Witaj na moim blogu!

KETO PRALINKI KOKOSOWO-MIGDAŁOWE (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu i cukru)

3.8/5 - (6 ocen)

Tym razem na deser przygotowałam przepyszne pralinki, inspirowane przepisem od mojej keto koleżanki Sabiny Sz. 🙂 Wersji smakowych jest całe mnóstwo i ogranicza nas jak zwykle tylko nasza wyobraźnia oraz makro 😉 Dzisiaj przepis na nasze ulubione, czyli kokosowo-migdałowe. Kolejne wariacje smakowe niebawem na blogu 😉

Składniki na ok 18 pralinek:

240 g serka mascarpone (patrz na skład!)

50 g śmietanki kokosowej

20 g mąki kokosowej

wanilia w proszku lub aromat waniliowy

10 g chipsów kokosowych

10 g płatków migdałowych

Składniki na polewę czekoladową:

45 g czekolady gorzkiej 81%

30 g oleju kokosowego

5 g kakao

opcjonalnie 3 g agaru lub żelatyny

Serek mascarpone dokładnie wymieszać ze śmietanka kokosową lub stałą częścią mleczka kokosowego.

Dodać mąkę kokosową, wanilię lub aromat oraz migdały i rozdrobnione chipsy kokosowe lub wiórki.

Z masy formować rękoma małe kuleczki.

Pralinki umieścić w pojemniku i schłodzić w lodówce lub zamrażarce aż stwardnieją.

W tym czasie przygotować polewę czekoladową.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (miseczka umieszczona nad garnkiem z gotującą się wodą).

Dodać rozpuszczony olej kokosowy, kakao oraz opcjonalnie agar lub żelatynę aby szybciej gęstniała.

Schłodzone pralinki obtaczać w lekko przestudzonej polewie. można obtoczyć je dodatkowo w wiórkach lub płatkach migdałowych dla lepszego efektu wizualnego 😉

Pralinki ułożyć w pojemniku i ponownie umieścić w lodówce lub zamrażarce.

Gotowe pralinki można przełożyć do papilotek na czekoladki by jeszcze ładniej się prezentowały 😉

Smacznego! 🙂

BTW całości: waga 413 g, 1803 kcal, B 24 g T 177 g W 24 g. W 100g: 437 kcal, B 6 g, T 43 g, W 6 g.

6 komentarzy

Ola

Można, ale być może trzeba będzie dodać nieco więcej mąki kokosowej by uzyskać odpowiednią konsystencję.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *