Pyszne, miękkie, puszyste, po prostu idealne! Keto racuchy bambusowe to odpowiedź na prośby osób, które będąc na keto nie przepadają za smakiem mąki kokosowej lub nie mogą jej spożywać. Ucieszą się z nich także osoby na diecie bezglutenowej! Zdecydowanie racuszki z użyciem mąki bambusowej są najbardziej zbliżone w smaku i konsystencji do takich tradycyjnych pszennych, jakie w dzieciństwie jadłam w domu rodzinnym, a później sama przygotowywałam swojej córce. Bazę stanowił mój popularny i bardzo lubiany przepis na puszyste keto racuchy, które można także przygotować w wersji bez laktozy. Jeśli jeszcz się wahasz czy je zrobić, to koniecznie zerknij na ten filmik!
Składniki – keto racuchy bambusowe (15-20 sztuk)
- 4 jajka
- 60 g serka naturalnego śmietankowego
- 15 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej (ilość zależy od wielkości jajek)
- 15 g erytrolu lub innego słodzika
- 20 g tłuszczu do smażenia np. masła klarowanego
Przygotowanie
Żółtka oddzielić od białek i wymieszać z serkiem śmietankowym oraz słodzikiem.
Dodać błonnik bambusowy/mąkę bambusową i dokładnie wymieszać na gładką masę.
W drugim naczyniu ubić na sztywno pianę a następnie przełożyć do niej masę z drugiej miski. Całość delikatnie wymieszać do połączenia i uzyskania puszystej piankowej konsystencji.
Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu pod przykryciem a następnie odwrócić na drugą stronę i dalej smażyć, ale już bez przykrycia.
Keto racuchy bambusowe w zależności od finalnego makro, jakie chcemy uzyskać należy podawać z różnego rodzaju dodatkami. Chcąc podbić białko np. na redukcji lub stabilizacji wagi, polecam jogurt skyr i owoce niskowęglowodanowe lub dżem bez cukru. Dla zwiększenia puli tłuszczu można sięgnąć po mascarpone, bitą śmietanę, orzechy (np. migdały, pecan) i bezcukrowe kremy orzechowe. Wszystkie dodatki należy wliczyć w makro!
—
BTW całości z w/w składników bez dodatków: 350 g, 691 kcal, B 30 g, T 57 g, W 3 g.
Dzieląc na 2 równe porcje, w jednej: 345 kcal, B 15 g, T 29 g, W 2 g.
Czy błonnik/mąkę bambusową można zastępować w przepisach z mąką pszenną? Mają podobny smak i wlasciwości?
Absolutnie, nie jest to zamiennik 1:1 z mąką pszenną. Zupełnie inne właściwości, chłonność płynów itd. Poza tym błonnik bambusowy zwany także mąką bambusową potrzebuje odpowiedniego „towarzystwa” by coś z niego powstało 😉
Racuszki pierwsza klasa
Ale mam pytanie odnoście mąki bambusowej, otóż ile mąki dawać na jedno jajko?
Nie ma jednego przelicznika bo zależy jakie inne składniki będą użyte w przepisie i inaczej wygląda to z udziałem śmietanki kokosowej, inaczej z twarogiem, inaczej przy serku śmietankowym a i rozmiar jajek też ma tu znaczenie. Zatem trzeba działać też trochę na oko do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Najlepsze racuchy jakie jadłam! Nawet te z mąki pszennej się nie umywają do tych bambusowych. Dodałam dla urozmaicenia połówkę drobno pokrojonego, kwaśnego jabłka, skropionego cytryną. Pochłonęliśmy je z mężem na stojaka w kuchni, na ciepło, bez żadnych dodatków, więc nie zdążyłam zrobić zdjęcia
Oj tak, z jabłuszkiem też super 🙂
Super racuchy, następnym razem dam mniej erytytolu lub wcale, ten posmak mi nie odpowiada. Z dodatkiem marscarpone i owocami wyśmienite.
Fajny przepis ale czekam na takie bez laktozy
Może uda się zrobić i takie bez nabiału.
Racuchy pierwsza klasa.moj cukrzyk typ 2 wsunal prawie wszystkie bez szkody dla organizmu
Bardzo się cieszę, że tak smakują i niech idą na zdrowie!
Przepyszne…..dziękuję za przepis
Cieszę się, że udane 🙂
A gdzie mogę kupić mąkę bambusową i błonnik bambusowy?
Polecam w sklepie e-superfood.pl – link tutaj.
Właśnie skończyłam jeść 🙂 U mnie przesmarowane powidłami śliwkowymi i kleksem kwaśnej śmietany. Ciekawa opcja urozmaicająca menu. Wypróbuję dodając klasyczne jabłko. Polecam i dziękuję Pani Olu za Pani czas i eksperymenty kuchenne 🙂