Witaj na moim blogu!

KETO RACUCHY BAMBUSOWE (keto, LCHF)

4.1/5 - (55 ocen)

Pyszne, miękkie, puszyste, po prostu idealne! Keto racuchy bambusowe to odpowiedź na prośby osób, które będąc na keto nie przepadają za smakiem mąki kokosowej lub nie mogą jej spożywać. Ucieszą się z nich także osoby na diecie bezglutenowej! Zdecydowanie racuszki z użyciem mąki bambusowej są najbardziej zbliżone w smaku i konsystencji do takich tradycyjnych pszennych, jakie w dzieciństwie jadłam w domu rodzinnym, a później sama przygotowywałam swojej córce. Bazę stanowił mój popularny i bardzo lubiany przepis na puszyste keto racuchy, które można także przygotować w wersji bez laktozy. Jeśli jeszcz się wahasz czy je zrobić, to koniecznie zerknij na ten filmik!

Składniki – keto racuchy bambusowe (15-20 sztuk)

Przygotowanie

Żółtka oddzielić od białek i wymieszać z serkiem śmietankowym oraz słodzikiem.

Dodać błonnik bambusowy/mąkę bambusową i dokładnie wymieszać na gładką masę.

W drugim naczyniu ubić na sztywno pianę a następnie przełożyć do niej masę z drugiej miski. Całość delikatnie wymieszać do połączenia i uzyskania puszystej piankowej konsystencji.

Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu pod przykryciem a następnie odwrócić na drugą stronę i dalej smażyć, ale już bez przykrycia.

Keto racuchy bambusowe w zależności od finalnego makro, jakie chcemy uzyskać należy podawać z różnego rodzaju dodatkami. Chcąc podbić białko np. na redukcji lub stabilizacji wagi, polecam jogurt skyr i owoce niskowęglowodanowe lub dżem bez cukru. Dla zwiększenia puli tłuszczu można sięgnąć po mascarpone, bitą śmietanę, orzechy (np. migdały, pecan) i bezcukrowe kremy orzechowe. Wszystkie dodatki należy wliczyć w makro!

BTW całości z w/w składników bez dodatków: 350 g, 691 kcal, B 30 g, T 57 g, W 3 g.

Dzieląc na 2 równe porcje, w jednej: 345 kcal, B 15 g, T 29 g, W 2 g.

16 komentarzy

Kos

Czy błonnik/mąkę bambusową można zastępować w przepisach z mąką pszenną? Mają podobny smak i wlasciwości?

Odpowiedz
Ola

Absolutnie, nie jest to zamiennik 1:1 z mąką pszenną. Zupełnie inne właściwości, chłonność płynów itd. Poza tym błonnik bambusowy zwany także mąką bambusową potrzebuje odpowiedniego „towarzystwa” by coś z niego powstało 😉

Odpowiedz
Wojtek

Racuszki pierwsza klasa
Ale mam pytanie odnoście mąki bambusowej, otóż ile mąki dawać na jedno jajko?

Odpowiedz
Ola

Nie ma jednego przelicznika bo zależy jakie inne składniki będą użyte w przepisie i inaczej wygląda to z udziałem śmietanki kokosowej, inaczej z twarogiem, inaczej przy serku śmietankowym a i rozmiar jajek też ma tu znaczenie. Zatem trzeba działać też trochę na oko do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Odpowiedz
Emilia

Najlepsze racuchy jakie jadłam! Nawet te z mąki pszennej się nie umywają do tych bambusowych. Dodałam dla urozmaicenia połówkę drobno pokrojonego, kwaśnego jabłka, skropionego cytryną. Pochłonęliśmy je z mężem na stojaka w kuchni, na ciepło, bez żadnych dodatków, więc nie zdążyłam zrobić zdjęcia

Odpowiedz
Anna

Super racuchy, następnym razem dam mniej erytytolu lub wcale, ten posmak mi nie odpowiada. Z dodatkiem marscarpone i owocami wyśmienite.

Odpowiedz
Patrycja

Właśnie skończyłam jeść 🙂 U mnie przesmarowane powidłami śliwkowymi i kleksem kwaśnej śmietany. Ciekawa opcja urozmaicająca menu. Wypróbuję dodając klasyczne jabłko. Polecam i dziękuję Pani Olu za Pani czas i eksperymenty kuchenne 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *