Tym razem na deser przygotowałam przepyszne pralinki, inspirowane przepisem od mojej keto koleżanki Sabiny Sz. 🙂 Wersji smakowych jest całe mnóstwo i ogranicza nas jak zwykle tylko nasza wyobraźnia oraz makro 😉 Dzisiaj przepis na nasze ulubione, czyli kokosowo-migdałowe. Kolejne wariacje smakowe niebawem na blogu 😉
Składniki na ok 18 pralinek:
240 g serka mascarpone (patrz na skład!)
50 g śmietanki kokosowej
20 g mąki kokosowej
wanilia w proszku lub aromat waniliowy
10 g chipsów kokosowych
10 g płatków migdałowych
Składniki na polewę czekoladową:
45 g czekolady gorzkiej 81%
30 g oleju kokosowego
5 g kakao
opcjonalnie 3 g agaru lub żelatyny
Serek mascarpone dokładnie wymieszać ze śmietanka kokosową lub stałą częścią mleczka kokosowego.
Dodać mąkę kokosową, wanilię lub aromat oraz migdały i rozdrobnione chipsy kokosowe lub wiórki.
Z masy formować rękoma małe kuleczki.
Pralinki umieścić w pojemniku i schłodzić w lodówce lub zamrażarce aż stwardnieją.
W tym czasie przygotować polewę czekoladową.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (miseczka umieszczona nad garnkiem z gotującą się wodą).
Dodać rozpuszczony olej kokosowy, kakao oraz opcjonalnie agar lub żelatynę aby szybciej gęstniała.
Schłodzone pralinki obtaczać w lekko przestudzonej polewie. można obtoczyć je dodatkowo w wiórkach lub płatkach migdałowych dla lepszego efektu wizualnego 😉
Pralinki ułożyć w pojemniku i ponownie umieścić w lodówce lub zamrażarce.
Gotowe pralinki można przełożyć do papilotek na czekoladki by jeszcze ładniej się prezentowały 😉
Smacznego! 🙂
—
BTW całości: waga 413 g, 1803 kcal, B 24 g T 177 g W 24 g. W 100g: 437 kcal, B 6 g, T 43 g, W 6 g.
Czyli jednak można zrobić zdrowe i smaczne pralinki! 🙂 Ekstra!
Można? Można! 🙂
Czy śmietankę kokosowa można zastąpić zwykła 30%?
Można, ale być może trzeba będzie dodać nieco więcej mąki kokosowej by uzyskać odpowiednią konsystencję.
co zrobic by polewy bylo wiecej ?
Zrobić z większej ilości i zamoczyć drugi raz po pierwszym zastygnięciu.