Przepis na keto pierogi bambusowe z kapustą i grzybami, które z powodzeniem zastępują te pszenne a są zdecydowanie łatwiejsze do wykonania niż te z mąki migdałowej. Inspirowany przepisami z Internetu m.in. Heksa Warzy. Doskonale sprawdzą się w menu osób na diecie niskowęglowodanowej lub bezglutenowej. Tradycyjne danie wigilijne, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole, ale i propozycja na codzienny obiad jeśli oczywiście lubicie lepić i jeść pierogi. W mojej opinii najlepiej smakują podsmażone. Można je także polać usmażoną cebulką, oczywiście wliczając wszelkie dodatki w makro.
Składniki – keto pierogi bambusowe z kapustą (15 sztuk)
Ciasto
- 125 g twarogu tłustego (Piątnica)
- 10 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej
- 20 g gumy guar
- 1 jajko średniej wielkości (60 g)
- 1/2 łyżeczki soli kłodawskiej
- opcjonalnie szczypta kurkumy, czosnku granulowanego itp.
Farsz
- 100 g kapusty kiszonej
- 4 g grzybów suszonych
- 30 g cebuli
- 20 g masła klarowanego
- sól kłodawska
- pieprz czarny mielony
- można też użyć gotowego farszu np. bigosu wegetariańskiego, dodając tylko tłuszczu
Przygotowanie – keto pierogi bambusowe z kapustą
Farsz
Grzyby moczyć w wodzie przez całą noc. Rano gotować je przez ok. 5-10 minut w wodzie, w której się moczyły. Odcedzić i odcisnąć, zachowując wywar.
Wywar z grzybów dodać do kapusty kiszonej i gotować do miękkości. Następnie odcedzić i wystudzić. Jeśli jest zbyt kwaśna, przepłukać letnią wodą.
Cebulę posiekać i zeszklić na maśle do miękkości.
Odciśnięte grzyby drobno pokroić lub zmielić. Wszystkie składniki zmieszać doprawiając solą i pieprzem do smaku.
Można także użyć gotowego bigosu wegetariańskiego podgrzewając go z dodatkiem tłuszczu oraz przyprawiając.
Ciasto
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować a następnie zanim ciasto zgęstnieje wyjąć z misy na oprószoną mąką bambusową stolnicy. Ciasto zagniatać aż uzyska elastyczną formę i nie będzie się przyklejało do rąk. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki bambusowej.
Na stolnicę wysypać trochę mąki. Obok postawić farsz, coś do wykrawania pierogów (u mnie kubek) i wałek. Z ciasta uformować kulę i przystąpić do wałkowania. Ciasto jest delikatne i nie powinno być zbyt cienkie, ale też niech nie będzie za grube.
Gdy ciasto jest już rozwałkowane należy wyciąć kółka. W zależności do wielkości wykrojnika oraz grubości ciasta, otrzymamy inną ilość pierogów. U mnie wyszło 15 sztuk widocznych na zdjęciach.
Każdy placek rozłożyć na dłoni. Na środek nałożyć odrobinę farszu. W zależności do wielkości pieroga będzie to pół lub jedna łyżeczka farszu.
Pierożki należy składać na pół i sklejać bok (brzegi muszą być suche, wiec nie wolno ich zabrudzić farszem). Można użyć gotowej maszynki, ale u mnie próby skończyły się fiaskiem, ponieważ ciasto jest delikatne. Dodatkowo na brzegach można delikatnie odbić worek widelcem, uważając by nie przedziurawić ciasta.
—
BTW całości z w/w składników bez dodatków: 370 g, 459 kcal, B 21 g, T 31 g, W 7 g.
Przygotowując 15 sztuk pierogów z w/w składników, w jednym: 31 kcal, B 1 g, T 2 g, W 0,5 g.
Witam,ile sztuk pierogów wyszło z powyższych składników?
15 takich jak na zdjęciu.
Czy ciasto albo pierogi gotowe nadają się do mrożenia? 🙂
Nigdy nie próbowałam go mrozić, ale myślę że można spróbować kawałek przetestować.
Czy mąka bambusowa to to samo co błonnik bambusowy?
Tak, to ten sam produkt.
Dziękuję za odpowiedź ❤️ bo właśnie mam błonnik więc bardzo się cieszę że będę mogła zrobić te pierożki ☺️