Keto pyzy z mięsem to kolejny apetyczny zamiennik znanej zapewne wszystkim tradycyjnej potrawy. Oczywiście w wersji LCHF w składzie nie ma ziemniaków czy mąki, ale mimo tego są naprawdę pyszne. Bazę stanowi przepis na keto kopytka i można z niego przygotować różne dania uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Stanowią smakowity dodatek do mięs, ryb i warzyw, albo samodzielny, sycący posiłek z gulaszem czy sosem.
Składniki – keto pyzy z mięsem (10 sztuk):
Składniki na pyzy:
- 250 g twarogu tłustego prosto z lodówki
- 20 g łupin babki jajowatej
- 1 jajko
- sól himalajska lub kłodawska
Składniki na farsz mięsny:
- 150 g mięsa mielonego – może być z łopatki wieprzowej lub z rosołu
- 20 g cebuli
- 5 g tłuszczu do smażenia np. masła klarowanego ghee lub oliwy z oliwek extra virgin
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny świeżo mielony
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę a następnie zeszklić na rozgrzanym smalcu, Dodać surowe mięso mielone lub tłuste mięso z rosołu.
Podsmażony farsz doprawic do smaku, zmielić lub zblendować i przestudzić.
Zimny ser rozdrobnić widelcem. Dodać jajko, sól i łupiny babki a następnie całość dobrze wymieszać do uzyskania gęstej i ścisłej konsystencji.
Z ciasta polecam formować na dłoni łyżką placki a w ich zgłębieniu umieszczać 1 łyżeczkę farszu.
Brzegi ciasta delikatnie zwijać do środka i zlepiać na gładko w kuleczkę.
Zagotować wodę z niewielką ilością soli. Do wrzątku wrzucać pyzy, delikatnie mieszając. Gotować przez ok3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Woda nie powinna mocno wrzeć a jedynie szumieć.
Keto pyzy z mięsem podawać ze skwarkami, boczkiem, masełkiem, ulubionymi sosami czy gulaszami dla podbicia makro tłuszczem. Doskonale smakują też podsmażone na patelni.
Smacznego!
—
BTW całości be dodatków: 505 g, 998 kcal, B 77 g, T 69 g, W 11 g. W 100 g: 198 kcal, B 15 g, T 13 g, W 2 g. 1 sztuka z 10 sztuk: 50 g, 99 kcal, B 7,5 g, T 6,5 g, W 1 g.
Ooo, w końcu keto kluski, które się nie rozpadają 😀
Polecam się 🙂
Witam odważyłam się i zrobiłam to danie tj.pyzy z mięsem,jestem zachwycona że aż tak jest to pyszne.Dziekuje za wspaniały przepis i polecam wszystkim
Pani Olu
Dziś zrobiłem te pyzy, i cóż… to bezapelacyjnie jedno z najlepszych keto dań, jakie jadłem do tej pory.
Są absolutnie przepyszne, a mój zachwyt nimi podziela cała rodzinka. Dziękuję i kłaniam się nisko.
Stały czytelnik Pani bloga.
Takie opinie cieszą mnie niesamowicie i dodają motywacji do dalszego działania. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.
Fantastyczne, pyszne pyzy. Według mnie znacznie lepsze od oryginału. Moje zdanie znalazło potwierdzenie u całej rodzinki na obiedzie. Wszyscy byli zachwyceni.
Kłaniam się nisko Pani Olu i Dziękuję.
Stały czytelnik i fan Pani bloga.
Cieszę się bardzo, że smakowało wam wszystkim 🙂 Serce rośnie i motywacja szybuje po takich słowach 🙂 Pozdrawiam! 🙂
Witam,
chciałam podziękować za tak prosty przepis, dopiero raczkuje w tym temacie i takie wersje przepisów nie zniechęcają mnie a wręcz motywują 🙂 chciałabym zapytać czy można uformować pyzy rano a ugotować wieczorem ?? (oczywiście przechowując w lodówce), jaka jest Pani opinia. Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂
Oj, nie odpowiem bo nigdy tak nie robiłam ale jak przetestujesz to liczę na informację 🙂
Zachęcona zdjęciem,zrobilam właśnie pyzy… i jestem zachwycona ich smakiem ! Użyłam tylko mięsa rosolowego z udek kurczaka. Polecam z czystym sercem. W następnej kolejności bede robić cebulaki .
Cieszę się, że wyszły smakowały 🙂 Czekam na opinię o cebularzach 😉
Czym zastąpić babkę jajowata ?
Jeśli ma byc LCHF to niczym to zamiennik mąki 😉
Jestem zaskoczona że do smażenia zaleca Pani oliwę z oliwek. Olejów roślinnych przecież się nie podgrzewam, bo dochodzi do ich utleniania i stają się trans
Krótka obróbka termiczna na oliwie z oliwek jest dozwolona jeśli nie dochodzi do dymienia.
Są przepyszne!
Fantastyczne pyzy, nawet chyba lepsze od tych tradycyjnych. Dziękuję Pani Olu. Wspaniały blog, doskonałe przepisy.
Cieszę się, że smakują i dziękuję za miłe słowa 🙂
Wyszły trochę za luźne, może za długo gotowałam. Super przepis!
Albo ciut za rzadkie ciasto.
Jak ja się cieszę, że tu trafiłam. Te pyzy są rewelacyjne. Będę testować wszystkie przepisy teraz idę robić pulpeciki.
Bardzo cieszę się, że tak Ci się u mnie podoba. Częstuj się na zdrowie 🙂
Ola pyzy pierwsza klasa!
Miło mi bardzo 🙂
A można użyć sera twarogowego półtłustego? Bo mi się kompletnie rozlecialy podczas gotowania ;(
Nie mam pojęcia bo używam tylko tłustego.
Mam pytanko. Bo zabrakło mi łupin babki jajowatej. Czy jednorazowo mogę dać zamiast niej len mielony? Czy to duży błąd w sztuce keto???
Len mielony ma nieco inne właściwości niż łupiny babki jajowatej i nie gwarantuje że wyjdą pyzy.
Pyzy są mega! Aż by się chciało je jeść codziennie
Zastanawia mnie czy można by je zrobić w większej ilości i zamrozić? Po mrożeniu nie rozwalały by się podczas gotowania?
Szczerze mówiąc nigdy nie próbowałam mrozić 😉
Uzależniłem się od nich – stały element w mojej kuchni po rosole – jest rosół, są pyzy z mięsem 😉 Dziś próbuję wariacji z farszem podobnym do pierogów ruskich, oczywiście wszystko okraszone smażonym boczkiem 🙂 Dziękuję za tego bloga! 🙂
Mniaaaammmmm
Potwierdzam wszystkie poprzednie komentarze pychota tylko nie wrzucajcie na gorącą patelnie z cebulka , bo się rozpłyną ♀️♀️♀️ale tez dobre