Witaj na moim blogu!

KETO PRALINKI KOKOSOWO-KAWOWE (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu i cukru)

4.2/5 - (5 ocen)

Kolejna odsłona keto pralinek, które są prawdziwymi fat bombami 😉 Tym razem w ruch poszedł dodatkowo miąższ kokosowy i był to strzał w dziesiątkę! Po dodaniu izolatu białka lub odżywki bez cukru otrrzymacie posiłek z pełnym makro 😉 Oczywiście wersji smakowych jest mnóstwo, ale dzisiaj serwuję aromatyczne kawowe pralinki w sam raz do piątkowej popołudniowej kawki z koleżankami 😉

Składniki na ok 20 pralinek:

 

Składniki na polewę czekoladową:

  • 45 g czekolady gorzkiej 81%
  • 30 g oleju kokosowego
  • 5 g kakao
  • opcjonalnie 3 g agaru lub żelatyny

Miąższ kokosowy wymieszać w 100 ml letniej wody aby uzyskać gładką masę o konsystencji kremu lub gęstej śmietanki.

Kawę zaparzyć w niewielkiej ilości wrzącej wody.

Esencję kawową oraz olej MCT dodać do kremu kokosowego i dokładnie wymieszać.

Następnie dołożyć serek mascarpone, mąkę kokosową, wanilię oraz odrobinę mielonej kawy. Całość wymieszać dodając odpowiednia ilość mąki aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

Z masy formować małe kuleczki.

Pralinki umieścić w pojemniku i schłodzić w lodówce lub zamrażarce aż stwardnieją.

W tym czasie przygotować polewę czekoladową.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (miseczka umieszczona nad garnkiem z gotującą się wodą).

Dodać rozpuszczony olej kokosowy, kakao oraz opcjonalnie agar lub żelatynę aby szybciej gęstniała.

Schłodzone pralinki obtaczać w lekko przestudzonej polewie. można obtoczyć je dodatkowo w wiórkach lub płatkach migdałowych dla lepszego efektu wizualnego 😉

Pralinki ułożyć w pojemniku i ponownie umieścić w lodówce lub zamrażarce.

Gotowe pralinki można przełożyć do papilotek na czekoladki by jeszcze ładniej się prezentowały 😉

Smacznego! 🙂

BTW całości (z MCT bez odżywki i izolatu): waga 490 g, 1587 kcal, B 21 g, W 23 g, T 186 g. W 100 g: 324 kcal, B 4,5 g, W 5 g, T 38 g.

 

8 komentarzy

Ewelina

Wyglądają pysznie. Na pewno zrobię jak tylko zakończę adaptację do keto. Brakuje mi tylko opcji „drukuj przepis” 🙁

Odpowiedz
Karolina Pilinska

Wyprobowane 🙂 Zjedzone przez familie w expressowym tempie. Zamiast mascarpone musialam uzyc serka smietankowego bo jedynie takie byl w lodowce ale spelnil swoja role:)

Odpowiedz
Agata

Olu, super przepis. Mam tylko pytanie- czy moge pominac kawę i zrobic pralinki kokosowe? Wyjdzie to? :)))

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *