Witaj na moim blogu!

KETO PYZY Z MIĘSEM (LCHF, bez glutenu)

4.6/5 - (12 ocen)

Keto pyzy z mięsem to kolejny apetyczny zamiennik znanej zapewne wszystkim tradycyjnej potrawy. Oczywiście w wersji LCHF w składzie nie ma ziemniaków czy mąki, ale mimo tego są naprawdę pyszne. Bazę stanowi przepis na keto kopytka i można z niego przygotować różne dania uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Stanowią smakowity dodatek do mięs, ryb i warzyw, albo samodzielny, sycący posiłek z gulaszem czy sosem.

keto pyzy z mięsem

Składniki – keto pyzy z mięsem (10 sztuk):

Składniki na pyzy:

Składniki na farsz mięsny:

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę a następnie zeszklić na rozgrzanym smalcu, Dodać surowe mięso mielone lub tłuste mięso z rosołu.

Podsmażony farsz doprawic do smaku, zmielić lub zblendować i przestudzić.

Zimny ser rozdrobnić widelcem. Dodać jajko, sól i łupiny babki a następnie całość dobrze wymieszać do uzyskania gęstej i ścisłej konsystencji.

Z ciasta polecam formować na dłoni łyżką placki a w ich zgłębieniu umieszczać 1 łyżeczkę farszu.

keto pyzy z mięsem

Brzegi ciasta delikatnie zwijać do środka i zlepiać na gładko w kuleczkę.

keto pyzy z mięsem

Zagotować wodę z niewielką ilością soli. Do wrzątku wrzucać pyzy, delikatnie mieszając. Gotować przez ok3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Woda nie powinna mocno wrzeć a jedynie szumieć.

Keto pyzy z mięsem podawać ze skwarkami, boczkiem,  masełkiem, ulubionymi sosami czy gulaszami dla podbicia makro tłuszczem. Doskonale smakują też podsmażone na patelni.

Smacznego!

BTW całości be dodatków: 505 g, 998 kcal, B 77 g, T 69 g, W 11 g. W 100 g: 198 kcal, B 15 g, T 13 g, W 2 g. 1 sztuka z 10 sztuk: 50 g, 99 kcal, B 7,5 g, T 6,5 g, W 1 g.


33 komentarze

Dabina

Witam odważyłam się i zrobiłam to danie tj.pyzy z mięsem,jestem zachwycona że aż tak jest to pyszne.Dziekuje za wspaniały przepis i polecam wszystkim

Odpowiedz
Przemak

Pani Olu
Dziś zrobiłem te pyzy, i cóż… to bezapelacyjnie jedno z najlepszych keto dań, jakie jadłem do tej pory.
Są absolutnie przepyszne, a mój zachwyt nimi podziela cała rodzinka. Dziękuję i kłaniam się nisko.
Stały czytelnik Pani bloga.

Odpowiedz
Ola

Takie opinie cieszą mnie niesamowicie i dodają motywacji do dalszego działania. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

Odpowiedz
Przemek

Fantastyczne, pyszne pyzy. Według mnie znacznie lepsze od oryginału. Moje zdanie znalazło potwierdzenie u całej rodzinki na obiedzie. Wszyscy byli zachwyceni.
Kłaniam się nisko Pani Olu i Dziękuję.
Stały czytelnik i fan Pani bloga.

Odpowiedz
Ola

Cieszę się bardzo, że smakowało wam wszystkim 🙂 Serce rośnie i motywacja szybuje po takich słowach 🙂 Pozdrawiam! 🙂

Odpowiedz
Anna

Witam,
chciałam podziękować za tak prosty przepis, dopiero raczkuje w tym temacie i takie wersje przepisów nie zniechęcają mnie a wręcz motywują 🙂 chciałabym zapytać czy można uformować pyzy rano a ugotować wieczorem ?? (oczywiście przechowując w lodówce), jaka jest Pani opinia. Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂

Odpowiedz
Ola

Oj, nie odpowiem bo nigdy tak nie robiłam ale jak przetestujesz to liczę na informację 🙂

Odpowiedz
Ola

Zachęcona zdjęciem,zrobilam właśnie pyzy… i jestem zachwycona ich smakiem ! Użyłam tylko mięsa rosolowego z udek kurczaka. Polecam z czystym sercem. W następnej kolejności bede robić cebulaki .

Odpowiedz
Basia

Jestem zaskoczona że do smażenia zaleca Pani oliwę z oliwek. Olejów roślinnych przecież się nie podgrzewam, bo dochodzi do ich utleniania i stają się trans

Odpowiedz
Ola

Krótka obróbka termiczna na oliwie z oliwek jest dozwolona jeśli nie dochodzi do dymienia.

Odpowiedz
Przemak

Fantastyczne pyzy, nawet chyba lepsze od tych tradycyjnych. Dziękuję Pani Olu. Wspaniały blog, doskonałe przepisy.

Odpowiedz
Anna

Jak ja się cieszę, że tu trafiłam. Te pyzy są rewelacyjne. Będę testować wszystkie przepisy teraz idę robić pulpeciki.

Odpowiedz
Rafał

A można użyć sera twarogowego półtłustego? Bo mi się kompletnie rozlecialy podczas gotowania ;(

Odpowiedz
Magda

Mam pytanko. Bo zabrakło mi łupin babki jajowatej. Czy jednorazowo mogę dać zamiast niej len mielony? Czy to duży błąd w sztuce keto???

Odpowiedz
Ola

Len mielony ma nieco inne właściwości niż łupiny babki jajowatej i nie gwarantuje że wyjdą pyzy.

Odpowiedz
Ewelina

Pyzy są mega! Aż by się chciało je jeść codziennie
Zastanawia mnie czy można by je zrobić w większej ilości i zamrozić? Po mrożeniu nie rozwalały by się podczas gotowania?

Odpowiedz
Kamil

Uzależniłem się od nich – stały element w mojej kuchni po rosole – jest rosół, są pyzy z mięsem 😉 Dziś próbuję wariacji z farszem podobnym do pierogów ruskich, oczywiście wszystko okraszone smażonym boczkiem 🙂 Dziękuję za tego bloga! 🙂

Odpowiedz
Anna

Potwierdzam wszystkie poprzednie komentarze pychota tylko nie wrzucajcie na gorącą patelnie z cebulka , bo się rozpłyną ‍♀️‍♀️‍♀️ale tez dobre

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *