Mimo, że święto Halloween budzi kontrowersje to i tak jest coraz bardziej popularne w Polsce. W końcu to doskonała okazja do zabawy, przebieranek i imprez a przecież śmiech to zdrowie zaś na nostalgię i wspomnienia jest czas 1 listopada o czym zawsze pamiętamy. Jeżeli i Wy macie ochotę chociażby zjeść coś w strasznych klimatach to mam dla Was pomysł na szybkie keto przekąski na Halloween.

Keto przekąski na Halloween:
1. Jajka z pająkami na Halloween
2. Palce czarownicy na Halloween
Składniki na jajka z pająkami na Halloween (4 sztuki):
- 2 jajka
- 2 łyżki majonezu
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny świeżo mielony
- ulubione przyprawy np. papryka, zioła prowansalskie, oregano, bazylia itp.
- czarne oliwki w zalewie
Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie. Następnie wystudzić i obrać ze skorupki.
Jajka pokroić wzdłuż na pół.
Wydrążyć żółtka i wymieszać w miseczce z majonezem oraz przyprawami.
Następnie każdą połówkę jajka wypełnić przygotowanym farszem.
Na farszu ułożyć pająka z oliwek. Połówka oliwki przekrojona wzdłuż to odwłok zaś pokrojone plasterki zastąpią odnóża.
Składniki na palce czarownicy na Halloween (8 sztuk):
- Składniki na ciasto kokosowe w wersji bez jajek:
- 50 g mąki kokosowej
- 50 g oleju kokosowego
- 10 g miąższu kokosowego i 50 ml wody lub 60 ml gotowej śmietanki kokosowej
- odrobina soli himalajskiej
- szczypta wanilii
- opcjonalnie słodzik np. ksylitol, erytrytol, stewia do smaku
Dodatki:
- 2-3 łyżeczki truskawkowego albo malinowego dżemu bez cukru z moich przepisów bądź gotowej konfitury bez cukru
- płatki migdałów lub migdały blanszowane
Przygotowując ciasto w jednej misce połączyć mąkę, sól i ewentualnie słodzik (u nas bez dodatków bo słodycz kokosa jest wystarczająca).
Dodać rozpuszczony, ale nie gorący olej kokosowy i dokładnie wymieszać.
Z miąższu kokosowego i letniej wody przygotować w szklance mleko lub użyć gotowej śmietanki.
Połączyć wszystkie składniki z mleczkiem kokosowym do uzyskania gładkiej i zwartej masy o konsystencji plasteliny. Jeśli jest potrzeba dosypać odrobinę mąki.
Użyć silikonowej formy lub blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Z masy formować wałeczki a z nich palce robiąc z jednej strony na końcu wgłębienia na umieszczenie migdałowego paznokcia.
Piec w temperaturze 180°C przez ok 15-20 minut pilnując by nie przypiekły się za bardzo. Powinny być złociste.
Po wystudzeniu końcówki palców w miejscu ich „obcięcia” polać dżemem. Następnie zagłębienia na paznokcie wypełnić odrobiną dżemu i położyć płatki migdałowe lub blanszowane migdały. Należy użyć czerwonego dżemem np. malinowym lub truskawkowym bez cukru z moich przepisów albo gotowej konfitury bez cukru.
Keto przekąski na Halloween doskonale sprawdzą się na zabawach zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.
Dodaj komentarz