlinkowana mąka kokosową ma ich 57g/100g? W przepisie używasz 60g, więc węgli wychodzi ok. 34g

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *