Keto piernik z powidłami inspirowany przepisami z facebookowych keto grup to znakomita niskowęglowodanowa alternatywa dla tradycyjnego piernika. Piernik to jeden z moich ulubionych symboli kulinarnych Świąt Bożego Narodzenia. Pyszny, wilgotny i niezwykle aromatyczny. Przełożony powidłami śliwkowymi bez cukru i oblany gorzką czekoladą. Przygotowany na bazie mąki bambusowej sprawdzi się idealnie dla osób na diecie niskoweglowodanowej czy bezglutenowej.
Składniki – keto piernik z powidłami (forma 27×14 cm, ale sugeruję większą)
Piernik
- 10 jajek średniej wielkości (600 g)
- szczypta soli kłodawskiej do ubicia białek
- 1/2 łyżeczki creme of tartare/winaniu potasu/kamienia winnego
- 50 g erytrolu w pudrze
- 30 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej
- 15 g gumy guar
- 12 g proszku do pieczenia bez glutenu
- 40 g kakao
- 20 g przyprawy do piernika bez cukru i mąki lub domowej roboty
Dodatki
- 150 g powideł śliwkowych bez cukru
- 50 g czekolady gorzkiej 85%
- 50 g śmietanki 30%
Przygotowanie
Blaszkę lub formę wyłożyć papierem do pieczenia tak by u góry wystawał, ponieważ ciasto mocno rośnie. Warto zatem użyć rantu do pieczenia jeśli taki posiadasz. U mnie forma keksówka 27×14 cm (wymiary zewnętrzne), ale zdecydowanie polecam ciut większą bo ciasto bardzo rośnie i musi mieć miejsce.
Białka jaj oddzielić od żółtek.
W misce wymieszać ze sobą mąkę bambusową/błonnik bambusowy, gumę guar, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę korzenną.
Do białek dodać szczyptę soli i ubijać pianę. Zanim zrobi się sztywna dodać kamień winny i nadal miksować. Na koniec dosypywać po 1 łyżce erytrolu cały czas ubijając.
Gdy piana jest już sztywna i błyszcząca należy zmniejszyć obroty miksera i dodawać powoli po jednym żółtku aż do całkowitego połączenia składników.
Następnie cały czas wolno miksując dodawać suche składniki z przygotowanej miseczki. Gotowe ciasto powinno wyjść gęste i klejące.
Ciasto za pomocą szpatułki lub łyżki przełożyć do formy i dobrze wygładzić na wierzchu.
Pieczenie
Piekarnik rozgrzać do 170° C a następnie wstawić ciasto i i piec przez 60 minut. Po zakończeniu pieczenia uchylić drzwiczki piekarnika na 20-30 minut i zostawić w nim ciasto. Następnie wyjąć formę i odstawić do całkowitego wystudzenia np. na kratce.
Gotowy piernik można przekroić na pół odcinając górną część i posmarować powidłami lub dżemem bez cukru.
Polecam także oblać ciasto polewą czekoladową na bazie gorzkiej czekolady i śmietanki. Oczywiście wszelkie dodatki należy dodatkowo wliczyć w makro, tak jak zrobiłam to poniżej prezentując różne warianty.
—
BTW piernika bez dodatków: 767 g, 1242 kcal, B 82 g, T 79 g, W 20 g.
Dzieląc na 10 równych porcji, w jednej: 124 kcal, B 8 g, T 8 g, W 2 g.
—
BTW piernika z powidłami: 917 g, 1391 kcal, B 87 g, T 79 g, W 56 g.
Dzieląc na 10 równych porcji, w jednej: 139 kcal, B 9 g, T 8 g, W 6 g.
—
BTW piernika z powidłami i polewą: 1017 g, 1831 kcal, B 94 g, T 119 g, W 68 g.
Dzieląc na 10 równych porcji, w jednej: 183 kcal, B 9 g, T 12 g, W 7 g.
Dzień dobry.Czym można zastąpić mąkę bambusową?
W tym przepisie niczym nie można jej zastąpić, zatem polecam inne przepisy na piernik z innych składników.
W świetle ostatniego badania – czy erytrol można zastąpić ksylitolem 1 do 1 lub innym słodzikiem?