Kolejna odsłona keto pralinek, które są prawdziwymi fat bombami 😉 Tym razem w ruch poszedł dodatkowo miąższ kokosowy i był to strzał w dziesiątkę! Po dodaniu izolatu białka lub odżywki bez cukru otrrzymacie posiłek z pełnym makro 😉 Oczywiście wersji smakowych jest mnóstwo, ale dzisiaj serwuję aromatyczne kawowe pralinki w sam raz do piątkowej popołudniowej kawki z koleżankami 😉

Składniki na ok 20 pralinek:
- 200 g serka mascarpone (patrz na skład!)
- 50 g miąższu kokosowego lub śmietanki kokosowej
- 100 ml letniej wody
- 20 g oleju MCT lub płynnego oleju kokosowego
- 20 g mąki kokosowej (opcjonalnie 10 g mąki kokosowej i 10 g odżywki bądź izolatu białka)
- wanilia mielona do smaku
- 5 g kawy Arabica 100%
- 20 ml wrzącej wody
Składniki na polewę czekoladową:
- 45 g czekolady gorzkiej 81%
- 30 g oleju kokosowego
- 5 g kakao
- opcjonalnie 3 g agaru lub żelatyny
Miąższ kokosowy wymieszać w 100 ml letniej wody aby uzyskać gładką masę o konsystencji kremu lub gęstej śmietanki.
Kawę zaparzyć w niewielkiej ilości wrzącej wody.
Esencję kawową oraz olej MCT dodać do kremu kokosowego i dokładnie wymieszać.
Następnie dołożyć serek mascarpone, mąkę kokosową, wanilię oraz odrobinę mielonej kawy. Całość wymieszać dodając odpowiednia ilość mąki aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Z masy formować małe kuleczki.
Pralinki umieścić w pojemniku i schłodzić w lodówce lub zamrażarce aż stwardnieją.
W tym czasie przygotować polewę czekoladową.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (miseczka umieszczona nad garnkiem z gotującą się wodą).
Dodać rozpuszczony olej kokosowy, kakao oraz opcjonalnie agar lub żelatynę aby szybciej gęstniała.
Schłodzone pralinki obtaczać w lekko przestudzonej polewie. można obtoczyć je dodatkowo w wiórkach lub płatkach migdałowych dla lepszego efektu wizualnego 😉
Pralinki ułożyć w pojemniku i ponownie umieścić w lodówce lub zamrażarce.
Gotowe pralinki można przełożyć do papilotek na czekoladki by jeszcze ładniej się prezentowały 😉
Smacznego! 🙂
—
BTW całości (z MCT bez odżywki i izolatu): waga 490 g, 1587 kcal, B 21 g, W 23 g, T 186 g. W 100 g: 324 kcal, B 4,5 g, W 5 g, T 38 g.
Mam pytanie, jesli uzyje smietanki kokosowej a nie miazszu to czy tez mam zmieszac ja z 100 ml wody?
Woda jest używana tylko do miąższu aby z niego zrobić śmietankę.
Wyglądają pysznie. Na pewno zrobię jak tylko zakończę adaptację do keto. Brakuje mi tylko opcji „drukuj przepis” 🙁
o mniam!
Wyprobowane 🙂 Zjedzone przez familie w expressowym tempie. Zamiast mascarpone musialam uzyc serka smietankowego bo jedynie takie byl w lodowce ale spelnil swoja role:)
Cieszę się, że wszystkim smakowało 🙂
Olu, super przepis. Mam tylko pytanie- czy moge pominac kawę i zrobic pralinki kokosowe? Wyjdzie to? :)))
Oczywiście. Zerknij też na przepis na pralinki kokosowo-migdałowe. Ulubione mojej córki 😉