Witaj na moim blogu!

KETO PIERNIK Z POWIDŁAMI (bez glutenu, laktozy i cukru)

4.1/5 - (25 ocen)

Keto piernik z powidłami inspirowany przepisami z facebookowych keto grup to znakomita niskowęglowodanowa alternatywa dla tradycyjnego piernika. Piernik to jeden z moich ulubionych symboli kulinarnych Świąt Bożego Narodzenia. Pyszny, wilgotny i niezwykle aromatyczny. Przełożony powidłami śliwkowymi bez cukru i oblany gorzką czekoladą. Przygotowany na bazie mąki bambusowej sprawdzi się idealnie dla osób na diecie niskoweglowodanowej czy bezglutenowej.

Składniki – keto piernik z powidłami (forma 27×14 cm, ale sugeruję większą)

Piernik

Dodatki

Przygotowanie

Blaszkę lub formę wyłożyć papierem do pieczenia tak by u góry wystawał, ponieważ ciasto mocno rośnie. Warto zatem użyć rantu do pieczenia jeśli taki posiadasz. U mnie forma keksówka 27×14 cm (wymiary zewnętrzne), ale zdecydowanie polecam ciut większą bo ciasto bardzo rośnie i musi mieć miejsce.

Białka jaj oddzielić od żółtek.

W misce wymieszać ze sobą mąkę bambusową/błonnik bambusowy, gumę guar, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę korzenną.

Do białek dodać szczyptę soli i ubijać pianę. Zanim zrobi się sztywna dodać kamień winny i nadal miksować. Na koniec dosypywać po 1 łyżce erytrolu cały czas ubijając.

Gdy piana jest już sztywna i błyszcząca należy zmniejszyć obroty miksera i dodawać powoli po jednym żółtku aż do całkowitego połączenia składników.

Następnie cały czas wolno miksując dodawać suche składniki z przygotowanej miseczki. Gotowe ciasto powinno wyjść gęste i klejące.

Ciasto za pomocą szpatułki lub łyżki przełożyć do formy i dobrze wygładzić na wierzchu.

Pieczenie

Piekarnik rozgrzać do 170° C a następnie wstawić ciasto i i piec przez 60 minut. Po zakończeniu pieczenia uchylić drzwiczki piekarnika na 20-30 minut i zostawić w nim ciasto. Następnie wyjąć formę i odstawić do całkowitego wystudzenia np. na kratce.

Gotowy piernik można przekroić na pół odcinając górną część i posmarować powidłami lub dżemem bez cukru.

Polecam także oblać ciasto polewą czekoladową na bazie gorzkiej czekolady i śmietanki. Oczywiście wszelkie dodatki należy dodatkowo wliczyć w makro, tak jak zrobiłam to poniżej prezentując różne warianty.

BTW piernika bez dodatków: 767 g, 1242 kcal, B 82 g, T 79 g, W 20 g.

Dzieląc na 10 równych porcji, w jednej: 124 kcal, B 8 g, T 8 g, W 2 g.

BTW piernika z powidłami: 917 g, 1391 kcal, B 87 g, T 79 g, W 56 g.

Dzieląc na 10 równych porcji, w jednej: 139 kcal, B 9 g, T 8 g, W 6 g.

BTW piernika z powidłami i polewą: 1017 g, 1831 kcal, B 94 g, T 119 g, W 68 g.

Dzieląc na 10 równych porcji, w jednej: 183 kcal, B 9 g, T 12 g, W 7 g.

3 komentarze

Ola

W tym przepisie niczym nie można jej zastąpić, zatem polecam inne przepisy na piernik z innych składników.

Odpowiedz
Magda

W świetle ostatniego badania – czy erytrol można zastąpić ksylitolem 1 do 1 lub innym słodzikiem?

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *