Keto piernik w szklance powstał przez przypadek kiedy to zostały mi 2 lekko zeschnięte babeczki korzenne, które w tym przepisie po lekkiej przeróbce pokruszone stanowią bazę. Jeśli jednak nie chcecie ich piec to możecie też zrobić go w leniwej wersji, czyli część kremu połączyć z przyprawami a do tego orzechy, kakao, czekolada, powidła śliwkowe bez cukru itp. Keto piernik w szklance warto zrobić minimum 2-3 godzony przed jedzeniem by przegryzły się smaki, ale jak ktoś chce zjeść go na szybko to też smakuje wyśmienicie.
Składniki – keto piernik w szklance (4-6 porcji)
Składniki na pierniki:
- 2 jajka o temperaturze pokojowej
- 30 g mąki kokosowej
- 40 g szklanki roztopionego oleju kokosowego (LCHF, keto, paleo) lub masła klarowanego (LCHF, keto, optymalna)
- 3/4 łyżki cynamonu
- 1/3 łyżeczki sproszkowanej wanilii
- 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/4 łyżeczki zmielonego anyżu
- opcjonalnie zamiast powyższych pojedynczych przypraw można użyć łyżeczek gotowej przyprawy piernikowej o dobrym składzie
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
- szczypta soli himalajskiej
- opcjonalnie słodzik (ksylitol, erytrytol, stewia do smaku)
Przygotować małą foremkę silikonową lub foremki na muffinki czy babeczki.
Wbić jajka do miski a następnie zmiksować lub dokładnie wymieszać.
Dodać rozpuszczony, letni olej kokosowy.
W drugim naczyniu wymieszać sól, sproszkowaną wanilię, przyprawy oraz opcjonalnie słodzik/cukier i dodać mąkę kokosową. Całość dokładnie wymieszać.
Połączyć ze sobą suche i mokre składniki.
Dodawać stopniowo po 1 łyżce soku z pomarańczy lub zimnej wody ciągle mieszając. Mąka kokosowa wchłania płyn i należy je dolewać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Na dnie i bokach foremki wyłożyć ciasto pozostawiając wgłębienie, w którym umieścić łyżeczkę powideł. Następnie przykryć porcją ciasta tak aby się skleiło i zamknąć babeczkę.
Piec przez ok 15-20 minut w temperaturze 190° C pilnując by nie spiekły się za bardzo.
Gotowe pierniki ostudzić.
Składniki na krem:
- 200 g śmietanki kokosowej lub w wersji z laktozą 100 g serka mascarpone i 100 g śmietanki lub śmietany 36%
- szczypta wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
- opcjonalnie słodzik (ksylitol, erytrytol, stewia do smaku) – u mnie bez słodzików
Dodatki:
- Ozdoby lub wiórki z gorzkiej czekolady – u mnie 25 g czekolady 81% w postaci ozdób
- Orzechy – u mnie 20 g orzechów włoskich
- cynamon
- Kakao
- Powidła śliwkowe bez cukru
Orzechy pokruszyć na mniejsze kawałki.
W wersji bez laktozy śmietankę kokosową z dodatkiem wanilii ubić mikserem na puszystą pianę.
Jeśli nie unikacie nabiału można użyć mascarpone, śmietanki 36% i wanilii.
W obu wersjach można dodać opcjonalnie słodzik,choć uważam, że nie ma takiej potrzeby dzięki słodkości pierniczków, śmietanki lub mascarpone.
Deser wykładać do szklanki warstwowo. U mnie naprzemiennie wylądowały pokruszone pierniczki, krem, znowu pierniczki, orzechu i na wierzchu śmietanka.
Jeśli lubicie bardziej intensywny smak piernika to polecam krem podzielić na 2 części i do jednej dodać przyprawy piernikowej z przepisu na piernik: cynamon, goździki, anyż, kardamon, imbir.
Keto piernik w szklance świetnie komponuje się z powidłami śliwkowymi, które także mogą stanowić jedną z warstw. Warto też dodać ozdoby lub wiórki z gorzkiej czekolady. Ogranicza Was tylko wyobraźnia i makro.
W wersji dla leniwych lub osób bez piekarnika sprawdzi się wersja bez pierniczków, czyli sam krem z przyprawami piernikowymi, powidła, orzechy, czekolada itp.
Tak przygotowany deser można schłodzić w lodówce lub zjeść bezpośrednio po przygotowaniu.
—
BTW całości w wersji bez laktozy na bazie śmietanki kokosowej z dodatkami orzechów włoskich, bez słodzików i powideł: 439 g, 1332 kcal, B 29 g, T 120 g, W 25 g. W 100 g: 303 kcal, B 7 g, T 27 g, W 6 g.
BTW całości w wersji z nabiałem na bazie śmietanki i mascarpone, z dodatkami orzechów włoskich, bez słodzików i powideł: 439 g, 1596 kcal, B 32 g, T 149 g, W 23 g. W 100 g: 364 kcal, B 7 g, T 34 g, W 5 g.
Dodaj komentarz